Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Valaki tud segíteni a matek...

Valaki tud segíteni a matek háziba? XD (hatványok)

Figyelt kérdés

Hali.Matek háziban kéne segíteni..Az egyik feladat:

-Írd fel egész számokkal a megadott arányokat. (Törtben vannak) három heted : négy kilenced (nem tudom hogy kell leírni neten lol) a másik három egész egy ötöd: kettő egész három heted

-Írd fel két egész számmal az alábbi arányokat úgy, hogy a lehető legkisebb pozitív egész szám szerepeljen az arányban: 84:112; 14:21; 10:0,04; 0,75:2,4; öt nyolcad : kettő harmad

És valaki segít ezeket megértetni?:0 :3

2016. jan. 29. 21:32
 1/1 anonim ***** válasza:

Ezeknek semmi köze a hatványokhoz.

3/7 : 4/9 ha jól sejtem. Először is átírhatod az osztást szorzásra, úgy, hogy a második törtet megfordítod. Lesz belőle 3/7 * 9/4 (*-al a szorzást jelöltem) Ez után összeszorzod a számlálót a számlálóval, nevezőt a nevezővel: (3*9)/(7*4) = 27/28

A következőnél először is átalakítod a törteket: az egész szám részét megszorzod a nevezővel és hozzáadod tört számlálójához, az lesz a számláló, a nevező meg marad. Tehát 3 1/5-ből lesz (3*5 + 1)/5 = 16/5, a 2 3/7-ből (2*7 + 3)/7= 17/7. Ez után az előzőhöz hasonlóan átírod szorzássá:

16/5 * 7/17 majd megint számlálót a számlálóval, nevezőt a nevezővel szorzol:

16*7 / 5*17 = 112/85. Egyszerűsíteni itt most nem tudsz.

A másiknál meg ha jól értem: a legkisebb pozitív egész szám az 1-es. Tehát vagy az osztandót (az arány első tagját), vagy az osztót(második tag) 1-esre kell cserélned. Ha az osztandót cseréled, akkor az osztót kell szoroznod a korábbi osztandó értékével. Tehát

84:112-ből lesz 1:(84*112).

A másik lehetőség, hogy az osztót cseréled 1-esre, akkor viszont az osztandót kell osztanod a korábbi osztóval.

FONTOS tudnod: valójában az arányok, a törtek és az osztás ugyan azt a műveletet jelentik.

Az osztandó az ugyanaz mint az aránypár első tagja és az a törtben a számlálónak felel meg.

Az osztó az arány pár második tagjának felel meg és a törtben a nevezőnek.

2016. jan. 29. 22:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!