28#: Teljesen egyetértek. Nem úgy kell színvonalat növelni, hogy kizárunk sok embert az egyetemről hiába négyes, ötöst kapnak mostaniak, de nézzék meg régen mennyit kellet gürizni a szakközépbe, gimnáziumba egy négyesért, ötösért. Mondjuk régen nem is volt ilyen szigorú rendszer és akkoriban nem csak az érettségi anyagát tanították az iskolákban rengeteg egyéb más dolgot is. Régen több embert vettek fel, de most is ugyanannyian fognak kiesni hiába van több pontjuk, mert mostani oktatási rendszer borzalom és azt hiszik, hogy sok pontjuk, akkor már tudnak is valamit. Mellesleg egy csomó alapvető dologgal nincsenek tisztába, ami az általános műveltség része. Hiába dumálom ezeknek a 18-19 éveseknek nem értik meg. A mai oktatási rendszer semmi másra nem jó csak szegregálja a társadalmat. Én jártam iskolába most meg régebben is. Jelenlegi rendszerben 4-5 voltam, csak sajnos én idősebb vagyok. Régen színvonalasabb volt az oktatás. Ma beülsz egy középbe, azt látod mindenki nyomja facebookot tanár is lesz*rja, ha nem érdekli őket az anyag. Őket is semmibe vették, javarészük nem is úgy áll hozzá éppen ezek miatt, ahogy kellene. Úgy is megadják nekik a jó jegyet, ha néha tudnak valamit, mert azért nem akarnak nekik rosszat. A fontos dolgoknál, meg azért oda figyelnek diákok saját érdekükbe, de csak akkor. Na pont az ilyen lusta frátereknek nem kellene egyetemre menni, aki leszarta az egész középiskolát és nem volt semmi szorgalma, mert az ilyen csak is azért megy egyetemre, hogy nagyobb társadalmi rangja legyen nem azért mert érdekli is, az amit csinál. Sok tanár belátta, hogy szakmunkásképzés borzasztó állapotba van Magyarországon. Elhanyagolták évtizedeken keresztül, mert rendszerváltáskor mindenkiből diplomást akartak csinálni. Plusz mai viszonyok olyanok, amíg ilyen alacsony minimálbér itthon nem lehet szakmunkásként megélni, ezért is megy ki többség külföldre. Azt lehet itt őket hazaárulózni. Szocializmusban házat építettek a melósok anno nem volt szükség egyetemre menni. Ráadássul nem mindenki alkalmas, hogy szakmunkás legyen, ahhoz tehetség kell nem kevés, ha valaki meg is akar élni szakmájából. Másrészt gyakorlat nélkül, hogy akarnak minőségi szakmunkást képezni, sehogy műhelyek kellenének normális oktatók, akik szeretik tanítani szakmunkás szakok fortélyait. Semmi másról sem szól egész oktatás, csak elméleti tanulásról, még szakképzőkben is. Ami komplexen arra hajaz, hogy tanulj tovább vagy magasabb szinten ez sugallata. MSZP oktatás politika 20-szor jobb volt ennél és az a rendszer Orbán kormány alatt is működött, de természetesen ebben is belepiszkáltak. Oktatás gazdasági része, már más tészta. Minden évben veszteséges volt, akkor is meg most. Egyszerűen az fenntarthatatlan, hogy az államisok egy forintot se fizetnek, bezzeg fizetős szakosokkal százezreket kifizetetnek. Gyurcsánynak igaza volt, ráadásul pont, hogy legjobb családból jött gyerekeik kapják meg az ingyenes szakot, akik pont hogy tudnának fizetni, mert ő szüleik értelmiségiek. OECD 2006 felmérése szerint például Magyarországon számít legjobban kinek mik felmenői, amiről aztán tényleg senki sem tehet. Inkább ilyenért adnának többlet pontot, akinek szülei alacsony iskolai végzettségűek pont előnyben részesüljenek. Diszlexiások sem kaphatnák, már többlet pontot. Napokba olvastam valahol, már azért sem jár pont, aki tartósan beteg. Egyszerűen az egész rendszeren látszik a teljes szociális érzéketlenség.