Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Van esélyem az orvosira?...

Van esélyem az orvosira? Megoldható?

Figyelt kérdés

Ebben az évben pár ponttal lemaradtam az orvosiról,így ttk bioszra sikerült csak bekerülnöm.Azt szeretném kérdezni,hogy szerintetek van esély arra,hogy a ttk bioszos tanulnivalók mellett újra tökéletesen feltudjak készülni az őszi/tavaszi érettségikre,és nagy eséllyel bekerüljek?Van,aki ugyanezt megtette már,vagy valakinek olyan ismerőse aki más szakról ment át orvosira 1 év után?És szerintetek az egész évet járjam ki,vagy félévtől passziváljam magam,és tanuljak a tavaszi érettségikre?

Kérlek szépen titeket minden kérdésemre lehetőleg próbáljatok meg válaszolni,mert tényleg tanácstalan vagyok!Köszönök előre minden választ! :)

2013. aug. 4. 22:01
1 2 3
 11/23 A kérdező kommentje:
most 2 emelt volt,meg pár ponttal maradtam le,és fizetőst se jelöltem,de oda simán bekerültem volna :( Rendben igazatok van nem tagadom!Igaz,hogy nagyon szeretném az orvosit,de mindenképpen szeretnék menni bioszra,meg aztán állitólag ott fele annyit se kell tanulni mint gyógyszerészetin,és csak akarat kérdése lehet :) Ne haragudjatok,hogy most hirtelen ilyen elhatározott lettem,csak azóta beszéltem egyik barátnőmmel,és ő mondta,hogy sok embert ismer,aki ttk-ról vagy gyógyszerészetiről ment át :)
2013. aug. 5. 00:17
 12/23 anonim ***** válasza:
100%
Én semmiképp nem ajánlanám, hogy elkezdd a biológia szakot. Az állam mindössze 12 félévet(orvosi esetén 14-et) fizet a tanulmányaidra, namármost ha ebből kapásból elhasználsz kettőt hót feleslegesen a biosz szakra, akkor marad 12, vagyis ha akár egyetlen félévet is csúszol az orvosival(ami elég sanszos, lévén a legnehezebb egyetem), akkor fizetheted félévente az 1 millió forintod. A biosz szak azért nem olyan nagyon könnyű, hogy emellett játszva legyen időd felkészülni a biosz és kémia emeltre, ha meg nem tanulsz rendesen az egyetemen csak félvállról veszed, akkor meg felesleges elkezdeni. Mivel nem kerültél be az orvosira, holott igen alacsony volt idén a ponthatár, ebből arra következtetek, hogy azért bőven van még hova fejlődnöd a két fő érettségi tantárgyból, ahelyett hogy feleslegesen pazarolnád a féléveidet a bisz szakon inkább rá kéne gyúrni az érettségire, hogy sikerüljön az orvosi. Nem akarom leszólni a biosz tanhallgatókat, de azért nagyon nem lesz mindegy később, hogy milyen egyetemet végeztél. Gondold át, sokmindent lehet csinál az alatt az egy év alatt, tanulhatsz nyelveket és akár dolgozhatsz is.
2013. aug. 5. 01:27
 13/23 anonim ***** válasza:
Ha mindenképp orvosira akarsz menni, érdemes rászánni mlg 1 évet. Ha csinálsz még egy kemény felkészülést a felvételire, nagy valószínűséggel sikerül. Amúgy nem volna lehetetlen a TTK mellett sem, mert az is tapasztalat, de van 1 nagyon fontos dolog, amit mindenképp érdemes figyelembe venni. Ha elkezded a TTK-t, szerintem semmiképp ne állami finanszírozottként tedd, mert csak fogyni fog a támogatott féléved, aztán ha elmész orvosira, és mondjuk annak az utolsó évét kell kifizetni, az árban nagyon nem egy kategória a TTK-val. Tehát ha az orvosi a cél, ne pazarold az állami finanszírozott féléveidet más szakon, mert később hiányozhat. Meg azért ha órákra jársz, házikat készítesz, vizsgára készülsz, amellett nehezebb már a felvételire is készülni. Ezeket érdemes átgondoni.
2013. aug. 5. 06:55
 14/23 anonim ***** válasza:
100%
Kérdező, én is, meg többen is megcsináltuk ezt. Biosz mellett is fel lehet készülni 2 emeltre, egy vizsgaidőszakhoz képest semmiség. Amire figyelned kell, az az, hogy kémiából nincsenek emelt szintű számítások (tehát külön gyakorolandó) az elméletet leadják úgy, ahogy egy emeltre is kell. A biosz érettségi ismétlésében az a necces, hogy sok mindennel (etológia, genetika, stb.) nem foglalkoznak bioszon első évben (önálló átnézés) de van amivel nagyon is (sejtbiosz) Ilyenkor fennáll a veszélye, hogy olyan "extrákat" írsz be, amit nem fogadnak el, mert hát a Szent Megoldókulccsal nem egyezik. Illetve, hogy túlbonyolítod. Továbbá, ha átvesznek, 6 év alatt kell elvégezned a 6 évet, nem csúszkálhatsz el. Szóval, ha bevállalod, nagyon oda kell majd figyelned orvosin.
2013. aug. 5. 12:20
 15/23 anonim ***** válasza:
Ja, és TTK biosz kémiáján is van, aki 70 feletti emelt kémiával elhasal, más meg 50-el 5-öst kap, személyes tapasztalat. Úgyhogy ne legyél önbizalomhiányos, az egyetemen tiszta lappal kezd mindenki.
2013. aug. 5. 12:21
 16/23 anonim ***** válasza:

Úgy látom a válaszolók között ismét megjelentek a túl alacsony ponthatárt kritizálók. Nem tudom , hogy mikor fog eljönni az az idő , amikor sikerül nekik ezt megemészteni , és feltudják fogni , a ponthatár lényegét. Igaz már leírtam rengeteg fórumon rengetegszer a véleményem , holott tudom , hogy teljesen felesleges , mert úgy se fogják megérteni , mert nem akarják , és bármi is lesz ők csak a számokat fogják látni. Mindegy megpróbálkozok vele még egyszer és leírom. Szóval idén ELŐSZÖR kellett két emelt érettségi, amit nem is túl régen jelentettek be. Tehát a tavalyi felvételizők , teszem azt írtak egy emelt bioszt meg egy közép kémiát. Nem azért , hogy leszóljam őket , de ez nem egy nagy was ist das. Az idei felvételizők pedig írtak két emeltet , bioszt és mondjuk kémiát vagy fizikát. Egyik sem könnyebb a másiknál. Az idei kémia érettségit pedig nem kívánom még az ellenségemnek sem. Tehát a tavalyik mondjuk írtak egy 90%-os közép kémiát. Valljuk be , hogy nem lehetetlen ez a teljesítmény. De idén mivel emelt kellett , és szerintem , az elmúlt feladatsorok legnehezebb emeltjét írták , "csak" 40-50 százalékot értek el. De ez a százalék megfelel egy 90%-os közép kémiának. Tehát a diákok ugyanannyi tudással mennek egyetemre mint tavaly. A pontszámokban pedig ez így mutatkozott meg. A pontszám csak egy SZÁM , se kevesebb , se több. Kicsit a dolgok mögé kéne látni mindenkinek ,nem pedig az alacsony pontszámot hajkurászni még mindig. A másik dolog meg az , hogy szerintem a legtöbb gimnázium nem is képes arra, hogy a diákjainak olyan szintű tudást biztosítson ami elég lenne egy 80-90 százalékos emelt bioszra , és kémiára. De ez már más tészta , mert ez már a magyar oktatási színvonal szépségeihez tartozik.

Kedves Kérdező a kérdésedre válaszolva:

Ismerős a helyzeted , nekem első helyen gyógyszerészet volt megjelölve második helyen pedig , amolyan vésztervnek ez a biosz alapszak. De már mikor megjelöltem akkor tudtam , hogyha ha törik ha szakad én gyógyszerész leszek , és ezt tényleg csak mások unszolására jelöltem meg. Egyáltalán nem voltam benne biztos , hogy felvesznek gyógyszerészetire , ezért sokat gondolkodtam azon , hogy mi lesz ha nem . Hát a gondolkodásom sokra nem vezetett mert ha nem vettek volna fel , még talán most sem tudnám , hogy mi legyen. Számomra az egyik lehetőség az volt , hogy nem megyek el a bioszra , hanem maradok még egy évet itthon megpróbálom az érettségiket még egyszer , ősszel és tavasszal is. Kizártnak tartom , hogy egy év leforgása alatt ne sikerültek volna tökéletesen az érettségiim . Egy részről ez lett volna valóban a legtökéletesebb döntés , mivel így nem vesztek államilag finanszírozott félévet , mivel ezeken a szakokon rengeteg a tandíj. De akkor itt felmerült bennem a kérdés , hogy mégis mit fogok csinálni itthon egy éven keresztül?! Mert oké , hogy tanulok , de ez dolog , mivel 0-24-ben úgy se fogok tanulni, itthon megölne az unalom . És valljuk be elég gáz lenne 19-20 évesen otthon tespedni tök egyedül nap , mint nap. Ilyenkor mondta a sok nagyokos , hogy hát dolgozzak. De könyörgöm hol? Egyetlen érettségi bizonyítvánnyal , a mai világban hol dolgozzak. Nyilván nem akartam wc-t pucolni meg stb. Meg ha el is mentem volna dolgozni , mondjuk reggel nyolctól , négyig.( és ez az idő lett volna a legjobb) . Szerintem ezt sem lehetett volna összeegyeztetni a tanulással , mikor hót fáradtan egy hideg téli délutánon négykor hazaesel , szerintem nem lenne kedved még mondjuk emelt kémiára készülni. Ezért ezt , hogy otthon maradjak teljesen kizártam .

Jött a következő gondolat , hogy akkor menjek el a biosz szakra , és mellette készülök az érettségire.Egyetem mellett pedig ezt nem lehet , főleg kezdő egyetemistaként , mikor leköt ezer más dolog. Sokan mondták , hogy majd megszeretem a bioszt , pedig tudtam , hogy soha nem lesz így , mert még a gondolattól is rosszul voltam , hogy nekem oda kell majd járnom. Másrészt abszolút pénzkidobás ez is , mert mondjuk én mindenképp albérletbe mentem volna , és egy egyetemista egy hónapja albérlettel együtt közel 100 ezer forint. Tehát rengeteg költség lett volna a semmiért.

Tehát eredményre nem jutottam , fogalmam sincs mi lett volna ha nem vesznek fel GYTK-ra. Neked se tudok tanácsot adni , csak leírtam a gondolataimat a témával kapcsolatban. Nem tudom , hogy mi tévő légy komolyan. Én is abszolút tanácstalan voltam.

2013. aug. 5. 19:05
 17/23 anonim ***** válasza:
100%
Ha orvosira akarsz menni, biztos nem kezdeném el. Elvégzel egy évet, az állam 14 félévet támogat, neked marad 12, az orvosi 6 éves, ha csúszol fizethetsz félévente 1 milliót, és orvosin sokan csúsznak egy évet!!
2013. aug. 8. 23:00
 18/23 anonim ***** válasza:

Nekem ugyan nincs benne tapasztalatom, de tanárnőm szerint a legokosabb elmenni egy felnőttképzésre. Egy egyetem elkezdésének rengeteg hátránya van: 1. úgyse tudod befejezni, maximum, ha nagyon megszereted, és végül nem próbálkozol többször az orvosival... 2. lefoglal, mert sok órád van, mert új dolog, bele kell rázkódni, ha meg csak úgy tengődsz, az azt a benyomást kelti, hogy tök feleslegesen ellébecolod az állam pénzét, mert igazából nem is érdekel. Ha valaki szinte szánt szándékkal nem tanul, csak úgy ott van, nem fest róla túl jó képet. 3. az érettségi kárára is megy, mert a sok újdonság miatt kirázódsz a korábbi gyakorlatból. Azaz össze-vissza fogsz tanulni, mert az óráid is össze-vissza lesznek. És tele lesz a fejed az új dolgokkal, a régiekkel, amelyek az érettségi követelményben is benne vannak, összekeverednek, és a végén egy nagy katyvasz lesz belőle. (mondjuk szerintem ezzel ugyan elmegy 2 féléved, de attól még bukhatsz jó párszor később is... mert a képzési idő másfélszerese alatt, azaz 18 félév alatt kell az orvosit elvégezni. Az más kérdés, hogy már 4 félévet nem végezhetsz biosz szakon, mert akkor az orvosi utolsó 2 féléve fizetős lenne)

A munkának is vannak hátrányai, az otthon maradásnak is... sőt!

Az a legjobb, ha hasonló körülményeket teremtesz, mint a többi érettségizőnek van. Csak míg ők másra, magyarra és törire is készülnek, te előnyben leszel, mert neked csak ez emeltekre kell. A felnőttképzések pedig nem vesznek sok energiát igénybe. És a tanulói jogviszonyod sem szünetel addig. Lesz diákod.

De ha már eldöntötted, h mész biosz szakra, én megértem. Nagyon szeretnél egyetemista lenni... csak nehogy később megbánd, mert esetleg jövőre sem sikerül, esetleg csak azért, mert túlságosan nehéz lesz... De az is lehet, hogy minden rendben lezajlik... semmi sem kizárt.

2013. aug. 9. 19:57
 19/23 anonim ***** válasza:

előttem szóló mindent jól leírt, okos érvelés.

Egy dolgot ír rosszul, felnőtt képzésre ne menjél!!

a felnőttképzés a tanfolyam, ami alatt nincs tanulói jogviszonyod, sem diák, sem családi pótlék semmi..

Iskolarendszerű okj nappali képzésre gondolt ami 21 éves korig vehető igénybe ingyenesen, tanulóként stb..Ez a jó megoldás nem az alapszak elkezdése, mégha jó lenne egyetemistának is lenni már most szeptembertől akkor is.

2013. aug. 9. 20:08
 20/23 A kérdező kommentje:
Értem az álláspontotok,viszont bennem mmindig az van,hogyha ennyi ember van(sok),aki 1 szakon tanult 1 évig orvosi előtt,akkor nekem miért ne sikerülhetne,nem de?akarat kérdése szerintem
2013. aug. 10. 00:37
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!