Hol lehet megnézni, hogy mely szakokon mennyivel csökkentették a felvehetők számát?
2009-es felvehető létszámkeret:
2010-es:
Jól látható, hogy miket csökkentettek. A jogot elég szépen, összesen 150-el csökkentették, pedig a közleményben 100-at mondtak. Nagyszerű, mert idén se volt valami alacsony a pont. (426) Jövőre simán elképzelhető, a 440-450 is, vagy még több. Bár nem csodálom, elég sok a jogász manapság, pláne munka nélkül.
A gazdaság, és a mérnök igen szépen megnőtt, szóval lehet oda érdemes jelentkezni, mert alacsonyabb pontok várhatóak.
De ez az egész országra igaz, pl. én mérnökire akarok menni a bme-re és tavalyihoz képest 50el kevesebb embert vesznek fel a szakomra, a barátnőm magyarra a károlyira, és oda 40el több embert vesznek fel, mint tavaly.:S
Úgyhogy nekem ennyire jött jól a mérnöki keretszám "növelése", semennyire...ő meg örülhet, mert az az ő bölcsész szakán konkrétan majdnem duplaannyit veszenk fel, mint tavaly:S
Azt honnan tudod hogy csökkentették a BME-n?
Ne az irány számot nézd, mert az lényegtelen. A csökkenés/növekedés az államilag támogatott helyekre vonatkozik. Vagyis ha a felvin pl. 30 < 620 van írva, az annyit jelent, hogy max 620 embert vesznek fel arra a szakra. Hogy ebből pontosan mennyi államilag támogatottat, az utólag derül ki. Mivel növekedett az államilag támogatott felvehető helyek száma mérnöki képzésekre, ezért nyilván nőni fog a BME-n is. Mint mondtam az irányszámba beletartozik a költségtérítéses is...
Nos igen a csökkenés az országosan értendő.
Akkor nézzünk meg egy szakot. Legyen BME VIK. (villamosmérnöki, ami a műszaki képzésen belül található)
Az irányszám 30 < 550. 2009-ben 500 volt az irányszám, szóval ennek nőtt most 50-el.
Nem tudom, hogy te melyik szakra érted a csökkenést.
Mint mondtam, az irányszámban mind kettő képzési forma beletartozik. A költségtérítéses, és az államilag finanszírozott is.
Szóval az 550 emberből lehet hogy csak 10-et vesznek fel költségtérítésesre. Ezt te nem tudod előre.
Azonban általában úgy működik, hogy a nagyobb egyetemeknél növelik meg jobban az államilag támogatott helyeket, és a kisebb egyetemeknél növelik meg kevésbé. A BME pl. a legnagyobb, szóval ha egy szaknak az irányszáma csökkent, az lehet nem pont műszaki képzésbe tartozik. Viszont az is lehet, hogy kevesebb költségtérítésest fognak felvenni. De az biztos, hogy államilag támogatott helyeket megnövelik, szinte mindenhol.
Bölcsésznél még talán annyira nem is nagy baj, mert igen rengeteg bölcsész szak van. Szóval ott tényleg nem igen fog emelkedni a pont. Viszont a jogásznál, egy 150-es csökkenés marha sokat számít. Eleve ott csak egy szak van, az pedig a jogi. Nem osztódik, szóval ott elképzelhető ilyen 450 ponthatár is .
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!