Mi értelme egyetemre járni?
Első pontként szeretném leszögezni, hogy egyetemista vagyok. De úgy látom, hogy teljesen fölöslegesen pazarlok el az életemből 7 félévet azzal, hogy egyetemre járok.
Ha nem kötnének minden tisztességes munkalehetőséget felsőfokú végzettséghez, akkor biztosan nem költeném az adófizetők pénzét, és nem pazarolnám a saját időmet azzal, hogy egyetemre járok.
Én egy viszonylag erős gimnáziumból jöttem, és úgy érzem, hogy ott több tudást kaptam, és azzal a tudással, amit ott megszereztem be tudnék tölteni több akár vezető pozíciót is, aminél megkövetelik a felsőfokú végzettséget, véleményem szerint fölöslegesen.
Jelenleg egy közepes színvonalú egyetemen (SZTE)-n tanulok, de ELTE-re is felvettek volna, csak a családom nyomására, akik nagyon ellenezték bp-et döntöttem szeged mellett. De itt nem érzem azt, hogy bármit is fejlődnék, sőt azt érzem, hogy mióta egyetemista lettem többet felejtettem, kevésbé vagyok tisztában bizonyos dolgokkal, mint előtte.
Érdekelne a ti véleményetek is a témával kapcsolatban. Szerintetek is nagyjából fölösleges az egyetem, csak a papírért jártok, vagy van valami gyakorlati haszna is. Miért kell elvárni a felsőfokú végzettséget, ha így is túl sok a diplomás? Miért indítanak még mindig annyi kamuszakot, és miért csak diplomásan lehet boldogulni?
Itt még a végén mielőtt valaki mondaná, hogy azért nem érzem, hogy bármit fejlődtem volna, mert kamu karra/szakra járok írom, hogy természettudományi karon tanulok.
A válaszotokat előre is köszönöm.
természettudományon is vannak nagyon ciki szakok, amit mi villamosmérnökök is lenézünk.
Egyébként meg ez a megállapítás már 1000 éve igaz: aki nem Budapesten jár egyetemre, az nem tanul semmit.
nálunk a cégek a Budapesten tanultakat előnyben részesítik, mint a vidékieket, mert nálunk van is munka a diploma mögött, amit megszerzünk, és tudunk belőle pénzt csinálni.
szerintem már a SZTE bejelölésénél siklottál félre, mert Eltére kellett volna jönnöd, ha újat akartál volna tanulni.
De ennek az ára is megvan. Természettudományin minden félév után feleződnek a hallgatók, a többi lemorzsolódik.
mi 1700-an kezdtük, első félév végére maradtunk 900-an, most a második félév végeztével 500-an. VIllamosmérnökin.
ahhoz képest, hogy humán szakon nincs lemorzsolódás.
Erre annyit tudok mondani, hogy ebben is közeledünk a "nyugathoz". Az oktatás színvonala folyamatosan csökken, mert sok egyetemen TÖMEGKÉPZÉS van.
Az egyetemeknek érdeke, hogy minél több embert (akár félanalfabétákat) vegyenek fel, mert fejpénzt kapnak.
Az állam pedig azért ösztönzi ezt a rendszert, mert így ennyivel kevesebb a munkanélküli, és még mindig jobban megéri a fejpénzt fizetni, mint a segélyt, illetve munkahelyeket sem egyszerű teremteni.
Az egésznek az a következménye, hogy a diploma elértéktelenedik (inkább elértéktelenedett), a Bsc-s oklevél felel meg a 10-15 évvel ezelőtti érettséginek...
Lassan itt is kialakul majd néhány "elit" egyetem, amelyek papírja még ér valamit, a többivel pedig majd lehet az ember pénztáros, árufeltöltő stb...
1. Tanulhatom, ami érdekel. (ha ez nálad nem így van, nagyon rosszul váalsztottál))
2. Később csinálhatom azt, ami érdekel. (értelemszerűen ha pl. a sírkőfaragő szakma mellett döntenék, nem akarnék egyetemre járni)
OFF A videó, amit linkeltél nagggyon gáz. Mondjuk a Holdas kérdésre én sem tudtam a választ, de a többi mondhatni alapműveltség. A vicces az, hogy a nagy műegyetemisták sem tudtak válaszolni rá :D Az össze BME-es ismerősöm olyan nagyra van magával, és még engem néznek le, aki "csak" a BGF-ig jutott, ezek szerint alaptalanul.
ON: A kérdésed már bennem is felmerült. Én azért járok főiskolára, mert itthon felnégyeltek volna, ha nem, mondván, hogy ilyen okos gyereknek vétek abbahagyni a tanulást. Tulajdonképpen mikor beadtam a jelentkezésemet, akkor nem tudtam, hogy mi akarok lenni, csak voltak olyan területek, amiket ki tudtam zárni. Így a 2. félévem végén szerintem nem választottam rosszul, de mikor odakerülök, hogy munkát keresek, nem tudom, hogy fogok -e kapni. Ez azért elkeserítő.... (Hozzáteszem hozzánk is járnak olyan emberek, akik a túlélésre hajtanak, és ők is ugyanolyan diplomát fognak kapni, mit én, aki ha nem is feszül meg, de azért lelkiismeretesen készül minden vizsgára).
Én is az SZTE-re járok, de én nem tudok egyetérteni veled. A Radnótiban végeztem, rengetek tudást szereztem ott, de közel sem annyit, mint itt, az egyetemen. Én soha nem éreztem azt, hogy az ott megszerzett tudással akármilyen vezető pozíciót is betölthetnék. Valamilyen szinten természetes, hogy az "általános" dolgokkal már nem vagy tisztában, hiszen itt már nem egy átfogó, általános tudást kapsz (hiszen arra ott van a középiskola), hanem a szakodnak megfelelő irányítottságúakat. Ha nem akarsz felejteni, olvasni kell, elő fognak jönni a dolgok.
És miért lehetne csak diplomásan boldogulni? Sok általános iskolás osztálytársam szakmunkás vizsgát szerzett, van köztük két asztalos, egy szakács, egy hegesztő. Jól keresnek, boldogok, szépen dolgoznak. Teljesen megtalálták a helyüket a világban.
A mondandóddal nagyjából egyetértek. Az előző rendszerről nincs tapasztalatom, de a mostanin lenne mit javítani. Engem a legjobban az zavar, hogy a végéhez közeledve (6. félév) még mindig nem tudom, hogy azt a sok dolgot, amit elvileg megtanítottak nekünk (és ami nagyrészt elmélet), hogy fogom alkalmazni a munkám során?
Az érettségi óta én is csak hülyülök elfelé, de ez azért van, mert nem nagyon van időm azt az "alapműveltséget" szinten tartani.
Azzal vitatkoznék, hogy érettségi elég-e egy vezető pozícióhoz. Attól függ, milyen jellegű terület. A legtöbb egyetemistának nem nagyon van tapasztalata arról, hogy milyen tudás szükséges egy vezető pozíció betöltéséhez. Abban lehet, hogy igazad van, hogy ez nem végzettséghez kötött. Ott inkább a tapasztalat, az adott területen való jártasság és az emberekhez való hozzáállás számít (ami egy frissen érettségizettnek szintén nincs meg).
Válaszolva a kérdéseidre is, szerintem nem fölösleges az egyetem, csak jó szakot kell választani, illetve csak annak kéne egyetemre mennie, aki tényleg oda való. Így elég sokan kiesnének onnan a mostaniak közül (lehet, h. én is). Viszont ez nem érné meg az államnak és az egyetemnek sem. Amíg pedig ez így a legtöbb diáknak kényelmes, addig nem hiszem, hogy változtatni fognak a létszámon.
Felsőfokú végzettség is kell sok helyre, de pont nem belőlük képeznek elég embert, hanem a kamuszakosokból. A nem "trendy" nehezebb szakra járni. :)
Nem csak diplomával lehet boldogulni. Vannak teljesen jó OKJ-s képzések, csak azt verik a diákok fejébe, hogy diploma kell (főleg gimiben), mert az tekintélyt ad. Én szakközepes voltam, maradhattam volna még plusz egy évet technikusit végezni, de féltem, hogy köv. évben nem vesznek fel újra egyetemre, pedig megérte volna ottmaradni. Ezen kívül pedig csak az ilyen "8órában-papírokat-pecsételek"-OKJ-s képzéseket reklámozzák mindenhol, a többiről pedig szinte egyáltalán nem lehet hallani.
Itt van part 2 is a videóból: [link] Itt BGF vs Corvinus, ez is eléggé tanulságos.
Lehet nekem is jobban tetszene az egyetem, ha valamilyen munkát is biztosítanának mellé, de így, hogy csak az elméletet verik belénk, és ezzel legyünk jó szakemberek, ez nekem kevés. Így azt érzem, hogy fölösleges vagyok, mert a hetem felét itthon töltöm, és azt érzem, hogy tanulnom is fölösleges, mert elmehetnék szórólapozni az érettségi+folyamatban lévő egyetem mellé...
Igen, én is rengeteg turizmus-vendéglátás, kommunikáció média szakos embert ismerek, előre sajnálom is őket.
11:40-s lol. A Holdas is az alapműveltséghez tartozik, ha nem tudtál volna rá válaszolni, akkor ne minősítsd már a többi embert.
Kérdező: Véleményem szerint az SZTE az egyik legszínvonalasabb egyetem, Nem értek egyet azzal, hogy csak a pesti egyetemek a királyak...az eltének pl már csak a híre nagy. Milyen szakra jársz?
Amúgy én személy szerint azért járok egyetemre, mert az a szak, ami engem érdekel, csak egyetemen van, nem elég hozzá egy OKJ-s papír.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!