Mit takar a vörös diploma?
Nálunk(pázmány jog) a kitüntetéses diploma(gondolom erre gondolsz): halmozott súlyozott tanulmányi átlag + záróvizsga tárgyak + diplomamunka átlaga = 4,9<=
Megnézném aki ezt teljesíti :D
A summa cum laude minősítés 4,51-től van, cum laude 3,51-től.
A barátnőm most végzett a Corvinuson (Közgáz) Pénzügy főszakirányon "Vörös" diplomával 2009.09.12-én.
Amit a Vörös diplomáról tudni kell, hogy a "Kitüntetéses oklevelet" nevezik így, angolul: "University Diploma with Honours". Az oklevél minősítése pedig kiváló (excellent).
A diploma színe természetesen vörös :).
A Kitüntetéses Oklevél megszerzésének feltétele a Corvinuson:
"Kitüntetéses Oklevelet kap az a hallgató, aki a záróvizsgán jeles eredményt ért el, az alapszigorlati és a szakirányokat lezáró komplex vizsgája jeles, az összes többi utolsó érvényes jegye legalább négyes és az indexben szereplő valamennyi jegye legalább hármas."
Azaz, ha Közgázon nincs 3-nál rosszabb jegyed az indexben, és az összes 3-ast legalább 4-re kijavítod (tehát a végső jegy minden tantárgynál min. 4), de viszont a szigorlati, komplex és záróvizsga jegyeid ötösek, akkor jár neked is. Egyéb feltételhez nem is kötik, persze ennek ellenére sem gyakori :).
Viszont a barátnőm esetében ez úgy alakult, hogy az 5 év alatt a Közgázon tanult 72 db tantárgyából 70 darabból ötösre!!, 2 darabból pedig négyesre vizsgázott. Az összes szigorlata (matek, közgáz, számvitel, pénzügy) ötös lett a szakirányt lezáró komplex vizsgával és a záróvizsgával együtt. Így az egyetem befejezésekor a kumulált tanulmányi átlaga 4,95 volt.
Ezzel az eredménnyel természetesen végig évfolyam első volt, méghozzá az egyetem legnehezebb szakirányán!
Így bár a Vörös diploma megszerzése a Corvinuson / Közgázon "nagy" dolognak számít, az előbb leírt eredményével viszont a Vörös diplomához kötelező szintet "fényévekkel" túlteljesítette!
És aki lemaradt volna :), annak itt egy link is :)
http://www.youtube.com/watch?v=OhyKZ5vuusE
és ugyanaz a Videa-án is :)
by langi
Én ma szereztem diplomát és emiatt keveredtem ide erre az oldalra...
Csak annyit tennék hozzá, h az áradozó kedves előző válaszoló barátnője biztosan nagyon jól tud tanulni, de a Corvinus és a "nehéz" szavakat egy mondatban leírni kész paradoxon.... Corvinus legnehezebb szaka... Megmosolyogtat...
Egyébként egy közeli haverom tavaly a BME-n kapott vöröset, ott csak "minden félév átlaga >=4 ÉS jeles záróvizsga" a feltétel ha jól emlékszem arra amit mondott... Tehát semmi értelme azzal villogni, hogy egyik egyetemen ennyi meg annyi az átlaga... Corvinus köztudottan könnyű egyetem...
A kitüntetéses oklevelet az intézmény szabályozza, milyen feltételek esetén adják ki.
A régi (oktatási) rendszerben a diploma borítója vörös volt, eltérően a többi oklevéltől. A régi képzés kifutó jellege miatt, ha a most végző hallgatónak szerencséje van, és még van raktáron, vöröset kap, ha nem: egy hagyományos oklevélbe csak beleírják, hogy kitüntetéses.
Az új képzésesek egy egyszerű A4-es oklevelet kapnak, beleírva a minősítést.
Hogy jobban megértsétek, kicsit szájbarágósabban a vörös diplomáról:
- vörös diplomát az kapott a Kádár rendszerben is aki színjelesre diplomázott
- színjelesre meg Csak AZ diplomázhatott akinek volt némi háttértámogatása. (Párttag volt, és élvezte a Párt bizalmát.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!