Az társadalomnak miért vannak irreálisan magas elvárásai az orvostanhallgatókkal szemben?
ELŐSZÖR IS: Tudom, hogy nagy lesz a felelősségük, joggal várja el tőlük a társadalom, hogy tanuljanak sokat, mert emberi életek fognak függni tőlük. Ettől függetlenül, nem értem, miért kezelik őket úgy, mintha nem is emberi lények lennének. Míg bármelyik másik szakos egyetemistánál tök normálisnak tartják az emberek, hogy néha bulizik, csajozik/pasizik, lazul stb (ismétlem, NÉHA), addig egy medikusnál ellenkezőleg.
Egy orvostanhallgató ne szórakozzon, ne igyon a barátaival alkalmanként, ne szívjon el egy szál cigit se, ne nézzen TV-t, csak tanuljon 0-24, lehetőleg ne is aludjon, magánélete se legyen. Mindemellett legyen alázatos, szelíd, segítőkész, önfeláldozó, szerény. Legyen tájékozott művészetben, lehetőleg festészetben, szobrászatban, zenében, illetve minimum egy, de inkább 2 hangszeren játsszon kiemelkedő szinten. Emellett rendszeresen sportoljon, legyen olyan kondiban, mint az élsportolók, hiszen orvos lesz, mutasson példát. SOHA SEMMIBŐL ne puskázzon, mert orvos lesz.... Elmondanám, hogy orvosin is vannak fontos (anatómia, élettan, biokémia, gyógyszertan, klinikai tárgyak...stb) és kevésbé fontos (értsd: gyógyítás szempontjából felesleges) tárgyak (közegészségtan, magatartástudomány...stb), ahol statisztikai adatokat kell magolni, és néha bizony nekik is mérlegelni kell, hogy inkább élettanra tanul többet, mint egy kamu tárgyra. Elárulok egy titkot: az orvostanhallgató is ember. Pl Zacher Gábor mesél róla sok interjúban, hogy anno medikus korában neki is voltak olyan bulijai, hogy ha most történne, a saját osztályára kerülne..... és hogy elzüllött, ugye? Végülis csak a Honvéd Kórház toxikológus osztályvezető főorvos lett, és semmihez se ért, ugye?
Kit érdekel mit gondol más? Azért mert van 1-2 idióta (sokkal több is van sajnos), neked még nem kell mindent magadra venned.
Én informatikusnak tanulok, gondolhatod hogy néhány pláza3.14csának rögtön az az első gondolata erről, hogy kocka. Hát, majd megnézzük kiscsibém hol fogunk pár éve múlva tartani, mikor nekem többszázezres fizetésem lesz valami külföldi cégnél programozóként, ő meg majd 70ezerért forgatja a hamburgerhúst a mekiben.
Hát, nem is tudom... Én sosem vártam el többet egy orvostól mint másoktól. Az pedig mindenkitől elvárható hogy tanuljon és becsülettel végezze a munkáját. Aki meg nem tud semmit, úgysem megy át. :)
Az ivást én személy szerint alapból nem tolerálom. Nálam 1-2 dl boroskóla vagy ugyanennyi sör már bőven kimeríti az elfogadhatót. Ez egyéni kérdés, mindenkinek megvan róla a véleménye, de nem ebben a témában parancsolni senkinek sem lehet.
Szóval én sem hinném hogy irreálisak az elvárások. Bár tény, egy alkoholista orvosra nem lennék kíváncsi, de úgy gondolom hogy ez alap mindenhol. Aki meg ezen megsértődik, az nemhogy orvosnak, de még hentesnek se menjen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!