BME, ajánlod vagy nem?
10#
Igen. Előadáson mindent elmondanak, bemutatnak. Gyakorlaton bemutatják a gyakorlatban is (kivetítőn látjuk, ahogy a tanár programozik - tudom, elég facepalm :D). És van a labor, heti másfél óra, az az amikor tényleg te programozol (már ha jó a laborvezetőd).
Nos, őszintén szólva a 3*1,5 órából a laborra szánt 1,5 órának volt úgy igazán haszna (persze kell a többi is, de a gyakorlat az külön vicces). Viszont az remélem tudod, hogy azért 1,5 óra hetente.. hát mondjuk úgy, hogy nem elég megtanulni programozni. Heti (amíg tudod tartani, akár napi) szintű gyakorlás kell, sok-sok feladattal, amit magadtól oldasz meg. Aki ezt nem csinálta (nem eléggé), nálunk kiesett (konkrétan korreláció van a megcsinált kisházik (ebből elég sok van, de nem kötelező nekünk), és a zh-n elért eredmények között).
Tipp:
Az egyetemen konkrétan leadják magas szinten az elméleti anyagot előadáson, gyakorlaton csináltok 1-2-3 kis feladatot nagy léptékkel (jobb tanárnál magyarázva), aztán a kövi órán teljesen más feladatot kapsz.
Ergó az egyetemen semmit nem tanít, mert azt otthon kell.
Gyakorlat jó mert kb az elmélet anyagát átadják gyakorlatiasan/leszűkítve, és abból valamennyit ki tudsz szűrni az elinduláshoz.
De igen, a programozást, matekot stb. otthon fogod megtanulni sőt lehet megérteni is.
Én is így voltam, heti 5 edzés + meccs + átlag suli kitűnő eredménnyel, csak villamosmérnökire mentem.
A sportot 3 hét után el kellett felejtenem, max heti 1-2 fért bele, de az is csak ha épp jó időszak volt.
Az egyetemmel viszont elég jól haladtam amíg volt lendület (5. félév vége).
Hogy megbántam e? Életem legnehezebb kérdése. Azt, hogy a sportra alapozza valaki az életét senkinek nem ajánlom, viszont a BME-n a tanultak 60% felesleges, vagy legalábbis annak tűnik a hétköznapokban. Sokkal inkább azt érzem, ez egyfajta jogosítvány arra, hogy mire vagy képes.
Ha hosszabb ideig, akár évekig tartani szeretnéd a heti edzések és meccsek számát, akkor nem ajánlom. Ellenkező esetben, ha hobbiból folytatnád a sportot, de nem lenne állandó kötöttség, akkor ajánlanám. Esetleg belefér a sport, ha minden tárgyból a 2-es (esetleg 3-as) szintre törekszel. Úgy még be lehet osztani az idődet, de akkor valószínűleg nem fogsz tudni egy témában sem igazán elmélyedni.
Én is átlagos, vidéki gimnáziumból jöttem, sosem voltam OKTV-n, sem más hasonló versenyen. Viszont azoknak, akik "elit gimnáziumból" jöttek tapasztalatom szerint csak az elején könnyebb. És beleeshetnek abba a hibába is, hogy "ó ez könnyű, már rég tudom", és ezért nem foglalkoznak a készüléssel eleget. Mindenesetre átlagos tudással is teljesíthető a szak, csak kicsit több energiát kell bele fektetni.
Ha nagy teherbírással rendelkezel, akkor az OE-n mindent meg fogsz tanulni. A BME VIK-et neked kell vinned, az meg elég nagy teher, mert sok segítséget nem fogsz kapni, teljes önállóságra van szükséged, ezért nem is mennek be sokan előadásokra, mert nem érdemes, mert időpocsékolás. Nem kapsz semmit az előadásokon.
Tanulj intenzíven az OE-n és egy kreatív mérnökinformatikus lesz belőled, BME-ről kikerülve meg egy fásult.
Hátha a későbbiekben más is ilyen döntés előtt áll majd úgyhogy leírom mi lett :)
BME -re jöttem, sportot nem hagytam abba és még dolgozni is elkezdtem mellette.
Minden tárgyam meglett 1.félévben teljesen korrekt átlaggal. Ami viszont igaz az az, hogy hatalmas szenvedés. En mivel ennyi mindent csináltam es átlagos kepességeim vannak általában 4 órákat aludtam, de párszor előfordult az is, hogy 48 óra alatt csak 1-2 órát. Ami számít az egyedül a szorgalom és hogy mennyire birod rávenni magad a tanulásra a legfáradtabb pillanataidban is. De ha kitartó valaki annak egyértelműen ajánlom ezt a helyet, mert végteen mennyiségű dolgot meg lehet tanulni itt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!