Szerintetek melyik egyetemi szak nívósabb? A jogi vagy az általános orvosi?
Felesleges összehasonlítani.
Mostanában divat lenézni mind a két szakot, de szerintem elismerés jár a jogtudományok doktorának és az orvos doktoroknak is. Mindkettő nehéz, értékes és összetett szak. A presztízs kérdés pedig attól is függ nagyban, hogy miután végzel, milyen munkakörben dolgozol majd életedben. Nyilván egy agysebésznek nagyobb a presztízse mint egy mezei aktatologató jogásznak, de fordítva is mondhatnék példát.
1. Nem a szaknak, hanem a végzetséggnek van presztízse.
2. Bár mindkét végzettséghez hatalmas ismeretanyagot kell elsajátítani, de szerintem ha mindenképpen a kettő közzül kell választani, akkor inkább az orvosnak.. Végtére is embereket gyógyít. Bár igaz, hogy mindezt pénzért teszi, de neki is meg kell élnie valamiből.. Amíg nem hatalmas összegekkel húz le, mint pl. Svájc, Németország, addig nincs is bajom ezzel.
A jogászok többsége meg igazából semmi "hasznossal" nem járul hozzá az emberiség értékeihez, kivéve azt a párat, akik (egy értelmesebb országban) a társadalom szabályrendszerét finomítják (pl. alkotmányjogászok), hogy az az embereknek jobban megfeleljen, az ország ezáltal élhetőbb legyen..
A többség viszont új dolgot igazából nem állít elő, csak ellenjegyez, szerződéseket készít, olvas, növeli a bürökráciát és önmaguktól nem igazán fáradoznak azon, hogy az átlagembernek tényleg jobb legyen, hacsak nem fizetik meg..
3. Ha nemcsak a fenti kettő közül lehet választani, akkor szerintem sokkal nagyobb az értéke (nem egyenlő presztízs!) úgy általában a kutatóknak főként a természettudományos területeken, vagy akár egyes humán területeken is.
Sokkal több hozzáadott értéket tesz hozzá még egy matematikus, informatikus, fizikus stb. is egy társadalomhoz, mint pl. egy ügyvéd.
Mégis hogyan lehetne ezt a két dolgot egyáltalán összehasonlítani??
Értéke meg annak van, ami közel áll hozzád, amiben jó vagy, és amit szeretsz csinálni.
Kérdező,
le lehet húzni a válaszomat, de világosan látszik, hogy.
1. fogalmad sincs arról, hogy mit jelent az hogy valaki kutat..
ha valaki "egyetemi tanár egy klinikán", ahogy te írtad, még egyáltalán nem biztos, hogy kutató is egyben..
(nem hiába a "kutató szakorvos" NEM SZINONÍMÁJA az "egyetemi tanár"-nak)
2. fogalmad sincs arról, hogy hány orvos kutat
mert megsúgom, a legtöbb orvos nem kutató orvos, hanem csak praktizál, (legjobb esetben is csak követik a kutatásokat saját szakterületükön, ahogy minden más szakmában is így működik)
akik egyetemen, vagy máshol kutatnak kb. pont ugyanolyan százalékban vannak azokhoz képest, akik egészen más szakokon teszik ugyanezt
"Szerintetek melyik egyetemi szak nívósabb?"
3. problémáid vannak a fogalmazással
nem forgattam ki a szavaidat, pontosan arra reagáltam amit kérdeztél..
ha meg "úgy" értetted, akkor miért nem "úgy" fogalmaztad meg, ahogy érteted? (senki sem gondolatolvasó, hogy ezt kitalálja helyetted, vagy netán te az vagy?)
4. problémáid vannak a mondatértelmezéssel
senki nem vitatta, hogy melyik szak ér kevesebbet/többet melyik általad felvázolthoz képest..
te kérdezted, hogy "szerintetek", a válaszomban is ott van, hogy "szerintem"
ha nem érted a különbséget állítás, vélemény és tény között, akkor képezd még magad.. (de nagyon...)
5. kérdésedből látszik, hogy téged csak a presztízs érdekel, nem az elhivatottság..
ha netán szakválasztás előtt állsz, akármelyik szakot is választod, szomorú hogy nagyrészt csak a presztízsért fogod ezt tenni.. rossz belegondolni is, hogy egyszer akár emberélet múlhat az efféle hozzáálláson.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!