Normális az az egyetemi tanár aki arra panaszkodik hogy a mai diákok pragmatisták és csak azt nézik hogy az adott tudás tantárgy mire használható mennyit ér a piacon?
Több egyetemi tanáromtól hallottam, hogy a mai diákok már mások mint régen (még jó hogy 30-40 évvel ezelőtt mások voltak…) és hiányzik belőlük a tudás utáni vágy az igazi értelmiségi szemlélet, a maga a tudás öröme okán végzett tanulás. És csak azt nézik, csak azt kérdezik, ez a tudás mire használható az életben, mennyit ér a munkaerőpiacon.
!!!
Ezek normálisak? Hát persze hogy diákként semmi más nem érdekel, csak az hogy a választott szakmám szempontjából az adott tantárgy tudás mennyire hasznos mennyire piacosítható.
És bizony ha kiderül hogy semmi munkaerőpiaci értéke nincs egy adott tantárgynak tudásnak akkor megkérdem ezt mi a jó francnak kell megtanulni? Ezzel jobb szakember leszek? Nem. Akkor meg minek? Hogy műveltebb legyek? Hagyjuk már. Agyonművelt valójában semmihez se értő utcát seprő munkanélküli bölcsészekkel tele a padlás.
Pl. nekem infó szakon vannak „értelmiségképző alaptárgyak”. Filozófia, etika, politológia, szociológia. Csupa hulladék töltelék, ami semmire se jó. Legalábbis nekem, a leendő infósnak semmire.
mennyit alkalmaztad azt a rengeteg matekot,
Nap mint nap!
Anélkül nincs semmi.
Levegőt venni nem lehet ezen a téren matek nélkül.
mint a vállalati létra megmászása
Hát ki vállalati létrát mászik meg (én)
ki társadalmi létrát (ld politikus)
ki tudományos létrát (ld a profok)
Hol itt a gond? A körülrajongott vén balf***ok is csak létrát másznak. Nem azt a létrát amit én, de és akkor mi van? Neki szabad nekem nem?
Az én létrám végén még esetleg pénz is van.
És akkor még mindig én vagyok a hülye, mert mászhatnám a politikusi létrát is. Az lenne csak a szép! Semmi tudás és dől a lé, csak lopni csalni hazudni kell hozzá.
De hát gond ez? KInek? nekem nem.
Nincs igazad.
Az egyetem nem diplomás szakmunkásképző, hanem alkotó-kutató-gondolkodó szellemi műhely. Egyetemen értelmiségit nevelnek és nem szakbarbárokat képeznek ki.
Az ember azért megy egyetemre, hogy tanuljon, mert érdekli a világ és teljesebb életet akar élni. A műveltség segít eligazodni a világban és helyes döntéseket hozni. Az értelmiségnek felelőssége, hogy vezesse a társadalmat, irányt mutasson, példát adjon.
Szerintem neked nem való az egyetem, bőven elég volna egy főiskola vagy felsőfokú szakképzés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!