Tényleg súlyos házirendszegést követek el, ha egy már kijavított dolgozatot lefotózok és felöltöm Facebook-ra? Miért?
Szerintem ez durván belemagyarázás lenne. Mivel a dolgozatot te írtad, és nyilván nem saját kezűleg írta a tanár az első feladatot (max az aláírása lehet ott, de azt nyugodtan kitakarhatod szerintem), nem értem, hogy kinek és milyen személyiségi jogát sérted meg vele. Meg most ennyi erővel osztályképet sem lehet feltenni, mert rajta van az ofő? (Vagy egy olyan osztálytárs, akinek esetleg nincs facebookja, vagy mittudomén...)
Mondjuk nálunk nem szoktak kekeckedni ilyesmivel a tanárok, régebben le is fénymmásolta egyik-másik a haza nem vihető max pontos dolgozatokat, ha igényelte a diák. Bár ha megkérte az ember őket, akkor voltak olyan jó fejek nálunk, hogy egy napra el lehetett vinni megmutatni a szülőknek, csak vissza kellett vinni lehetőleg minél szebb állapotban, tehát nem eláztatva, összegyűrve, stb. (~Egyébként nálunk sok tanár azt is megengedi, hogy a táblára rajzolt ábrát lefényképezzék a diákok, vagy valamelyik gyakorlókönyvben lévő feladatról csináljanak képet, mert olcsóbb és gyorsabb, mint a fénymásolás.)
Nem tudom, hányadikas vagy, de ahova általánosba jártam, ott nagy mánia volt, hogy minden dolgozatot haza kellett vinni aláíratni szülővel... Hát onnan garantálják, hogy nem fotózod le! (Mi lefénymásolni szoktuk, ha jól sikerült.)
Egyébként ha ki szeretnéd tenni mindenképpen a képet, próbáld úgy megvágni, hogy ne látszódjon az első feladat, csak a neved, a jegy meg a pontszám. Mert az meg már a tiéd, és nem sérti senkinek a jogait.
Ha látszott, hogy a suliban készült a kép, akkor a II. 3.§ 10. pontját eleve megsértetted.
"Az iskola területén mobiltelefonnal vagy fényképezőgéppel felvételt készíteni csak az udvaron és folyosón a felügyelő tanár jelenlétében és engedélyével lehet a személyiségjogok betartásával. A felvételek készítéséhez és közzétételéhez elengedhetetlenül szükséges a felvételen szereplő személyek félreérthetetlen hozzájárulásának megadása és a hang, valamint fényképfelvételek ilyen esetben sem sérthetik a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium jó hírnevét. Az említett előírások megsértése esetén az iskola személyhez fűződő jogainak és jó hírnevének védelme érdekében kártérítési eljárást kezdeményezhet az illetékes hatóságoknál."
Egyébként gratulálok, hogy végzős diákként nemrég sikerült belenézned a házirendbe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!