Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » A magyar iskolában miért nem...

A magyar iskolában miért nem térnek át a tízujjas gépelés tanítására a kézírás helyett? (lehet tanítani azt is, de a gépírásnak kellene lennie az elsődlegesnek)

Figyelt kérdés

Szerintem a mai társadalomban alapvető, hogy tudják ezt az emberek, gondoljatok bele, hogy ha elvégzik az iskolát, egy átlagember mennyit ír kézzel, és mennyit ír géppel?

Szerintem sokkal fontosabb, praktikusabb a gépírás.

Több olyan ismerősöm van, aki irodai munkát végez, szgéppel dolgozik természetesen, de csak két ujjal gépel, és rossz nézni, ha tíz ujjal gépelne, kb. kétszer annyi munkát megcsinálna, ugyanannyi idő alatt.

Nem is kerülne sok pénzbe, hiszen nagyon régi, kis teljesítményű gépek is alkalmasak lennének erre, amiket sorra dobálnak ki az iskolákból is már.

Ott van még az is, hogy nem minden gyereknek egyforma a kézügyessége, sokaknak gondot jelent a kézírás, így megszűnnének ezek a különbségek.

Számomra az sem világos, hogy mondjuk a magyar érettségi fogalmazást miért ne lehetne gépen írni.

2015. júl. 18. 14:35
1 2 3 4 5
 41/43 anonim ***** válasza:

Amondó vagyok, hogy nem gépelni kell megtanítani sok mindenkit, valakinek tényleg soha nem lesz szüksége, hogy vakon gépeljen és profin, a mai fiatalság meg ezt tudja. Én normális dokumentumkezelést tanítanék (word, ecxel, adatbázis, prezentáció stb.). Ezekre sokkal nagyobb a szükség pl. az egyetemen is (szakdolgozat, beadandó, kiselőadás). Nagyon sok pitiáner prezentációt, dolgozatot olvastam és sokat ront az élvezhetőségen, ha ocsmányul néz ki a kép vagy a diagram. Ez azért olyan dologra is tanít, ami bármikor elvárás: igényesség.

Az meg baromság, hogy nem fejlődik az ember keze, kézügyessége, hogy nem lehet fejleszteni. Vö., aki elveszti az egyik karját, de olyan is, akinek gipszben van. Valamennyit fejlődik, ha az ember használja a másik kezét is.

2015. júl. 22. 07:58
 42/43 anonim ***** válasza:

Ha 2 havonta ismétled meg, semmivel sem fog fejlődni a képességed. A jobbik kezedhez képes ugyan úgy béna marad a másik. Na, ugyan ez van a gépeléssel is. Megfelelő gyakorlat mellett nem vagyunk rá képesek.

Bocs, félreértettem így reggel. Azt hiszem a mai generációnak ez már nem jelent gondot. Lehet, hogy nem profin, de kiválóan és gyorsan tudnak gépelni. Miért kellene, hogy mindenki vakon tudjon írni vagy, hogy erre legyen egy külön óra? Mi informatika keretein belül tanultuk és órák elején kellett egy-egy szöveget legépelni. Ezt lehet, ezt azorgalmaznám.

2015. júl. 22. 08:03
 43/43 anonim ***** válasza:

Én informatikus hallgató vagyok és már általános iskolában is ez a terület érdekelt. Nagyon örültem volna, ha lett volna lehetőségünk szakkör formájában gépírást tanulni, de sajnos, az azt oktató tanár felmondott, mire oda kerültem volna.

Jó dolog a gépírás, vakírás, mert gyorsan, kis erőfeszítéssel lehet vele írni.

DE! A kézírás nagyon fontos, és elsőben továbbra is ezt kellene tanulni, bár szerintem még egyszerűbb betűkkel. Ahogy már írta valaki, az agy számára fontos, és jegyzetelni azért is előnyösebb vele paradox módon, mert lassabb a gépírásnál, gondolkodni kell, hogy mi az amit leírjunk, ezáltal is szűrve, tanulva az új információkat.

Tessék, néhány videó arról, hogy miért is fontos a kézírás:

[link]

Magyar feliratot is lehet bekapcsolni hozzá.

2016. dec. 13. 13:01
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!