Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Nem idegesítő ez a hiszti a...

Nem idegesítő ez a hiszti a felvételi körül?

Figyelt kérdés

Üdv! 2013-ban felvételiztem középiskolában, tehát előtte lévő évben kezdtem követni ezeket a dolgokat. És minden évben ugyan az a hiszti megy. "Sokkal nehezebb volt, mint a tavalyi." "Ez volt a legnehezebb mind közül." "Mindenki elrontotta." "Nem fognak felvenni csak sz.r suliba."

Nem unalmas már? Megnézik a megoldókulcsot aztán számolgatják a pontjaikat, és telesírják a közösségi oldalakat, hogy milyen nehéz volt. Nekem nem számított oda ahova jelentkeztem, de azért megírtam. Iskolában készülgettünk, meg otthon megoldottam párat és mind a kettő 30 pont körül lett. Nem nagy eredmény, de ahhoz képest, hogy meg se kellet volna írnom és nem is készültem komolyabban, nem rossz.

Szóval nem értem ezt a hisztit, aki tanult nyolc évig az meg tudja írni, aki meg nem az lehet rosszul mérte fel a képességeit. 17/f

2016. jan. 16. 23:29
1 2 3 4
 11/35 A kérdező kommentje:
Azzal nem értek egyet, hogy jó sulikban jó a közösség is. Tudok egy azt hiszem 7. 8. iskoláról (100-as rangsor alapján) ahol hajtanak a diákok, hétvégén pedig fű társaságában pihenik ki a sulit. Nem egy ismerősöm van aki jó suliban tanul és számol be hasonló cigis/drogos/piás emberekről.
2016. jan. 17. 01:29
 12/35 anonim ***** válasza:

"Van olyan..." persze, van kivétel. Nem tudom, tanultál-e disputát, ha igen tudhatod, hogy hibás érvelés személyes példát ilyen módon felhozni. Nem mint alátámasztás, hanem mint indoklás használod azt, hogy van EGY olyan ember, vagy egy olyan iskola. Nem véletlenül hibás érv így, ez jóformán semmit nem jelent.

És egyáltalán nem igaz, hogy ugyanolyanok az esélyek. Persze, ha szorgalmas a gyerek és elmegy magántanárhoz, és hasonlók, akkor nincs hátrányban. De ez plusz munka és plusz pénz, amit nem mindenki engedhet meg magának (tehát heti 4 magánóra is jó esetben 8000 forint, havonta szorozva néggyel, ez szorozva a gyerekek számával és ez az egész kivonva a család jövedeleméből nem feltétlenül kedvező).

És nagyon-nagyon fontos a közösség (lehet, hogy a te érdeklődésed és intelligenciád egy szakközépiskolai átlag, de hidd el, egy apáczais, vagy eötvösös osztályelső nem érezné jól magát ott), hasonló intelligencia, érdeklődés. Sok gyerek hajlamos arra, hogy rossz közösségben ő is rosszul teljesítsen és tanulási problémái legyenek (ezzel nem azt mondom, hogy mondjuk a Fazekasban ne lenne olyan, aki inna, drogozna, cigizne stb., csak azt, hogy nem az lesz a "menő", nem fogják egymásra tuszkolni, hogy "szívj be", nem az iskola előtt fogják árulni a drogot és jó eséllyel nem a helyi trafikot fogja kirabolni az osztálytársaival, persze ez azért elég kemény példa volt).

+Ha 33 ember művelt, intelligens és jól tanul, a 34. sem akar butának tűnni, mert ott az lenne "ciki".

Míg egy gyenge szakközép-, szakiskolában az a ciki, ha valaki jól tanul.

Ezt alá tudom támasztani azzal, amit az egykori általános iskolai osztálytársaimtól hallok, rajtuk tapasztalok.

2016. jan. 17. 01:50
 13/35 anonim ***** válasza:
100%

Nem az a lényeg, hogy mindenki puszipajtás és attól jó a közösség és piát az életében nem látott egy erős gimis osztályban. Hanem kialakul egyfajta versenyszellem, hogy bejutottam egy erős gimibe akkor nehogy már én legyen az osztály legrosszabb tanulója. Míg egy gyenge középiskolában inkább azon versenyeznek ki szól be többet egy óra alatt.

Amúgy gimi és gimi között is nagy különbségek vannak, városon belül is. Én kisebb városból jöttem, ahol az egyik gimi folyton benne volt a TOP3 vidéki gimi rangsorában de az országban is folyton TOP10 volt, míg egy másik suliban a sok szakközepes/szakiskolai osztály mellett indítottak gimis osztályokat is, ahonnan kb. 30ból 5 ment továbbtanulni osztályonként (turizmusra, szabad bölcsészre). Tényleg nem az élete múlik rajta, de azért sokat számít ki melyik középiskolába kerül. Egy sz*r szakközépben is lehet mázlija és kifog egy jó pl. matek-fizika tanárt és simán mehet egyetemre villamosmérnöknek, de azért nem ez a jellemző. Míg egy erős szakközépben jobban figyelnek milyen az oktatás, mert pl. presztízs kérdés, hogy a diákok nagy része továbbtanuljon tőlük és akkor nem szerencséje van és egy-két jó tanár miatt tovább tud tanulni.

2016. jan. 17. 01:55
 14/35 anonim ***** válasza:

Akkor én is használnám a hibás érvelés ezen módját. Ahol én korábban laktam, a szakiskola előtt árulják a drogot, személyesen láttam, tapasztaltam. És az, hogy szünetekben kilógnak venni belőle szinte természetes.

Persze, mindenhol van, ahol drogozik, füvezik valaki, ma pedig olyan 15-18 éves szinte egyáltalán nincs, aki nem inna. (Persze ez nem jelenti azt, hogy minden 15-18 éves hétvégente holtrészegre issza magát...).

Amit a #13-as mond, azzal teljesen egyetértek és végső soron ezt akarom mondani. A versenyszellem jellegére.

Az, amit felhozol és mondasz, néha olyan, mintha nem is a Földön élnél vagy nem a magyar oktatási rendszerben tanulnál.

2016. jan. 17. 02:01
 15/35 A kérdező kommentje:
Mondjuk az intelligenciámat és műveltségemet minősíteni elég erős dolog ha azt nézzük, hogy csak annyit tudsz rólam, hogy hány éves vagyok és szakközépben tanulok. Nem fogom elkezdeni fényezni magam, mert felesleges bizonygatnom a tudásom, műveltségem és nem is azért tettem fel a kérdést, hogy a "virtuális péniszünket" összemérjük. Továbbra is tartom magam ahhoz, hogy semmi hátrány nem éri azt aki az ország 80-90. iskolájába jár és nem a top 10 valamelyikébe. Hogy kire milyen hatással vannak az okos(abb) osztálytársak az érdekes dolog. Van akit tényleg motivál, de sokan frusztráltak lesznek, hogy akármennyit tanul akkor se jobb mint az XY. Nekem őszintén szólva nem hiányzik az a verseny osztályon belül, ami általánosban volt jellemző. Nem érdekel, hogy a Pistike hányas nyelvtanból, valamint az se, hogy ki írt nálam jobb témazárót. Azokat a tantárgyakat amikkel tovább szeretnék tanulni, azokat rendesen tanulom amikre nem lesz szükségem azt kevésbé, van amiből versenyre is megyek. De ez a tanárok által favorizált verseny (meg a nyalizós h.lyegyerekek teperése) engem mindig hidegen hagyott, és örülök, hogy nem kellett még 4 évig ebben lennem. Félre értés ne essék, nem azért utáltam ezt a versenyzést, mert frusztrált ha valaki jobb, egyszerűen idegesített. Hol számít az valaha, hogy hatodikban ki írt jobb dolgozatot a sokszögekből stb?
2016. jan. 17. 02:03
 16/35 anonim ***** válasza:
84%
Oké, fogtuk, különleges, okos és szerény vagy, de nem érted meg, hogy a legtöbb 14 évesnek ez egy komoly dolog. Attól még hogy te nem akarsz egy versenyhelyzetben lenni az osztályban, mert idegesít, attól még sokaknak fontos, hogy folyamatosan ott legyen ez a motiváció. Ez is egyfajta kihívás, legjobbnak lenni a jók között. Azért mert neked ez általánosban egy rossz élmény volt attól még vannak, akik szeretik ezt. Nem feltétlen jelent ez tanár részéről favorizálást vagy hogy a diákok folyton nyalni próbálnak.
2016. jan. 17. 02:13
 17/35 anonim ***** válasza:
100%
Amúgy le lehet vágni az intelligenciát/műveltséget a hozzászólásokból, még jobban is mintha csak felsorolnád, hogy miért is vagy te olyan művelt például.
2016. jan. 17. 02:14
 18/35 anonim ***** válasza:

Elnézést, nem sértésnek szántam, de tény, hogy általában szak- és szakközépősiskolába azok mennek, akik kevésbé jók, mint mondjuk azok, akik az Eötvösbe mennek. Persze ez nem törvényszerű és elnézést, ha megsértettelek.

"Továbbra is tartom magam ahhoz, hogy semmi hátrány nem éri azt aki az ország 80-90. iskolájába jár és nem a top 10 valamelyikébe." Igazából ezzel nagyjából elismerted, hogy nekünk van igazunk. Az ország 80.-90. iskolájában való bekerüléshez sem 30-40 pont alatti kell...

A másik pedig az, hogy attól, hogy te 17 éves szakközepesként így látod, az adott 13-15 éves felvételiző nem biztos, hogy így fogja.

Emellett a legtöbb gyereknek van bizonyos célja, ahová szeretne bekerülni és ez neki fontos, hogy bekerüljön. Ezzel egy részről a saját álma teljesítése ez, más részről pedig esetleg az elvárások teljesítése, vagy épp azokra az "üzenetekre" a válasz, hogy úgy sem fog sikerülni.

Ezt eddig még nem emeltük ki, de fontos kérdés.

Van, akinek az az álma, hogy mondjuk géplakatos legyen, de ugyanúgy van olyan is, akinek az álma, hogy az Apáczaiban tanuljon és Cambridge-re menjen tovább egyetemre.

2016. jan. 17. 02:23
 19/35 A kérdező kommentje:

Egy szóval nem mondtam, hogy okos, különleges vagyok. Te kezdtél el azon lovagolni, hogy egy Fazekasba, Apáczaiba járó diák mennyivel intelligensebb, műveltebb. Erre reagáltam, hogy azért ez nem biztos, hogy így van. Ebből neked az jött le, hogy bármivel is dicsekszem.

A kérdés egyébként nem az, hogy kinek milyen előnye/hátránya származik a középiskola milyenségétől. Ha már valaki felhozta, hogy szakközépből kevesen tanulnak tovább és azok is csak gyenge szakokra. Annak elmondanám (tudom nem így kell érvelni), hogy van egy közeli ismerősöm aki egy rossz hírű szakmunkásban szerzett szakmát, utána leérettségizett, továbbtanult és most mérnökként dolgozik. Megbecsülik, jól keres és semmi hátránya nem származik abból, hol szerezte meg az érettségit. Tudom, ez csak egy kiragadott példa, de jól mutatja, hogy elit gimnázium nélkül is lehet valaki sikeres. De még egyszer mondom, nem ez volt az eredeti kérdés.

2016. jan. 17. 02:30
 20/35 A kérdező kommentje:
Nem sértődtem meg nem arról van szó, de amíg egyik válaszadó műveltségét, intelligenciáját nem minősítettem addig én is elvárom, hogy ne minősítsék az enyémet. Főleg úgy, hogy nem ismerjük egymást.
2016. jan. 17. 02:33
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!