Ennyivel jobban tanulnak a gyerekek?
Amikor én jártam ált. iskolába volt aki bukdácsolt, voltak 2-3 körül, 3-4 körüliek, 4-5 -ösök, meg pár kitűnő.
Most a bizonyítvány osztáson az osztály fele szín ötös, kb. tíz gyerekne egy négyes becsúszott, 5-6 gyereknek 3-4 négyes, a többi ötös. Ez a legrosszabb. 2. osztály.
Ennyivel jobbak, gyengébb az osztályzás, vagy az iskolák valamiért hozni akarnak egy átlagot, valami előnyért.
Van ma már a világon internet, ha valamit nem ért, gyorsan utánaolvashat és egész biztos sok helyen érthetőbben, érdekesebben van megfogalmazva a tudásanyag, mint a tankönyvben.
Mondjuk én jó 13 éve fejeztem be az általánost, de azért messze nem kellett megszakadni a kitűnőért, pedig jó iskolába jártam, szóval vagy te vagy még mellé gyengébbk képességű is vagy gyenge iskolába jártál.
Nem, itt annyi a változás, hogy a másodikosokat - szerencsére - nem divat már szivatni. Szerintem ez egyáltalán nem baj, az első pár évnek nem arról kell szólnia, hogy kőkeményen megtanulod, hogy hol van a helyed a világban, sokkal pozitívabb üzenet, hogy akárki teljesítheti a követelményeket, ha minimális energiát fektet be.
Szerintem akármelyik gyereknek jobb így.
Hát ez iskolánként és osztályonként változó. Én a Z generáció elején születtem, nálunk a 2000-res évek elején azért vegyes volt a képlet, 1-2 bukás (visszatartás) is volt. De ugyanabban az iskolában a szomszéd lánynál sem mindenki szín 4-es 5-ös.
(Őszintén szólva nem jó ötlet alsóban rossz jegyekkel büntetni a gyerekeket. Csak elveszi a kedvüket, ha hülyegyereknek bélyegzik őket, szűrni meg nem itt kell. A tehetségeket felfelé is lehet pontozni (kitűnő, írásos dícséret).)
Szerintem jobbak is, és az oktatáspolitika is változott az idők során.
Nagyon sok változás történt az utóbbi 25 évben az oktatásban, de még az utolsó 10-ben is.
Valószínűleg azért vannak ilyen jó jegyek, mert egyrészt a tananyagot is lecsökkentették, másrészt az új tanárok nagyrésze talán elnézőbb is.
Emlékszem még azokra az időkre, mikor ált.iskolában senki nem csinálta meg a házi feladatot, mindenki megkapta a fekete pontot.
Aki nem írt szépen, annak elverték a kezét favonalzóval. Volt olyan, aki az első osztályt simán 2-3-szor bukta.
Ez a fajta vasszigor mára már teljesen kikopott, a diákok hamar elkanászkodnak. Sajnos ma már lassan oda jutunk, hogy a tanárnak kell félnie a diáktól, mivel egyre gyakoribb lett a "tanárverés" erről még videókat is lehet találni.
Úgyhogy az oktatás sokkal inkább a színvonaltalanság felé ment el. Persze, sokan megkapják a jó jegyeket még felsőtagozatban is, aztán mikor a gyerek gimibe akar menni, akkor nem érti, hogy miért lett 30% a matematika felvételi eredménye, annak ellenére hogy ő 5-ös volt.
Mivel ez tömegesen és rendszeresen fordul elő, azt hiszem az okot nem túl nehéz kitalálni. És ez a 30%-os eredmény nemcsak a diák tudásának a színvonalát, hanem a tanár oktatását és az adott intézményt is jól jellemzi.
Középiskolákban szoktak csinálni olyan statisztikákat, hogy intézményenként figyelik hogy ki milyen átlaggal jött, és hogy mennyire bírja a képzést, esetleg hova tanul tovább/mit fog dolgozni.
Na ott szépen lehet látni, melyek a színvonaltalan általános iskolák, és ahonnan ki kéne rúgni a tanárok felét...
Összehasonlítottad a te iskoládat a gyerekeid iskolájával. Ebből nem lehet egy egész képet kapni. Gondolom vannak ma olyan iskolák, ahol megtalálhatóak ezek a jegyek a 2. osztályban.
Az azonban tény, hogy ameddig 50 éve az oktatás módszere a félelemre, az elrettentésre, és fenyítésre, és a tekintélyelvűségre épült, addig ma már szakmai szempontokat is figyelembe vesznek.
Valszeg jobban lehet egy gyereket motiválni dicsérettel, mint fenyítéssel.
-Egyrészt a motiválás miatt ma kevesebb a rossz jegy, főleg 2.-ban, ahol előző évben még jegyet se kaptak, csak szöveges értékelés volt.
-Másrészt ma szegregáltabbak az iskolák, régebben nagyjából mindenki oda járt, ahol lakott. Lehet hogy a gyereked jobbakkal jár egy osztályba.
-Harmadrészt ma nagyobb arányban tartják vissza az oviban a gyerekeket, aki korábban csak bukdácsolt volna, az egy év kihagyással jobban teljesít(het).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!