Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Nem idegesítő ez a hiszti a...

Nem idegesítő ez a hiszti a felvételi körül?

Figyelt kérdés

Üdv! 2013-ban felvételiztem középiskolában, tehát előtte lévő évben kezdtem követni ezeket a dolgokat. És minden évben ugyan az a hiszti megy. "Sokkal nehezebb volt, mint a tavalyi." "Ez volt a legnehezebb mind közül." "Mindenki elrontotta." "Nem fognak felvenni csak sz.r suliba."

Nem unalmas már? Megnézik a megoldókulcsot aztán számolgatják a pontjaikat, és telesírják a közösségi oldalakat, hogy milyen nehéz volt. Nekem nem számított oda ahova jelentkeztem, de azért megírtam. Iskolában készülgettünk, meg otthon megoldottam párat és mind a kettő 30 pont körül lett. Nem nagy eredmény, de ahhoz képest, hogy meg se kellet volna írnom és nem is készültem komolyabban, nem rossz.

Szóval nem értem ezt a hisztit, aki tanult nyolc évig az meg tudja írni, aki meg nem az lehet rosszul mérte fel a képességeit. 17/f

2016. jan. 16. 23:29
1 2 3 4
 1/35 A kérdező kommentje:

Elnézést;

2013-ban felvételiztem középiskolába.

Tehát nyolcadikos voltam akkor.

2016. jan. 16. 23:32
 2/35 anonim ***** válasza:
100%

Igazából, egyesek azt hiszik, hogy elég, ha megoldanak pár feladatsort, és ha az 70 fölött lesz, akkor a felvételijük is.

Abba nem gondolnak bele, hogy stresszhelyzet, izgalom, ennek a kezelését csak nagyon kevés általános iskola tanítja meg kellőképpen. A felvételi nem egy dolgozat, nem annyi a tétje, hogyha egyes lesz, az ront az átlagon és lehet csak 4-es lesz a tanuló stb.

Aki ott ül, csak arra tud gondolni, hogy "ezen múlik" minden.

Egyrészről sokkal többet kellene gyakorolni, mint amit a legtöbb általános iskola elvár, mindenképp rá kell számolni az izgalmat, mert teljesen nem lehet elsorvasztana ezt.

A másik a stresszhelyzet kezelése.

Igazából, mivel mindenki baromira izgul, kevésbé tud koncentrálni, ezért nehezebb megoldania.

Utána átnézi, de nem oldja meg még egyszer higgadt fejjel, úgysem tud javítani. És tudatosul benne, hogy kész, ez nehezebb volt, mint a tavalyi.

Aki meg nem emiatt...

Az szépen elolvassa közösségi oldalakon, hallja másoktól és erre fogja a sikertelenségét.

2016. jan. 16. 23:48
 3/35 anonim ***** válasza:
100%

Nem, egy ilyen sosem lehet unalmas, mivel azok, akik panaszkodnak most először mennek ilyenen keresztül. Sőt, nemcsak egy nehéz vizsgát kell tenniük először (teljesen mindegy, hogy az volt, vagy nem) de egyáltalán most kellett először vizsgázniuk. Eddig nem nagyon kerültek ilyen helyzetbe - valljuk be az általános iskolás dolgozatok nem sorolhatóak ilyen stressz-kategóriába. A központi felvételi a legtöbbeknek eldönti, hogy melyik suliban tanulnak tovább - mivel neked nem számított, számodra ez inkább csak egy tét nélküli szintfelmérő volt.

Én egész általánosban (és most gimiben is) rendesen tanulok, és meg is lett már akkor az eredménye, 91 pontos lett a központim, felvettek az első helyen megjelölt gimibe. Már amikor kijöttem, tudtam, hogy egész jól sikerült, habár voltak feladatok amik nyögve-nyelősen mentek először. De még így is jó volt kibeszélni, és panaszkodni. Ezzel azt jeleztük, hogy túl vagyunk rajta, és nem kell többet izgulni miatta.

Ez pont ugyanolyan, mint ami minden érettséginél van: ott is állandóan panaszkodnak valamire, mert akkor meg az a legnagyobb horderejű esemény az életükben.

ÉS az, hogy valaki rendesen tanult, és mégsem sikerült jól, nem feltétlenül azt jelenti, hogy rosszul mérte fel a képességeit. Az is lehet, hogy valaki nem jól kezeli az ilyen helyzeteket, és leblokkolt.

Ha téged ennyire zavarnak ezek, akkor egyszerűen ne olvasd el ezeket.

18/L

2016. jan. 16. 23:50
 4/35 anonim válasza:
Én legalábbis elég sokat készültem rá,nem volt egyszerű,megcsináltam az ezelőtti években lévő felvételiket és hiába minden elcsesztem.Nekem és sokunknak pedig elég sokat számít a felvételi ami sosem egyszerű mert folyamatosan nehezedik.Nem gyenge általánosba vagyok,4.5-ös átlaggal(nem fényezésből írom hanem hogy elhidd hogy nem volt egyszerű),ilyenkor viszont a legnagyobb probléma a stressz amikor elkezd az ember folyamatosan kapkodni ilyenkor megnő az elszámolások és hibázások aránya amivel rengeteg pontot lehet veszteni.Gondolj bele ha neked kéne írni egy sors döntő felvételit,neked se lenne egyszerűbb(én mondjuk nem hisztizek,nem írom tele a közösségi oldalakat,ez volt az első kérdés amire írok ebbe a témakörbe).
2016. jan. 17. 00:00
 5/35 A kérdező kommentje:

Az az igazság -véleményem szerint-, hogy ez nem egy sorsdöntő dolog. Aki egyetemre készül annak majdnem mindegyik gimnázium megfelelő, aki egyetemre akar menni és tudja milyen szakra annak lehet egy célirányú szakközép jobb választás. Aki pedig szakmát akar tanulni az megy szakiskolába és nem is kell felvételit írnia. (Én szakközépbe járok.) Az ha meg nem vesznek fel a kiszemelt suliba nem nagy baj. Volt egy srác kinézett egy top 10-es sulit ahova nem került be, így felvették egy top 40 körülibe. Nem lett semmi baja, másfél év múlva érettségizik és oda megy egyetemre ahova akar.

Szóval úgy gondolom ez nem egy nagy horderejű dolog. Az igazi pályaválasztás inkább középsuli végén van. Na ott jobban át kell gondolni mi merre, mert ha később megbánja az ember akkor súlyos pénzbe kerülhet egy másik szakma/diploma megszerzése.

2016. jan. 17. 00:07
 6/35 anonim ***** válasza:
100%
13-15 évesen fontos, sorsdöntő dolognak tűnik, még ha amúgy nem is akkora nagy dolog, ha a város legjobb vagy harmadik legjobb középiskolájába veszik fel. Ez megy pár hétig utána újra megy majd a milyen egyetemre menjek (habár ez már megint aktuális), kinek milyen lett a matek érettségije stb. Én is unom, bőven túl vagyok ezen a mizérián, de azt is unom, hogy mindig vannak akiknek az a baj, hogy miért csinálnak ekkora ügyet ebből. Nekik új, ez az első nagyobb megmérettetésük, persze hogy izgatottak miatta. Amúgy ha valaki egyetemre akar nem mindegy, hogy a legerősebb gimibe veszik fel vagy egy gyenge szakközépiskolába, teljesen másmilyen esélyekkel indulnak így majd az érettségin. Ami ugyanúgy csak 17-19 évesen egy nagy dolog, így utólag inkább vicces, hogy ezen paráznak sokan hónapokig. Meg már el akarják dönteni hogy a következő 40 évben mit akarnak csinálni. Ha nem tetszik a szak vagy az egyetem át lehet jelentkezni. Ez se kőbe vésett, hogyha proginfóra vettek fel akkor belőled már nem lehet közgazdász vagy hasonló. Ezt is ugyanúgy meg lehet változtatni vagy később később elvégezni egy másik szakot. Ettől függetlenül nem kérdezgetem hogy téged nem idegesít hogy a középiskolások már megint úgy csinálnak mintha az életük múlna az érettségin/felvételin.
2016. jan. 17. 00:53
 7/35 anonim ***** válasza:
Amúgy ugyanez van érettségin is, az előző év mennyivel könnyebb volt stb.. Nem nehezedik folyamatosan, csak kinek mi megy jobban, milyen feladattípusok dominálnak akkor éppen. Pár évvel később visszanézve tök egyforma nehézségűnek tűnik mindegyik.
2016. jan. 17. 00:58
 8/35 anonim ***** válasza:
100%

Igenis sorsdöntő dolog a központi felvételi.

Egy részről ott az, hogyha valakit nem vesznek fel gimnáziumba, vagy szakirányú szakközépbe, akkor szakiskolából, hacsak át nem jelentkezel, nincs sok esélyed. Persze ez azért főleg a gyengébb tanulókat érinti.

A másik pedig az, ha valaki nem kerül be egyik megjelölt iskolába se, oda kerül ahol van hely (jó esetben).

A másik az oktatás színvonala. Egy gyenge iskolában lesz*rják, hogy mi lesz veled később, a tanárok zöme nagy eséllyel nem tud tanítani, másik jelentős rész meg nem akarja azon törni magát, hogy olyanokat tanítson, akikbe munkát kellene befektetni. Mondjuk a Fazekasban, Eötvösben, Radnótiban, Apáczaiban számít, hogy milyen lesz az érettségi és továbbtanulnak-e az ottani tanulók. A tanárok is jobbak (hacsak a saját tanáraimból indulok ki, tankönyvírók, nyelvészprofesszorok, (volt/gimnáziumi mellet) egyetemi tanárok stb.).

Harmadszorra pedig nem mindegy, milyen emberek vesznek körül. Én például nem szeretnék még 4 évet olyan közösségben és olyan emberekkel tölteni, mint az általános iskolában. Oké, alsóban még jó a közösség és azért a legtöbben jól tanulnak, jó a közösség, de 7.-8. osztályra annyira elklikkesedik a közösség és egyesek lemaradnak, zavarják az órát. Míg egy erős gimnáziumban az, hogy mindenki okos, intelligens és szorgalmas jó hatással van a tanulóra, mert ő is igyekezni fog és nem elzülleni, szórakozni órán és nem tanulni. Van kitől segítséget kérni tanárokon kívül, bár mondjuk nálunk akármelyik tanár leül (ingyen) foglalkozni a diákkal, ha úgy érzi, hogy az lemaradt, vagy a diák megkéri rá.

2016. jan. 17. 01:19
 9/35 anonim ***** válasza:
*Negyedszerre pedig/végül...
2016. jan. 17. 01:22
 10/35 A kérdező kommentje:
Az egyenlőtlen esélyekkel az érettségin azért vitatkoznék. Vannak ismerőseim akik gimnáziumokban kínlódnak a matekkal és az idegennyelvvel, míg nekem szakközépben nagyon jó tanáraim vannak és jól is megy. Bár tény, hogy egy elitebb gimiben nagyobb eséllyel vannak jobb tanárok. De gimi és gimi között szerintem nincsenek komoly különbségek. Persze nem mindegy, hogy Fazekas vagy egy mucsaröcsögei gimnázium, de általánosságban elmondható, hogy városon belül nincs túl nagy különbség a gimik között. Ha pedig valaki annyira elrontja, hogy szakközépbe esetleg szakmunkásba veszik fel az amúgy sem valószínű, hogy bent tudna maradni egy erősebb suliban.
2016. jan. 17. 01:24
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!