Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Lehet belőlem még mérnök?

Lehet belőlem még mérnök?

Figyelt kérdés
Sziasztok Az a helyzet, hogy végzős vagyok gimiben, és rövidesen le kell adni a jelentkezést és hogy miből szeretnék érettségizni. Jelenleg földrajz és töri fakton vagyok. Korábban nem tudtam mi szeretnék, lenni, így ezt a kettőt vettem fel, mert ezt a 2 tantárgyat mindig szerettem. Viszont az utóbbi félévben nagyon elkezdett érdekelni a fizika,ezzel párhuzamosan pedig a faktos tárgyaim már egyáltalán nem vonzzanak. Szabadidőmben a régi tankönyveimet olvasgatom fizikából. Egyre inkább arra felé terelődtem hogy villamosmérnök vagy mechatronikai mérnök szeretnék lenni.Utána néztem szinte mindennek ezekkel kapcsolatban és egyre jobban érdekelnek. Viszont ugye a matekot is csak középszinten tanulom, bár 5-ös vagyok belőle. Szerintetek lenne értelme bejárnom fizika faktra és leérettségizni belőle. Feltudnék készülni rá 4 hónap alatt ( az alapok megvannak, régebben 4-es 5-ös voltam)és bele merjek vágni egy műszaki szakba?

2016. jan. 27. 17:04
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:
*hozzászólásokat
2016. febr. 1. 19:57
 12/17 anonim ***** válasza:

Azt azért hozzá kell tenni, ha már ennyire ajánlották itt a villamosmérnökit, hogy jól dönts, remélem ez nemcsak egy "pillanatnyi" felbuzdulás, mondjuk egy korábbi kudarc kiegyenlítésére...

Szóval a villamosmérnökin nem úgy mennek a dolgok, hogy egyszer gondolsz egyet, aztán megváltozik minden. Ez egy olyan szak, ahol örök életre barátságot kötsz az elektronokkal, a diffegyenletekkel, a programozással, stb. Fizikából/infóból/egyéb szakmai tárgyból meg amúgy is kötelező érettségizni, mivel villanykarra nem fogadják el se a földrajzt, se a történelmet.

Egyértelmű tehát hogy a két vitt tárgyad matek és fizika/infó/egyéb szakmai.

Viszont ha ez távoli elhatározás, nem csak hirtelen fellendülés, akkor a földrajzt meg a történelmet hagyd a fenébe, minden szabadidődet fordítsd a matematikára és a második vitt tárgyadra.

Sok munka lesz mondjuk 0-ról felkészülni fizikára, de ez a saját döntésed. Nem tudom, hogy én pl. bevállalnám -e, mert ugye 2-3 hónap nem sok. És a fizikánál nem elég az, hogy mostanában elkezdett érdekelni, vagy valaki szeret mondjuk fekete lyukakról meg bozonokról szóló, média által fölfújt hireket olvasni (amelyek mögött általában úgyis csak a nagydumások, minthogy tudományos jelleg állnak...).

Ezt azért mondom amúgy, mert sokan laikusok pl. azt hiszik, ha elolvasnak egy ilyen fölfújt valamit, akkor ők már szinte profi hozzáértők, de ez messze nem így van, hiszen pl. visszatérve a villamosmérnökihez, az egész villamosságtan ott kezdődik, hogy diffegyenletek, Fourier-trafó, tehát nem az van, hogy csak rizsázunk valamit, itt a háttérben komoly matematikai és programozási kihívás van.

De ha emellett elkötelezed magad, és kitartó leszel, szorgalmas vagy és nem sajnálod a szabadidőd ilyenre fordítani, akkor talán menni fog.

2016. márc. 1. 21:50
 13/17 A kérdező kommentje:
Köszi a választ! Végül úgy döntöttem, hogy fizikából bevállalom az érettségit. Év végéig bejárok fakultációra, megbeszéltem a tanárral. Egyébként a villamosmérnökit végül hanyagoltam,nézegettem a tanterveket és talán ez tűnt a legnehezebbnek. Illetve ennyire mélyen rájöttem nem érdekel a villamosságtan. Leginkább a mechanika érdekel a fizikában, szóval mechatronikára jelentkeztem.(tudom ebben is van elektro ) Úgy vagyok vele, hogy kiolvasok többféle tankönyvet is a szükséges témákból( mechanika, elektromosság és mágnesesség, optika, hőtan, modern fizika). Úgy kalkulálok ha napi szinten 1 órát szánok rá, akkor meglehet. Körülbelül 75-80% -ot szeretnék. (nem tudom mennyire reális)
2016. márc. 2. 14:46
 14/17 anonim ***** válasza:
Napi egy óra lehet kevés lesz rá (vagy legalább a hétvégéket szánd rá). Amúgy szerintem is izgisebb a mechatronikai mérnök (teljesen szubjektív vélemény). Építhetsz robotokat :D De amúgy abszolút fel lehet készülni rá 2-3 hónap alatt. Egyetemen nagyobb anyagra kevesebb időd lesz. Örülök, hogy bele mersz vágni! Én anno kémiából csináltam ilyesmit és jobban sikerült, mint azoknak, akik harmadik éve tanultak már az emeltre.
2016. márc. 2. 14:58
 15/17 A kérdező kommentje:
Megpróbálom, aztán majd meglátjuk. Nem teljesen az alapoktól kell kezdenem. Másrészt meg ha érdekli az embert akkor fogékonyabb rá :)
2016. márc. 2. 15:11
 16/17 anonim ***** válasza:
Napi egy óra egészen biztos, hogy kevés. Egy szerencséd van, hogy léteznek kiváló könyvek, ahol nagyon jól, viszonylag tömören és összefoglaló jelleggel megtalálható a középiskolai anyag. Ha ajánlhatok ilyet, akkor szerezd be Holics fizikát, és Simon Béla: Fizika középfokon. Példamegoldáshoz pedig a Radnai-Soós-féle példatárat. Ezekből nagyon jól fel tudsz majd készülni, könyvtárban biztos van belőlük. (A mozaikos könyveket célszerű hanyagolni, nem sokat érnek...)
2016. márc. 2. 16:47
 17/17 A kérdező kommentje:
Köszi. Mozaikosból tanultunk annak idején pont. Kicsit össze vissza vannak benn a dolgok szóval nekem se tetszett. A műszaki kiadónak van egy 4 részes fizika tankönyv családja, most azt olvasom. Ez eddig eléggé jónak tűnik. De az általad említett könyvekről elég sok helyen hallottam már, szóval lehet hogy beszerzem.
2016. márc. 2. 18:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!