Normális az az egyetemi tanár aki arra panaszkodik hogy a mai diákok pragmatisták és csak azt nézik hogy az adott tudás tantárgy mire használható mennyit ér a piacon?
Több egyetemi tanáromtól hallottam, hogy a mai diákok már mások mint régen (még jó hogy 30-40 évvel ezelőtt mások voltak…) és hiányzik belőlük a tudás utáni vágy az igazi értelmiségi szemlélet, a maga a tudás öröme okán végzett tanulás. És csak azt nézik, csak azt kérdezik, ez a tudás mire használható az életben, mennyit ér a munkaerőpiacon.
!!!
Ezek normálisak? Hát persze hogy diákként semmi más nem érdekel, csak az hogy a választott szakmám szempontjából az adott tantárgy tudás mennyire hasznos mennyire piacosítható.
És bizony ha kiderül hogy semmi munkaerőpiaci értéke nincs egy adott tantárgynak tudásnak akkor megkérdem ezt mi a jó francnak kell megtanulni? Ezzel jobb szakember leszek? Nem. Akkor meg minek? Hogy műveltebb legyek? Hagyjuk már. Agyonművelt valójában semmihez se értő utcát seprő munkanélküli bölcsészekkel tele a padlás.
Pl. nekem infó szakon vannak „értelmiségképző alaptárgyak”. Filozófia, etika, politológia, szociológia. Csupa hulladék töltelék, ami semmire se jó. Legalábbis nekem, a leendő infósnak semmire.
Nem kell felvenned szabadon választható ilyen jellegű tárgyakat! Szerintem félreértésben vagy, kérdező.
Vannak szaktárgyak is, melyek szabadon választhatók, ilyet érdemes felvenni, mert az bizonyára érdekel is. A bölcsésztárgyakat meg hagyd meg másnak, akit érdekel, ha téged nem, ne azt vedd fel!
Érdemes nézegetni a neptunt, biztos akad neked megfelelő informatikai, matematikai, stb. szabadon választható tárgy!
Vannak szaktárgyak is, melyek szabadon választhatók
Khm. 16 kredit kell "értelmiségképző alaptárgyakból". 1 ilyen tárgy = 2 kredit.
Az értelmiségképző alaptárgyak köre rögzített, csak ilyen szutykok vannak benne.
hogyan érettségiztél le magyarból?
Na hát kérdezd a tanáromat. nem volt az rég, 2 éve, és bizony 5(jeles) lett. És hol? Berzsenyi.
Hát szar ügy. Már egy ilyen gimiben se bízhat az ember.
Igen, normális,
Azt a NORMÁLIS tanárt/profot beültetném egy cég alkalmazotti székébe aztán lássuk meddig bírja a melót.
Melót, nem kamu tárgyak pofázását. Csodálnám, ha a nap végén nem b** -sznák ki a francba.
Én nem értem a felháborodásodat, de komolyan. Mielőtt nekem esnél, hogy nem tudom miről beszélek, túl vagyok egy 4 éves mérnöki alapképzésen, amit csúszás nélkül csináltam végig és egy félévem maradt a mesterképzésemből, mellette pedig a szakmámban dolgozok...
Egyrészt régen kiváltság volt a diploma, különlegesnek és tényleg értelmiséginek számított az az ember akinek nem hogy esze, egyáltalán lehetősége volt elvégezni egy egyetemi szakot. A jelenlegi professzorok még ebből a korból származnak, természetes hogy megvannak a generációs ellentétek, hiszen mostmár olyan is kaphat diplomát, akinek egy csöpp agy sem szorult a fejébe (a lehetőségek tárházáról meg ne is beszéljünk). Ilyen régen nem fordulhatott elő. Mindkét fél ott hibázik, hogy elfelejtik, hogy ez nem a professzorok és nem is a mi (fiatal generáció) hibánk...
Ezen felül olykor a töltelék tárgyakban is lehet valami jót találni. Fölösleges ugyan, de engem mindig hülyének néztek, hogy élveztem a mérnöketikát, mert megfoghatónak találtam és azt gondoltam hasznomra válhat ha bejárok órára és figyelek. Lehet, hogy a tényleges szakmai tudásba nem tartozik bele, de háttérinfónak nagyon is jó volt látni, hogy mik alapján dönthet egy mérnök, mi az etikus egy-egy helyzetben és mi nem, stb. Volt továbbá pl. hasonlóan töltelék tárgyalástechnikánk, avagy előadástechnikánk, amiből szintén lehet tanulni, ha akar az ember. A többség persze úgy van vele, ahogy te. Be sem járnak, mert fölösleges...
A hibát szintén két oldalon kell keresni, mert diákként megértem, hogy milyen bejárni egy órára, ami tényleg teljesen fölösleges, mert a tanár is olyan anyagot ad le, aminek nincs értelme, ugyanakkor tudom, hogy létezik olyan tanár, aki törekszik arra, hogy a töltelék tárgya is hasznos legyen, a hallgatók mégsem tisztelik meg annyival, hogy egyáltalán végig hallgatnák.
A felfogásoddal is gond van. Rengetegen vagyunk, akik túléltük ezeket a "maszlagokat" is. Egyszerűen úgy kell hozzáállni, hogy ezen is túl kell lenni ahhoz, hogy azzal foglalkozhass, amivel szeretnél. Meglehet ezt csinálni úgy is, ahogy te. Hogy lázadsz és fölösleges köröket futsz a kérdéseiddel, amikkel úgy is csak magadat idegesíted, senki mást nem érdekel... avagy összeszorítod a fogaidat, kitűzöd célként, hogy megcsinálod, mert meg kell csinálnod ezt is a diplomádhoz és esetleg még megpróbálsz valami pozitívat is találni a sallangokban. Én azt gondolom utóbbi a helyes hozzáállás.
Jó dolog a lázadás, de nem lehet mindig minden ellen. A jól fizető állásodban is lesz olyan munkád, ami majd a hátad közepére sem hiányzik, mégis meg kell csinálnod, mert ezért fizetnek. Hát az egyetem is egy pont ugyanilyen dolog. Lehet, hogy egy-két tárgy a hátad közepére sem hiányzik, mégis meg kell csinálnod, mert ezért kapod a diplomádat...
Rengetegen vagyunk, akik túléltük ezeket a "maszlagokat" is.
Ez nem kérdés . Emiatt nem fogom se otthagyni a szakot se bukni. A tárgyak zöme már megvan még jeles vizsga is van köztük. És ez mindent elmond ezen tárygról hogy be se jártam a vizsga előtti délután előkapartam a könyvtárból a tárgy jegyzetét átfutottam és ötös.
Hát ennél jobb bizpnyíték nem kell ezen tárgyak minőségét illetően.
Többnyire az ilyen tárgyakat oktató tanárok is tisztában vannak vele, hogy nem ezzel fognak világot váltani az adott szakon. Ezért teheted meg pl. hogy nem jársz be órákra és még is lehetőséged van elmenni vizsgázni. Örülni kéne neki, hogy az oktató így áll hozzá és nem tart még katalógust is minden egyes órán... mert ugye ilyen is van.
Viszont kiállok azon tanárok mellett, akik tudatában vannak annak, hogy töltelék tárgyat oktatnak, mégis mindent megtesznek annak érdekében, hogy a hallgatók számára, emészthető tanmenetet állítsanak össze, ami még esetleg hasznukra is válhat, mert ilyen is van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!