A magyar iskolában miért nem térnek át a tízujjas gépelés tanítására a kézírás helyett? (lehet tanítani azt is, de a gépírásnak kellene lennie az elsődlegesnek)
Szerintem a mai társadalomban alapvető, hogy tudják ezt az emberek, gondoljatok bele, hogy ha elvégzik az iskolát, egy átlagember mennyit ír kézzel, és mennyit ír géppel?
Szerintem sokkal fontosabb, praktikusabb a gépírás.
Több olyan ismerősöm van, aki irodai munkát végez, szgéppel dolgozik természetesen, de csak két ujjal gépel, és rossz nézni, ha tíz ujjal gépelne, kb. kétszer annyi munkát megcsinálna, ugyanannyi idő alatt.
Nem is kerülne sok pénzbe, hiszen nagyon régi, kis teljesítményű gépek is alkalmasak lennének erre, amiket sorra dobálnak ki az iskolákból is már.
Ott van még az is, hogy nem minden gyereknek egyforma a kézügyessége, sokaknak gondot jelent a kézírás, így megszűnnének ezek a különbségek.
Számomra az sem világos, hogy mondjuk a magyar érettségi fogalmazást miért ne lehetne gépen írni.
Szerintem ez hülyeség... Szó sem eshet arról, hogy ÁTTÉRJÜNK a gépelésre a kézírás HELYETT. Először tanuljunk meg kézzel írni, és csak aztán géppel. De szerintem nem kellene kötelezővé tenni a tízujjas gépelést. Aki akarja, megtanulja. Ennyi. Nincs mindenkinek szüksége rá.
"a magyar érettségi fogalmazást miért ne lehetne gépen írni"
Azért, mert a helyesírást is értékelik, és ha gépen írod, akkor nyilván jelzi a gép, ha valamit helytelenül írtál le. És lehetsz akár full tapló is, aki nem tud helyesem írni, de ez mégsem tűnne fel érettségin a helyesírás-javító programnak köszönhetően. Valamint az írásképet is figyelik, ez pedig gépelve mindenkinek ugyanolyan lenne.
"ha tíz ujjal gépelne, kb. kétszer annyi munkát megcsinálna, ugyanannyi idő alatt"
És szerinted a magyar társadalomban van, aki kétszer annyi munkát szeretne megcsinálni ugyanazért az órabérért?! Ezt te sem gondoltad komolyan...
"sokaknak gondot jelent a kézírás"
Ilyet sem hallottam még... Az, hogy valaki valamilyen születési rendellenességnek vagy balesetnek köszönhetően nem tud írni, még nem jelenti azt, hogy kijelenthetjük, hogy sokaknak gondot jelent az írás.
Hozzátenném, hogy szüleim idejében szépírást tanítottak, és mutattak is régi füzeteket nekem. Minden fiú és lány szinte ugyanúgy írt. Miért? Mert begyakorolták. Manapság ha valaki rondán ír, az nem azért van, mert így született, hanem mert nem volt képes időt fordítani arra, hogy megtanuljon szépen írni...
"Szerintem hülyeség az egész, én tanultam gépírást két évig és egészen jól is megy, de a büdös életbe nem veszi senki hasznát, max csak az aki irodai munkán van."
+1, szart nem ér a gépírás, meg úgy általában az egész iskolai informatika oktatás, amiben jó, ha évente megírnak egy helloworld szintű programozási példát.
Akik a gépírást támogatják! Megkérdezhetném, hogy mit tanultok/dolgoztok? Szerintem ti elfogultságból írjátok ezeket.
Milyen szüksége van egy orvosnak, bolti eladónak, laboránsnak, szakácsnak, asztalosnak (és még sorolhatnám), hogy megtanulja a gépírást? Semmi. Aki a számítástechnika területén helyezkedik el, azoknak tanítsák meg rendesen, de annak semmi értelmét nem látom, hogy egy közembernek miért kellene megtanulnia mindezt...
Meg azért is baromság ez, mert ez teljesen szükségtelen. Sosem tanultam ezt direkt módon. Mégis odanézés nélkül, olyan sebességgel írok, mint ahogy kigondolom a szöveget.
A mai világban, mindenki agyonhasználja a gépeket és ez magától jön.
Szerintem a mai gyerekeket felesleges gépírásra tanítani,mert úgyis megtalnulják maguktól,amúgy mire felnőttek lesznek addigra már gondolatvezérlés lesz,szóval nem kell billentyű a gépeléshez..
bár ki tudja..
A kézírás viszont jobb ha megmarad,mert ha nincs áram,akkor a gépeléssel sem mennek sokra..
"Aki a számítástechnika területén helyezkedik el, azoknak tanítsák meg rendesen"
-1. Max. titkárnőknek/biorobotoknak tanítsák. Mondjuk szerinted egy google programozói állásinterjún szerinted mennyire releváns a gépírástudásod? Semmennyire. Gondolkodó embereket vesznek fel, nem biorobotokat.
"Szó sem eshet arról, hogy ÁTTÉRJÜNK a gépelésre a kézírás HELYETT."
Megvédem a kérdezőt. Ő sem azt írja, hogy helyett.
18-asnál a pont egyébként: a 10 éves! unokahúgom jobban és gyorsabban és ügyesebben gépel, mint én, aki szinte vakon és villámsebességel, mert tanultam rövid ideig, hogyan kell.
És a 10 éves unokahúgom ezzel nincs egyedül. O.o
Mellesleg nem vagyunk még olyan anyagi. Amikor az egyetemeken is ős régi, vacak gépek vannak (legalábbis nálunk) és még egy rosszabb, de a mostanihoz képest jobb gépre sincs pénz. Amikor az iskolák a krétahiánytól! szenvednek, meg egyéb alapvető dolgokat nem tudnak beszerezni, teremhiány van stb.
Szóval nem hiszem, hogy ezt most lehetne bevezetni.
Amúgy támogatnám, hogy tudatosabban tanuljanak gépírni a diákok, bár egyetemen még 1-2 ember elvétve van, aki előadáson gépen jegyzetel, de ez változhat, nem a gépeken múlik.
Hanem azon is, hogy azért sokaknak kézzel gyorsabb, meg nem is mindenkinek van pénze egy olyan gépre, ami kibír egy teljes napot. (Vannak a teremben dugók, de 100 fős előadáson lehetetlen, hogy mindenki tápról dolgozzon.)
Mindenképpen jó lenne viszont a kézírás MELLETT. Azért elég sokszor hozza úgy még az élet most is és még azért viszonylag sokáig, hogy kézzel kell leírnod, lejegyzetelned valamit, és tudom, hogy aki csúnyán ír, az utána még a saját kézírásával is küzd.
(Persze, baromi gyorsan változnak a dolgok. A 10 éves unokahúgom pl. teljesen más technika téren, mint a 6 éves. És ez csak 4 év!)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!