A magyar iskolában miért nem térnek át a tízujjas gépelés tanítására a kézírás helyett? (lehet tanítani azt is, de a gépírásnak kellene lennie az elsődlegesnek)
Szerintem a mai társadalomban alapvető, hogy tudják ezt az emberek, gondoljatok bele, hogy ha elvégzik az iskolát, egy átlagember mennyit ír kézzel, és mennyit ír géppel?
Szerintem sokkal fontosabb, praktikusabb a gépírás.
Több olyan ismerősöm van, aki irodai munkát végez, szgéppel dolgozik természetesen, de csak két ujjal gépel, és rossz nézni, ha tíz ujjal gépelne, kb. kétszer annyi munkát megcsinálna, ugyanannyi idő alatt.
Nem is kerülne sok pénzbe, hiszen nagyon régi, kis teljesítményű gépek is alkalmasak lennének erre, amiket sorra dobálnak ki az iskolákból is már.
Ott van még az is, hogy nem minden gyereknek egyforma a kézügyessége, sokaknak gondot jelent a kézírás, így megszűnnének ezek a különbségek.
Számomra az sem világos, hogy mondjuk a magyar érettségi fogalmazást miért ne lehetne gépen írni.
Hogy itt milyen kedves emberek vannak...
Nincs az égegyadta világon semmi baj anyukámmal, nem szellemi fogyatékos csak miután sose volt szüksége a számítógép használatra, és azon kívül nem is érdekli hogy egy évben egyszer szép virágokról meg bármiről ami épp érdekli képeket nézegessen, nem is használja a gépet. Egy kezemen megszámolom hogy egy évben hányszor kapcsolja be a gépét. Lehet többet lenne, de napi 12 óra munka, plusz 4 óra utazás mellett nincs is rá ideje.
Mindenesetre csak azt akartam a válaszommal érzékeltetni hogy az hogy csak az irodistáknak van szüksége a gépelésre nem állja meg a helyét mert ma már a szarpucolóktól is elvárják!
A mai generáció szerintem elég jól tudja használni a gépet. Aki meg nem, az nem is fog állást találni, mert szinte mindenhova elvárás már egy alapszintű ismeret. A fiatalok körében meg főleg.
Amúgy meg: ápolónők nagyon is használnak gépet.
Na és a pénztáros: Mikor áfásszámlát kértem, és az eladó egy újjal pötyögni kezdett.... Többet nem megyek abba a könyvesboltba >< Majdnem 10 perc volt, ami egy írni tudónak max 2 perc lenne.
Kell a kézírás is, természetesen. De informatikai oktatások keretén belül meglehetne tanítani ezt. (Ahelyett megtanultam hogyan kell Wordot használnom.... Ami még csak nem is ingyenes. Munkahelyemen és itthon is OpenOffice-t használok. Hasonló, csak ingyenes.)
A magyar infóoktatás el van cseszve,, már elnézést. Mert hogy amit ott átadtak, azt még a 90-es generáció nagyrésze is tudta, nemhogy egy 2000-es....
Bár mit várok. Mind a mai napig nem értem az adózási rendszert, de bezzeg azt tudom, hogy az egér bemeneti eszköz.
22-es válaszoló: én erre alapoztam a "védelmet": "lehet tanítani azt is, de a gépírásnak kellene lennie az elsődlegesnek"- a,kérdező se fogalmazott tisztán.
"olvasd át, az elgépelést sokkal könnyebb észrevenni" Aha, szakdolgozatom első oldalán, az első mondatban volt egy elgépelés. (Azt írtam, hogy "verselmezésekkel".) Ez így azonnal szemet szúr, de elolvastam legalább 100x, a témavezetőm is és csak akkor tűnt fel, amikor kötés előtt állt. Szerencsére időben. (A word meg ertelmesen összerakott szónak gondolta valamiért.)
Masik példa egy tanulmányom, amit 3 szerkesztő olvasott el és senkimek nem tűnt fel, hogy 5 jellemzőt írok, de csak 4-et sorolok fel. Mikor megjelent, feltűnt.
Szóval nem,ilyen egyszerű. Egy érettségi-feladat nem 20 oldal, de egy ugyanolyan nehéz, ha az ember benne van a szövegben, a Word meg nem húzza alá. Nálunk kutatószemináriumon nem véletlenül van "tiszta szem", aki tök ismeretlenül olvassa el a szöveget.
Ennek magyarázatára nagyon jó példák az olyan tesztek, feladatok, képek, valamilyen módon másképp szerkesztett szövegek, amik azt bizonyítják, hogy az agyunkkal olvasunk. Legalábbis vannak ilyenek, és nem lehetnek kevesen.
Akik meg úgy gondolják, hogy valaki szellemi fogyatékos, mert 50 évesen nem tud gépet használni, annak megsúgom, hogy kb. 20 évvel ezelőtt, amikor bejöttek az első PC, doszos rendszerrel, aztán win95-tel, mi fiatalok is ilyenek voltunk, és anyum, aki 55 éves se olyan profi, mint mi, pedig velünk együtt fejlődött, csak neki kell a munkájához, ezért tudja használni elég jól, de a photoshop, meg a coreldraw és tsai azok, amikben ő vérprofi.
De ez tényleg a munkája, csak mégis van valami generációs szakadék. A legtöbb anyuval egykorú bizony, hogy analfabéta, ahogy egy 50+ éves embertől ne várjuk el, hogy kiválóan fog angolul beszélni, csak azért mert ez már a XXI. század és ez már alap. Nem, nekünk, húsza-harminc éveseknek alap. A számítógépes dolgokkal ue. van. Ha tetszik, ha nem.
Ahogy nekem totál nem természetes még az okostelefon. de egész jól tudom használni, az unokahúga viszont ebbe születtek bele.
Még egy újabb hülye ötlet. Miért kell (bio)robotokat csinálni a diákokból? Ha vki meg nem gépel elég gyorsan az akkor megbukik? Paff, ügyes.
Informatika óraszámát meg levitték heti egy órára, persze ez a jelenlegi/volt tantervvel szart sem ér(t), úgyhogy mindegy is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!