Szerintetek is értelmetlen orvosi egyetemre járni?
Én mostanában az orvosbéremeléssel kapcsolatos cikkeknél szoktam olvasgatni a kommenteket, hát nem mondom, hogy éppen szívderítőek... 1: "Minek emelni, úgyis megszedik magukat hálapénzzel, mit akarnak még a pénzéhes dögök?" 2: "Az orvos ne a pénzért gyógyítson, hanem kötelességtudatból." (Azzal lehet fizetni a boltban...?) 3: "Ők választották ezt a szakmát, tudták mennyi lesz a fizetés." És még sorolhatnám. De a kedvencem az volt, mikor valaki azt ecsetelte, hogy húszmilliót (???) költenek az ő adójából egy orvos képzésére, végigbulizza a 6 évet (???) és ezek után hogy képzeli azt, hogy el akar menni külföldre (jogász, közgazdász, pincér mehet nyugodtan). És akkor még ott vannak azok, hogy nem is értenek a szakmájukhoz, alig dolgoznak, vagy az, hogy minek érdemelnének bármivel is többet, mint az egyszerű melós (félreértés ne essék, nem is erről van szó, hogy többet érdemelnének bármiből is, csak legalább a befektetést (idő és pénz) lehetne legalább nem lenézni). Hihetetlen módon forgatnak ki mindent, józan gondolkodás a kanyarban sincs a véleményekben. És itt tényleg nem a pénzről van szó, hanem a gondolkodásról, a lenézésről,. Nem értik meg azt sem, hogy az orvos nem mindenható és hanyagságnak állítanak be bármilyen eseményt, hiába tesz meg az orvos minden tőle telhetőt.
Én most járok kb. a képzés felénél, eddig nem igazán gondolkodtam külföldben (nem igazán vagyok az a fajta, aki megy a pénz után), de egyre inkább úgy érzem, hogy én ilyen környezetben, ilyen emberek között nem szeretnék élni és dolgozni. Egyrészt az egészségügy anyagi helyzete és feltételei miatt (sok oktatótól hallottam már, hogy erre a kezelésre nincs pénz, azt a vizsgálatot így kell megoldani, mert nem fizeti ki senki, amazt a gyógyszert nem is írják fel, hiába használ, mert nincs rá támogatás), amit megint az orvos nyakába varrnak, másrészt mert már ismeretlenül megbélyegeznek, hogy beképzelt és pénzéhes vagyok.
Kedves Kérdező!
Nekem személy szerint minden vágyam az,hogy orvos legyek. Nagyon tisztelem, és felnézek azokra a dokikra, akiknek éltük a munkájuk, úgyszólván ez a hivatásuk. Én a helyedben nagyon büszke lennék magamra, ha az orvosi egyetemre járhatnék.
Az előítéletekkel ne foglalkozz!:)
Legyél kitartó, ne add fel!
Remélem, hogy általad egy újabb orvossal több lesz!
Én is másodéves vagyok, és én is tapasztaltam már hasonlót, de az ellenkezőjét is. Valaki felnéz rám, csak azért, mert medika vagyok, mások meg pont hogy elküldenek a fenébe, és azzal próbálnak bántani, ha nem tetszik nekik valami, amit csinálok, hogy "ilyenekből lesznek orvosok?! Ezért megy tönkre ez az ország...".
Az a probléma szerintem, hogy nem tudják az emberek, mi is az, hogy orvostanhallgató, orvosi egyetem. Felnéznek ránk, mert sok olyan dolgot tudunk, amit ők nem, mert egyszer gyógyítani fogunk. De közben nap mint nap tapasztalják, hogy bizony sok bunkó orvos van, sokan kiégtek, nem úgy bánnak a beteggel, ahogy azt a beteg elvárná. Nem hiszem, hogy minden dokit lenéznének az emberek, de a rossz tapasztalatokat nehéz elfelejteni. Nem mindenről az orvos tehet -, a kórház felszereltségéről például biztosan nem- , de abban van igazság, hogy mindenki rohan a kórházakban, nem foglalkoznak eleget egy beteggel. És a hálapénz kérdése is elég gázos. Vannak buta emberek, ők mondanak olyat, hogy nem kell megfizetni az orvosokat, elvégre ők választották a hivatásukat, de azért nem hiszem, hogy ez lenne az általánosult vélemény. A medikusokat bántani hülyeség, mi tényleg nem tehetünk semmiről, van elég bajunk anélkül is, de hát idióták mindenhol vannak, ne vedd magadra. A kérdésedre válaszolva: nem, szerintem nem értelmetlen orvosira járni, mert én azért jelentkeztem ide, mert szeretnék hasznos lenni, mindig is érdekelt az orvostudomány (természettudományok), és nem tartom magamat butának, szeretem a kihívásokat. Máshol nem tudtam magam elképzelni. A társadalmi megbecsülés nem feltétlenül szükséges számomra, úgyis hálás lesz a beteg, ha megmentem, szidjon csak amúgy, ha akar. Hogy te miért jelentkeztél, neked kell tudnod. Ha értelmetlennek tartod, akkor még most kiszállhatsz, bár ha sikerül az összes szigorlatod, úgysem fogsz. De nem muszáj praktizálni sem, elmehetsz kutatni, tanítani.
Kedves Kérdező!
A szüleim és a nagymamám orvosok, kevés olyan embert ismerek, akiket annyira megbecsülnek, mint őket. Mindig a maximumot hozzák és tisztességesen végzik el a munkájukat, pedig sok a nehezítő körülmény, ilyenek például a nemtörődöm, hanyag munkát végző orvosok.
Sok hiányossága van a magyar egészségügynek, nem csoda, hogy sokan elégedetlenek.
Azt a kevés egészségügyi dolgozót, ami itthon maradt, nagyon meg kellene becsülni. A szüleim mindig azt mondták, hogy orvosnak csak akkor menj fiam, ha mindenáron ezt akarod csinálni. Nagyon sok munkával és fáradtsággal jár, de minden erőfeszítés megtérül, amikor a beteg hálásan megköszöni a munkádat (nem a hálapénzre gondolok).
Ha téged eltántorít az átlagos tudatlan csőcselék véleménye, akkor tényleg ne menj orvosnak.
A másodévet elvégezted, vagy még csak most leszel másodéves? :) Szerintem még csak most leszel.
Csak a saját hozzáállásomat tudom ajánlani: sz*rd le, hogy ki mit mond. Megvannak az életemben azok az emberek, akiknek adok a véleményére, ezenkívül csak a saját elvárásaimnak szeretnék megfelelni.
Egyébként teljesen megértem a problémádat.
Ha beszélgetés közben szóba kerül, hogy mindenképp külföldön képzelem el a jövőmet, mindeni egyből rávágja, hogy "persze, a pénz miatt". De nem a pénz miatt, ez nálam csak a dobogó harmadik fokán szerepel, sokkal inkább a magyar emberek mentalitása és a borzasztó egészségügyi körülmények miatt.
De ezért semmiképp ne hagyd ott az egyetemet, ha tényleg ezt akarod csinálni. Hidd el, fog még változni a hozzáállásod, elsőévesként még engem is sokkal jobban kiakasztottak ezek a dolgok, mint most.
Negyedéves orvostanhallgató
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!