Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Hogy lehet ilyen szigorú a...

Hogy lehet ilyen szigorú a ponthatárt húzni az egyetemi jelentkezésnél?

Figyelt kérdés
Kiszámoltam, aki minden tantárgyból 3-mas volt közép suliba 11-ik és 12-ik évvégén és beírtam érettségi eredménynek mindent 50%-ra, akkor összesen csak 210 pontot ér az egész. Magyarán 3,0 középiskolai eredmény és 3,0 érettségi eredmény mindössze csak 210 pontot ér az egyetemi jelentkezésnél. Szinte így csak 3,8 átlaggal lehet bejutni egyetemre, de az is még csak minimum ponthatár. Állami szakra csak négyesek kerülnek be az felel meg 300 pontnak. Amúgy pontszámítás fiktív nem saját eredményem. Enyém, azért jobb, de azt se éri el 280 pontot. Ami a legdurvább, hogy érettségi őszpontszáma 100 pont, ami azt jelenti miden tárgyból 100%. Régen megvolt, hogy hány százalékos eredmény hány pontot ér. Például egy hármas tanuló pontszáma, már volt 100 pont és akkor az ötösé 200 pont. Bezzeg most százat lehet kapni maximálisan. Meg annyi, hogy két választott tárgytantárgya szorzódik, de ez régen is volt. Tényleg idén, csak négyes tanulók jelentkeztek egyetemre? Ráadásul jövőre még szigorúbb lesz a rendszer. Komoly mi szükség van ennyire szétválasztani a társadalmat, amikor óriási különbség van gazdag és szegény között, már most is. Aki nem szerez diplomát, már húzhat is ki külföldre, ha nincs x milliója, hogy vállalkozást csináljon, mert szakmunkásként itthon, csak rabszolga lesz minimálbérért. Lehet Németbe vagy Angliába is lenézi a diplomás a melóst, csak ott ötszörösét fizetik, mint itt.

2015. aug. 1. 06:38
1 2 3 4
 21/37 anonim ***** válasza:
65%
Ja és, szegény családból származok, mégis - a matekot leszámítva - mindenből jeles lett az érettségim. Sőt, még nyelvvizsgát is szereztem. Nagyon butának kell lenni a 280 pont alattinak.
2015. aug. 1. 10:36
 22/37 anonim ***** válasza:
91%
10, azért nem mindenhol könnyű ötöst kapni. Nekem 3 orvos, két fogorvos lesz az oszttásaim közül, bioszból soha egyik se kapott nemhogy év végén, de még dolgozatra sem ötöst, mert a tanárunknak ilyen elvárásai voltak. Ami persze most az érettséginél hatalmas előny volt.
2015. aug. 1. 10:47
 23/37 anonim válasza:
85%
Egyetértek. Az előttem szólóval. Én még a 370 pontommal is úgy gondolom hogy az emberek 90% a okosabb nálam a szakon,jobban, többet tanult, szorgalmasabb. Én is elég szegény családból származok.Alapból a duplázásra hajtottam, átnéztem az anyagot 1x,2x és meg lett. Nem tudom, hogy az aki tényleg egyetemre,fősulira akart menni, és rimánkodik hogy nem vették fel és hogy mennyire igazságtalan a pontszámítás, miért nem inkább tanult...nézte át az anyagot...Ezt egy olyan embertől akinek az érettségije: magyar,matek 50-50%,Emelt Német,Töri 70-70%, és Rajz 68%. Örülök hogy felvettek de mégis úgy érzem mint ha nem lenne ott semi keresnivalóm. Hát még az aki nálam rosszabbul teljesített..
2015. aug. 1. 10:52
 24/37 A kérdező kommentje:
Lehet mostani oktatásban mindenért négyest ötöst adnak nem tudom.Régebben nem ìgy volt, csak most már mindenkit belöknek egyetemre tanárok, akik most végeznek.Mert tudják, hogy anélkül nagyon nehez boldogulni.Képzeld van szakmám és tudom, hogy nem 25 % a kettes szakmán se annyi. Szakmán nekem is négyes ötösöm volt és azt mostani rendszerbe szereztem. Össze tudom hasonlìtani régivel. A mai generáció már csak neten nevelkedett, ìgy több minden ragadt rájuk, de azzal jönni, hogy nem jó helyesìrásom, meghogy nem tanultam, pedig ez nem ìgy van elég tré. Ti helyesìrásotok sem jó. Egyrészt kijavìtsa gép helyeted, nagy dolog, ha elìrsz valamit.Másrészt teloról vagyok.
2015. aug. 1. 15:38
 25/37 anonim ***** válasza:
77%

Kedves kérdező!

Az egyetemi felvételinél két fajta pontszámítás van, van az egyik amikor nézik a 11-12 év végét és az érettségiket (2-t amelyek felvételi tárgyként megvannak említve és a többlet pontok) és van a másik amikor van két érettségid (akár emelt) és megduplázod. Ugye említetted hogy bölcsészkaron nem tanulnak kémiát, nos Amikor valaki gimnáziumba vagy szakközépbe jelentkezik azzal a céllal, hogy érettségit akar szerezni, akkor azt is vállalja, hogy amit az állam meghatározott központi tantervet, azt teljesíti (minimum 2-es szinten) mivel az az érettségi előfeltétele, hogy a tantárgyakon ne bukj meg. Lehet, róla ódákat zengeni, hogy mekkora sz@r, sok és felesleges tananyagot próbálnak belénk vágni (amivel nagyban egyet is értek), de ezt vállaltuk amikor beiratoztunk, úgy hogy nem tehetünk ellene semmit. A pontokról pedig az a véleményem, hogy elismerem vannak olyan emberek akiknek nem fekszik a reál, de attól még humánból jó lehet és ha töri/magyar/angolból jó érettségit ír (akár emelten) akkor be tud kerülni az egyetemre matek nélkül is, ha az éppen csak kettes lesz, de azt ne várja el senki hogy minden érettségi tárgya éppen megvan egy bizonyos alacsony százalék és lesz 490 pontja. Ha valaki nagyon akarja akkor be tud kerülni, más dolog bent is maradni.

2015. aug. 1. 16:56
 26/37 anonim ***** válasza:
49%
Az érettségi nem arra hivatott, hogy felmérje egy adott ember képességeit. Az inkább az IQ teszt lenne. Az érettségire szinte csak tanulni kell, magyarból és töriből be lehet magolni a tételeket, angolt (bár sok helyen rosszul tanítják) nem nagy ügy jól megírni. A matek az amit érteni kell, de aki mérnöki szakra vagy reál irányba tanul tovább az általában érti is, aki pedig nem ilyen irányba tanul tovább annak nem számít ha csak 2-es 3-as a matekérettségije. Választott tantárgyat pedig értelemszerűen olyat választ az ember amilyet jól tud. Mint írták duplázással könnyen 300 pont fölé lehet menni. Az év végi jegyeknél pedig nem lehetetlen a 4-es 5-ös szintet teljesíteni. Általában tesiből és azokból a tárgyakból voltam 3-as amikből nem kellett érettségizni, és nem is számítottak a továbbtanulásba. Aki pedig sok tanulással is csak 3-as, mind jegyekbe mind az érettségin az erősebb egyetemeken úgysem tudna bentmaradni.
2015. aug. 1. 17:35
 27/37 anonim ***** válasza:
9%
Sokkal keményebben kellene venni a felsőoktatás kérdést. NEM KELL TÖBB HÜLYE DIPLOMÁS!!! Az egész felsőoktatás lassan teljesen presztízsét veszti Magyarországon, mert az elmúlt 1-2 évtizedben szinte minden hülye bekerülhetett, ráadásul, hogy növeljék az ország diplomásainak a számát még az egyetemi képzések színvonalát is megtépázták, elvégre mit ér azzal, ha felvesznek egy hülyét, de nem tudja elvégezni. Ez a rendszer teljességgel tarthatatlan és akár megalázó is lehet egy értelmes, okos diplomás számára, aki ugyanúgy részesül a negatívumokból, mint sötét társai. Ha gimnáziumban csak ilyen gyatra teljesítményt vagy képes kihozni magadból, akkor válassz egy neked megfelelő szakmát..mióta jött ez a csak az a valaki aki diplomás, közben az egyetemek ezrével bocsátják ki magukból a hülyébbnél hülyébb diplomást szerencsétlen szakmunkásokat meg semmibe nézik, holott ezerszer többet ér, mint egy neve nincs szarságon végzett képzetlen barom, aki a későbbi élete során csak az államot hibáztatja azért mert a nagy semmijével nem kell sehova......
2015. aug. 1. 18:53
 28/37 anonim ***** válasza:
84%
Egyébként sajnos nagyon komoly probléma van a magyar oktatással általános és középiskolákban...az osztályzatok sajnos nem a teljesítménnyel korrelálnak, a tanárok nem tanítanak meg tanulni, csak a felejtésnek "tanítanak", a diákok magolnak. Így vannak olyan gimnáziumok, ahol egy kiválóan teljesítő diák tudása majdnem a nullával egyenlő és teljesen életképtelen. Ráadásul az ilyet tutira felveszik az egyetemre. Borzalmas a jelenlegi helyzet. A felsőoktatásba való bekerülést szigorítani kell, de első sorban és talán ezt megelőzően az előbb említett katasztrófát kellene helyreállítani, mert ez nem oktatás, hanem csak elvárások és követelések. Nem a megtanított tananyag mennyisége számít, hanem a leadott anyagé és egy 8-14,15 éves diáktól nem várható el, hogy saját maga rájöjjön arra, hogyan is hasznosíthatja a leadott anyagot, ha csak leadják/feladják neki, vagy lediktálják (nem magyarázzák el az anyagot, nem mesélnek csak dirigálnak). Nem tanulnak meg tanulni, mert az iskolák a magolást részesítik előnyben és azokat a hallgatókat választják mások példaképévé, akik ezeket a normákat követik. Tehát a felsőoktatási kérdésen felül rengeteg probléma érinti a magyar közoktatást, amelyek orvoslásra várnak. De ezek közül az egyik tovább okozódása éppen azzal gátolható meg, hogy az egyetemek nem vesznek be olyan hallgatókat, akik 50%-ot érnek el az érettségin.
2015. aug. 1. 19:08
 29/37 A kérdező kommentje:
28#: Teljesen egyetértek. Nem úgy kell színvonalat növelni, hogy kizárunk sok embert az egyetemről hiába négyes, ötöst kapnak mostaniak, de nézzék meg régen mennyit kellet gürizni a szakközépbe, gimnáziumba egy négyesért, ötösért. Mondjuk régen nem is volt ilyen szigorú rendszer és akkoriban nem csak az érettségi anyagát tanították az iskolákban rengeteg egyéb más dolgot is. Régen több embert vettek fel, de most is ugyanannyian fognak kiesni hiába van több pontjuk, mert mostani oktatási rendszer borzalom és azt hiszik, hogy sok pontjuk, akkor már tudnak is valamit. Mellesleg egy csomó alapvető dologgal nincsenek tisztába, ami az általános műveltség része. Hiába dumálom ezeknek a 18-19 éveseknek nem értik meg. A mai oktatási rendszer semmi másra nem jó csak szegregálja a társadalmat. Én jártam iskolába most meg régebben is. Jelenlegi rendszerben 4-5 voltam, csak sajnos én idősebb vagyok. Régen színvonalasabb volt az oktatás. Ma beülsz egy középbe, azt látod mindenki nyomja facebookot tanár is lesz*rja, ha nem érdekli őket az anyag. Őket is semmibe vették, javarészük nem is úgy áll hozzá éppen ezek miatt, ahogy kellene. Úgy is megadják nekik a jó jegyet, ha néha tudnak valamit, mert azért nem akarnak nekik rosszat. A fontos dolgoknál, meg azért oda figyelnek diákok saját érdekükbe, de csak akkor. Na pont az ilyen lusta frátereknek nem kellene egyetemre menni, aki leszarta az egész középiskolát és nem volt semmi szorgalma, mert az ilyen csak is azért megy egyetemre, hogy nagyobb társadalmi rangja legyen nem azért mert érdekli is, az amit csinál. Sok tanár belátta, hogy szakmunkásképzés borzasztó állapotba van Magyarországon. Elhanyagolták évtizedeken keresztül, mert rendszerváltáskor mindenkiből diplomást akartak csinálni. Plusz mai viszonyok olyanok, amíg ilyen alacsony minimálbér itthon nem lehet szakmunkásként megélni, ezért is megy ki többség külföldre. Azt lehet itt őket hazaárulózni. Szocializmusban házat építettek a melósok anno nem volt szükség egyetemre menni. Ráadássul nem mindenki alkalmas, hogy szakmunkás legyen, ahhoz tehetség kell nem kevés, ha valaki meg is akar élni szakmájából. Másrészt gyakorlat nélkül, hogy akarnak minőségi szakmunkást képezni, sehogy műhelyek kellenének normális oktatók, akik szeretik tanítani szakmunkás szakok fortélyait. Semmi másról sem szól egész oktatás, csak elméleti tanulásról, még szakképzőkben is. Ami komplexen arra hajaz, hogy tanulj tovább vagy magasabb szinten ez sugallata. MSZP oktatás politika 20-szor jobb volt ennél és az a rendszer Orbán kormány alatt is működött, de természetesen ebben is belepiszkáltak. Oktatás gazdasági része, már más tészta. Minden évben veszteséges volt, akkor is meg most. Egyszerűen az fenntarthatatlan, hogy az államisok egy forintot se fizetnek, bezzeg fizetős szakosokkal százezreket kifizetetnek. Gyurcsánynak igaza volt, ráadásul pont, hogy legjobb családból jött gyerekeik kapják meg az ingyenes szakot, akik pont hogy tudnának fizetni, mert ő szüleik értelmiségiek. OECD 2006 felmérése szerint például Magyarországon számít legjobban kinek mik felmenői, amiről aztán tényleg senki sem tehet. Inkább ilyenért adnának többlet pontot, akinek szülei alacsony iskolai végzettségűek pont előnyben részesüljenek. Diszlexiások sem kaphatnák, már többlet pontot. Napokba olvastam valahol, már azért sem jár pont, aki tartósan beteg. Egyszerűen az egész rendszeren látszik a teljes szociális érzéketlenség.
2015. aug. 1. 23:23
 30/37 A kérdező kommentje:
Haru nevű felhasználó (akik üzenetet írt): nem fogok személyesen válaszolni, de itt megteszem, azért vagyok ezen az álláspontom, mert ezt érzékelem és ezt tapasztalom én életembe és akár mások életében is.
2015. aug. 1. 23:42
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!