Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » A magyar iskolában miért nem...

A magyar iskolában miért nem térnek át a tízujjas gépelés tanítására a kézírás helyett? (lehet tanítani azt is, de a gépírásnak kellene lennie az elsődlegesnek)

Figyelt kérdés

Szerintem a mai társadalomban alapvető, hogy tudják ezt az emberek, gondoljatok bele, hogy ha elvégzik az iskolát, egy átlagember mennyit ír kézzel, és mennyit ír géppel?

Szerintem sokkal fontosabb, praktikusabb a gépírás.

Több olyan ismerősöm van, aki irodai munkát végez, szgéppel dolgozik természetesen, de csak két ujjal gépel, és rossz nézni, ha tíz ujjal gépelne, kb. kétszer annyi munkát megcsinálna, ugyanannyi idő alatt.

Nem is kerülne sok pénzbe, hiszen nagyon régi, kis teljesítményű gépek is alkalmasak lennének erre, amiket sorra dobálnak ki az iskolákból is már.

Ott van még az is, hogy nem minden gyereknek egyforma a kézügyessége, sokaknak gondot jelent a kézírás, így megszűnnének ezek a különbségek.

Számomra az sem világos, hogy mondjuk a magyar érettségi fogalmazást miért ne lehetne gépen írni.

2015. júl. 18. 14:35
1 2 3 4 5
 21/43 anonim ***** válasza:
(OFF: Egyébként egyetemen kifejezetten tanítanám a Word-használatot. Döbbenet, mennyien nem tudnak normálisan megformázni egy szakdolgozatot, és azt nagyon rossz olvasni is. Ez mondjuk távolról kapcsolódik a témához, de kicsit azért igen.)
2015. júl. 18. 19:33
 22/43 anonim ***** válasza:

"Megvédem a kérdezőt. Ő sem azt írja, hogy helyett."

Nem csak úgy írtam, amit írtam...

[link]

2015. júl. 18. 20:09
 23/43 anonim ***** válasza:
0%
Oké, tanítsuk. De tulajdonképpen miből is állna a gépelés tanítása? Tanuld meg a betűket, aztán gyakorold a gyors pötyögést, tán még csukott szemmel is lehetne... És ennyi. Most nem azért, de ebben semmi nehézség nincs, amit a használat közben ne tudnánk megtanulni saját magunktól. Csak mert minden ember szarik, még nem az iskolában kell megtanítani, hogyan töröld ki a segged... Ellenben a kézírást nem fogod tudni tanítás nélkül elsajátítani. Nem is azért kell a kézírást tanítani, mert annyira hasznos, hanem hogy erősítse a kezet, a kézügyességet fejlessze, hogy aztán az ollót, evőeszközt, akármit is könnyebben tudjuk használni. Ezzel szemben a gépírás inkább csak reflexből áll, az a jó, ha az ember úgy képes írni, hogy nem kell a billentyűzetre néznie. Ebből inkább versenyt kéne csinálni. Na de mikor? Egy 10 évest nehogy már arra tanítsunk, hogy villámgyorsan tudjon pötyögni. Ne is legyen erre neki szüksége. Egy végzősnek meg már felesleges tanítani, mert magától megtanulta... Aki tényleg rengeteget gépen, az magának begyakorolja majd a gépírást. Ráadásul egy olyan jó ám a gépírás. Én szinte egész nap gépelek, de már annyira kezd romlani az írásom, hogy teljesen más szavakat pötyögök, mint amit akarnék, vagy más toldalékot, hasonló szót írok. Ez a gyors gépírás velejárója, mert, mint írtam, ez reflexből megy, annyira gyors az írás, hogy idő rendesen átgondolni, mit is írok, és mire tudatosul, már leírtam a szót. Ilyesmi kézírásnál sosem jelentkezett. Helyesírási hibákra meg mindkét esetben kell figyelni. Én azt mondom, akinek szüksége van rá, és ezt mindenki tudni fogja, amikor olyan munkába csöppen, aminél szükséges, majd megtanul magától, nincs ezen mit tanítani, van így is elég óra. Inkább a számítógépezéssel kapcsolatos szokásokat, trükköket kéne tanítani, mert néha eszem megáll, mennyire alapvető dolgokat nem tudnak a felnőtt emberek, pedig mindig ott lóg a mobilján, a laptopján. A vírusirtók használata helyett is a vírusmegelőzést kéne tanítani, mivel előbbire semmi szükség nincs. Stb. Van ám itt mit fejleszteni.
2015. júl. 18. 20:14
 24/43 anonim ***** válasza:
100%

"Azért, mert a helyesírást is értékelik, és ha gépen írod, akkor nyilván jelzi a gép, ha valamit helytelenül írtál le."

Ja, jelzi, ha azt akarjuk, hogy jelezze. Nyilván érettségin nem akarjuk, így nem az MS Office programjait használnák, hanem egy direkt erre kifejlesztett, teljes képernyős, az íráson kívül semmi funkcióval nem rendelkező programot.

2015. júl. 18. 20:16
 25/43 anonim ***** válasza:

24-esnek

Jogos. De az ember hajlamos az elgépelésre, és nehogy már ezen múljon egy különben helyesen beszélő/író tanulónak az érettségije, mert elkövetett egy elgépelést. Kézírásnál azért nagyon-nagyon ritkán fordul elő, hogy keverjük a betűket.

2015. júl. 18. 20:19
 26/43 anonim ***** válasza:
Előző: hát akkor olvasd át, az elgépelést sokkal könnyebb észrevenni, mint a helyesírási hibát.
2015. júl. 18. 20:22
 27/43 anonim ***** válasza:
43%

Szerintem meg pont, hogy átolvasásnál lehet nehezebben észrevenni a hibákat. Kézírás közben nem jellemző, hogy az ember elírásokat ejt. Épp ezért kedvezőbb a kézzel írott érettségi (ami szerintem jó ideig megmarad), ugyanis így nem kell +1 olvasatot rászánni az elírások keresésére, hanem elég a tartalmi helyességre fókuszálni. De ahány ember, annyi vélemény, én ezt gondolom, senki sem tudja megváltoztatni az álláspontomat.

Én ezzel le is zárom, nem akarok vitatkozni.:DD

2015. júl. 18. 20:28
 28/43 anonim ***** válasza:
100%

Nem olvastam el minden választ, de megakadt egy válaszon a szemem hogy csak az irodistáknak van szüksége a gépírásra. A nagy frászt!

Anyukám állatgondozó. Közel 50 éves, ha még lesz olyan pár év és nyugdíjba megy. A számítógéphez kb annyit ért hogy a sajátját betudja kapcsolni, be van neki állítva a google és így kb. fél óra mire megkeres pl egy posta nyitva tartást. Egy azaz egy ujjal pötyög és kb 1 perc mire megtalál egy betűt. Erre fől kitalálta a főnöke hogy minden nap e-mailben küldjön jelentést még kb arról is hogy melyik állat mikor szart (már bocsánat). Zokszó nélkül közölte vele a főnök hogy haladjon a korral, tanulja meg különben nézhet más meló után. Ezt csak azért írom mert ez pl pont az a szakma ahol amúgy marhára nem kéne, nem lehetne elvárás még a számítógép kezelés se, nem hogy a 10 ujjas gyors gépelés, de mégis az , ráadásul ezek után nagy előny ha tényleg gyorsan gépelsz mert annál hamarabb tudod le a plusz melót.

2015. júl. 18. 20:39
 29/43 anonim ***** válasza:
A főnöknek igaza van. Az 50 évesek amúgy se iskolába fognak járni. A mai fiatalok meg iskola nélkül is megtanulják. A felnőttek haladjanak a korral, gyakorolják a pötyögést, rögződjön bennük a mozdulat. Ha nincs is minden felnőttnek szüksége a számítógépekre, a munkája sem olyan, még akkor is megéri. Ugyan úgy, mint ahogy olvasás, szerelés, stb. alapfokú ismerete sem árthat sose. Fejlessze az ember alkalmazkodását. Aki gyorsan meg tud tanulni bármit, tényleg bármit, annak könnyebb élete lesz.
2015. júl. 18. 20:47
 30/43 anonim ***** válasza:
0%

"számítógéphez kb annyit ért hogy a sajátját betudja kapcsolni, be van neki állítva a google és így kb. fél óra mire megkeres pl egy posta nyitva tartást. Egy azaz egy ujjal pötyög és kb 1 perc mire megtalál egy betűt."

Anyáddal akkor súlyos gondok vannak. Nem (szellemi) fogyatékos? Nekem bőven elég az, hogy kb. nagyjából fele olyan gyorsan gépelek 4-5 ujjal, mint tízzel gépelnék (ez csak egy becslés). Persze én nem biorobot vagyok, hanem gondolkodnom is kell, amikor valami ujat létrehozok.

2015. júl. 18. 21:03
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!