Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Igazából mi célból kezdték el...

Igazából mi célból kezdték el a kéttannyelvű iskolákat Mo-on? Vannak kéttannyelvű iskolák más országokban is? Hol?

Figyelt kérdés

Mert, ahol én ismerem, ott nincsenek. Az iskola csak egyik vagy másik nyelven tanít, azon kívüli nyelvet csak hétvégi iskolákban lehet tanulni. És csak a nyelvet, más tantárgyat nem.

MI okból kezdték el pl. a földrajzot, a történelmet idegen nyelven tanítani? Hiszen ha valaki mondjuk németül vagy angolul, vagy kínaiul tanul a hegységképződésről vagy az egyiptomi történelemről, akkor eleve képtelen lesz magyarul bármit is csinálni történelemből vagy földrajzból.

Persze, tanulhat aztán tovább külföldön ugyanazokból a tárgyakból, de az idegen nyelven szerzett tudással MO-on semmire sem megy valaki. Ami tárgyat idegen nyelven tanult valaki, abból nem tud Mo-on tovább tanulni.

A másik kérdés, hogy tényleg ennyi idegen nyelvű szaktanár van Mo-on? Miért? Eleve nekik csináltak állásokat a kéttannyelvű iskolákkal, vagy azért települtek ide, mert volt ilyen álláslehetőség? Mi volt előbb?

Nagyon helyes a nyelvoktatás, annál jobb, minél több nyelven tudja magát, a gondolatait kifejezni valaki, ez triviális. De miért szaknyelven? És kizárólag azon.

A következő problémám, hogy miért kell már óvodától erőltetni a kéttannyelvűséget?

Más, ha a családban már jelen van a két nyelv, de miért nem élhet nyugodtan magyarul, kétnyelvűség nélkül, csak rendszeres idegen nyelv tanulással egy egyszerű magyar gyerek.

Nincs a német gyerekekre se ilyen nyomás, se az amerikaiakra, se a kanadaiakra -se angolul, se franciául-. Más országokban nem lehet rendes tanítás keretében a magyar gyerekeket bizonyos tárgyakból magyarul, másokból németül, angolul, franciául tanítani. Csak hétvégén. Ha a szülők beíratják külön, és fizetnek érte, nem is keveset.

Mo-on miért nem szorítják -a ráadásul nem is anyanyelv- idegen nyelvű tanítást a rendes állami oktatáson kívülre, akár hétvégére?

Igazából a kéttannyelvvel kényszerpályára állítják a gyerekeket a szülők. Van-e erre joguk, és miért építettünk fel egy külön rendszert erre. A gyerekeknek mindenütt a világon alapvető joguk az anyanyelvükön tanulni, és a kéttannyelvű iskolákkal pont ezt a jogukat vesszük el tőlük. Mit adunk nekik ehelyett cserébe?

Hol a határ? Lehet, hogy magyarként, Mo-on, magyar pénzből egyszerűen foghatom magam, és magyarul már nem is taníttatom a gyerekem, csak idegen nyelven? Fele tárgyat németül, a másik felét angolul, és kész?

Hogy van ez?

2016. aug. 11. 20:07
1 2 3 4
 21/31 anonim ***** válasza:
60%

"Csak nem látom be, hogy -ahogy írod- ingyen, a többiek pénzéből kellene főleg csak külföldön kamatoztatható tudással többet adni azoknak, akik nem is tudnák Mo-on használni, amit megtanultak. "

Aha, tehát szerinted nem kamatoztatható itthon az, ha valaki idegen nyelven tanul bizonyos szakterületeken dolgokat? Hol élsz te? Normális állást már nem lehet találni angol nyelvtudás nélkül. Nem kell ehhrz külföldre menni. De amúgy miért ne élhetne valaki éveket más országokban is? Már nem az van, hogy a legtöbb ember leéli az életét egy faluban, úgy hogy a szomszéd faluban is életében csak 3-szor jár.

2016. aug. 12. 09:27
 22/31 Bogi11 ***** válasza:
60%
Kérdező... érdekelne, hogy ki vagy, hány éves és hova jársz vagy jártál iskolába? Vajon mitől alakult ki benned ennyi negatív érzelem? Gondolom a kéttannyelvű és a matek tagozatos iskolák mellett van még pár , amit utálsz.
2016. aug. 12. 10:46
 23/31 A kérdező kommentje:

Bogi11;

Nem érzelmeket fogalmaztam meg, hanem a gondolataimat.

Amit meg nem írtam, azt nem írtam, maradjunk annyiban, hogy a gondolataimon kívül nem kívánok mást megosztani.

Azt se írtam, hogy utálnék akármit is, igaz-e?

Személyeskedés nélkül is lehet(ne) válaszolni, szerintem.

A kétséget meg nem hiszem, hogy negatívumnak lehetne tekinteni, vagy igen?

Más.

Ha a szaknyelvi kifejezések megtanulása megtanítása magyar nyelven egyenlő értékűnek tekinthető az idegen nyelven megtanított elemzésekkel, esszék írásával, akkor viszont ez miért nem igaz? Hogy az idegen nyelven megtanult szakkifejezések lennének elegek, és a hétköznapi nyelvi tanulmányokból megfogalmazhatók lennének a szaknyelvi szövegek?

2016. aug. 12. 16:04
 24/31 anonim ***** válasza:
Én már nem tudlak követni :'D Ezt az utolsó kérdést ötször elolvastam, de nem boldogulok vele, sorry.
2016. aug. 12. 16:09
 25/31 A kérdező kommentje:

16.09

Nem baj. It's all right.

2016. aug. 12. 16:12
 26/31 anonim ***** válasza:
100%

"Ha a szaknyelvi kifejezések megtanulása megtanítása magyar nyelven egyenlő értékűnek tekinthető az idegen nyelven megtanított elemzésekkel, esszék írásával, akkor viszont ez miért nem igaz? Hogy az idegen nyelven megtanult szakkifejezések lennének elegek, és a hétköznapi nyelvi tanulmányokból megfogalmazhatók lennének a szaknyelvi szövegek?"

Azért, mert az anyanyelvedet anyanyelvi szinten beszéled. (Már aki.) Egy idegen nyelvet viszont nem. De egy bizonyos (nagyon magas) szintű nyelvtudásnál már idegen nyelven is elég az addig ismeretlen szakszavak megtanulása, hogy gond nélkül tudj értekezni az adott témáról.

Említettem már az egyik hozzászólásomban, hogy a magyar nyelvet - meglepő módon - magyarul tanítják a kéttannyelvű iskolákban is, úgyhogy szerencsétlen kisdiáknak nem csak angolul, hanem magyarul is meg kell írnia egy raklapnyi esszét, mire leérettségizik (és magyarból érettségizni kötelező még a kéttannyelvű iskolákban is).

Közben persze kiderült, hogy mi a problémád: azt hiszed, hogy aki kéttannyelvűben tanul, az egészen biztosan külföldön fog élni, ezzel kihasználva a magyar államot, ami pénzelte az oktatását.

Nos, én ismerek jó néhány magyart, akik külföldön laknak, és a legnagyobb részük nem részesült kéttannyelvű oktatásban. Persze az otthoniak nagy része sem, szóval ebből nem lehet messzemenő következtetést levonni, mindössze annyit, hogy a kivándorlásnak az ég világon semmi köze sincs a kéttannyelvű iskolákhoz. Hogy mihez van köze a kivándorlásnak, azt a "Politika" kategóriában kell keresni.

2016. aug. 12. 18:44
 27/31 A kérdező kommentje:

Hát; az érdekes, ha "kiderült, hogy mi a problémám". Mert csak gondolkodtam.

Azon, hogy amit nyerünk a réven, azt elveszítjük a vámon.

2016. aug. 12. 19:16
 28/31 anonim ***** válasza:
100%

Az lehet, hogy csak gondolkodtál, de az jött le belőle, hogy "a köcsög kéttannyelvűsök az én adómból tanulnak, aztán elmennek Londonba mosogatni, és nem termelik vissza a gépezetbe azt a pénzt, amit kivettek belőle".

Erre írtam én azt, hogy nem csak a kéttannyelvűsök mennek külföldre. Ráadásul a külföldi magyarok egy csomó pénzt utalnak haza, hozzájárulva ezzel a magyar gazdaság...akarom mondani a stadionok számának növekedéséhez.

Nem győzöm hangsúlyozni (szólj, ha sikerült tudomásul venni), hogy a kivándorlásnak semmi köze nincs a kéttannyelvű iskolákhoz. A fiatalok azért mennek külföldre, mert Magyarországon nem találnak (normálisan fizető) munkát. Ezen az idegennyelv-oktatás korlátozása se javítana.

Megnyugtató lenne egy olyan hozzászólást olvasni tőled, hogy "Aha, most már vágom, hogy mi értelme van a kéttannyelvű iskoláknak, köszi a válaszokat!".

Ez megerősítené azt, hogy valóban gondolkodtál. Eddig úgy tűnik, hogy már eldöntötted magadban, hogy a kéttannyelvű oktatás az ördög műve, és tűzzel-vassal üldözni kell.

2016. aug. 12. 22:05
 29/31 A kérdező kommentje:
Köszönöm az eddigi válaszokat.
2016. aug. 12. 22:20
 30/31 Miriamele válasza:

Ausztriában, és Németországban is vannak kéttannyelvű iskolák,(angol, francia). Svájcban (német részről tudok) is vannak angol, francia, olasz kéttannyelvű iskolák. És nem mondhatjuk, hogy csak nemzetiségi iskola lenne a francia vagy az olasz, mert nem csak a német területen élő francia vagy olasz családból jövő gyerek tanul ilyenben, hanem a német gyerek aki (vagy a szülei) nyelvet szeretne tanulni. Ausztriában egy kéttannyelvű magyar gimnáziumról hallottam (Felsőőr/Oberwart). Régebben volt Németországban is, disszidált rokon ott érettségizett. A rendszerváltás után diák hiányában bezárt, de most már megint annyi magyar él külföldön, hogy lassan újra igény lesz ilyesmire.:(

Más országban alapvetően azért nincs magyar kéttannyelvű, mert senki nem akar magyarul tanulni. Nem vagyunk elég fontosak.

Kanadában sok az angol-francia kéttannyelvű.

Szinte minden országban (Európában, Amerikában, Ázsiában) vannak fizetős nemzetközi iskolák, ahol a legtöbb tárgyat célnyelven tanulják a gyerekek (angol, francia, német, osztrák, svájci (szintén német, de más tanterv))ezekben sokszor csak a helyi nyelv és történelem/országismeret nincs idegen nyelven. Mondjuk sok diák külföldi, de nem mind. Azt hiszem, hogy az ausztriai, németországi kéttannyelvűk nem mind fizetősek, de biztosat nem tudok mondani.

Spanyolországban egyre több az állami kéttannyelvű angol iskola, ezekben az a probléma, hogy nincsenek megfelelő tanárok, vagy az angol szakos tart pl. történelmet, v. angolul rosszul beszélő szaktanár tartja angolul az órát, sokan ellene is vannak, hogy központilag ezt erőltetik. (A fizetős brit, amerikai vagy nemzetközi angol nyelvű iskolák viszont népszerűek, csak sokan nem tudják megfizetni)

Ami az idegen nyelven tanult tárgyakat illeti, igen, előfordul, hogy gyengébb a szaknyelvi szókincsük, ettől függetlenül tovább lehet tanulni. Pl. ismerek olyan kéttannyelvűsöket, akik spanyolul tanulták a matematikát, és a történelmet, utána jogot, közgazdaságtant tanultak az egyetemen, illetve az egyik mérnök lett. (Ugye a közgazdásznak és a mérnöknek is kell a matematika)Másik kéttannyelvű angolos lány angol-történelem szakos tanár lett, tehát magyarul is tudta azért a történelmet.

2017. jan. 11. 22:36
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!

Adataid védelme fontos számunkra!

Mint a weboldalak többsége az interneten, honlapunk működéséhez és célzott hirdetések megjelenítéséhez mi és hirdetési partnereink is cookie-kat tárolunk az általad használt eszközön. Ahhoz, hogy ezt megtehessük, a hozzájárulásod szükséges. Erről az adatvédelmi tájékoztatónkban részletes információkhoz juthatsz, illetve bizonyos cookie-k használatával kapcsolatban további lehetőségeid vannak.