Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Pszichológus hallgatók!...

Pszichológus hallgatók! Milyen pszichológiát tanulni? Megérte jelentkezni?

Figyelt kérdés
És hogy zajlik ott az élet? Csináltok kísérleteket, vagy hogy kell elképzelni az órákat? :)))
2012. dec. 28. 12:59
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
(Engem is érdekel.)
2012. dec. 30. 18:49
 2/13 anonim válasza:
100%

Alapszakon négy fő terület képezi az órarendet: általános pszichológia, fejlődéspszichológia, szociálpszichológia és személyiséglélektan. Persze vannak mellette szabadon választható tárgyak is, intézményenként eltérő, melyek ezek. Az általános lélektan kísérleti jellegű, elméleti és gyakorlati része is van. Olyan jelenségekkel foglalkozik, mint pl. az észlelés, motiváció, intelligencia. Vannak benne könnyebben és nehezebben tanulható részek is. A személyiséglélektan főként elméletalkotókról szól, a személyiség építőköveiről egy-egy gondolkodó nézetrendszerében. A szociálpszichológia a társas jelenségekkel, számomra ez volt a legérdekesebb terület pl. tömeglélektan, befolyásolás, meggyőzés. A fejlődéslélektan csecsemőkortól időskorig végigvezeti a fejlődést különböző aspektusokban pl. hogyan fejlődik a memória, a mozgáskoordináció.

Az elméleti órákon a szakirodalmak áttekintése folyik, egyébként nagyon érdekes szerintem, nem olyan tömény, száraz anyag, mint a középiskolai lecke. Sok kísérletről tanultunk, mellette működnek különböző kutatócsoportok, ahol gyakorlatban is kipróbálhatod, mit tanultál. :-) Én nagyon örülök, hogy erre a szakra jelentkeztem, most MA-s hallgató vagyok.

2013. jan. 8. 19:27
 3/13 anonim ***** válasza:
100%
Második, légy szíves áruld el, melyik egyetemre jársz/jártál! Köszönöm szépen!
2013. jan. 9. 18:50
 4/13 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszod. :) Ugyanis én is erősen gondolkodom, hogy erre a szakra jelentkezzek. Az ELTE jó suli?

Amúgy mit kell ehhez választani érettségire? :D

2013. jan. 9. 20:36
 5/13 anonim válasza:
100%
A DE-re jártam alapszakra, nagyon szerettem, csak ajánlani tudom. Az MA-t a PPKE-n kezdtem el, de egyáltalán nem tetszik, ezért visszajelentkezem a DE-re. Annak idején két kötelező érettségi tárgyat kellett választani a felvételihez, a magyart és az angolt választottam, de lehet pl. biológiát is. Ha még volna kérdésetek, szívesen válaszolok. :-)
2013. jan. 10. 15:03
 6/13 A kérdező kommentje:

Úúú nekem lenne számtalan! :)

Úgy is lehet jelentkezni, hogyha én informatikát választok, vagy biológiával kell? Mert hallottam olyat, hogy bioszt KELL választani, ha pszichológiára szeretnék menni. Ez az egyik ami nagyon érdekelne. A másik meg, jól tudom, hogy úgy van ez, hogy 3 év után viselkedés elemzőit kapunk, utána kell még 2 évet járni, hogy pszichológusok legyünk? És egyébként nagyon sokat kell tanulni? Első évben mennyi kötelező olvasmány van? És vizsgák hogy vannak, fél évente??? Jújj, előre is köszönöm, a sok fárasztó kérdésre a választ!!!! :))

2013. jan. 11. 14:34
 7/13 anonim válasza:
100%
Választhatsz bármit, ami a felvételi tájékoztatóban szerepel. A biológiát emelik ki, de nem muszáj egyáltalán azt választanod, én pl. egyáltalán nem is tanultam középiskolában biológiát. Igen, jól tudod, így van. Sokat kell tanulni, de nem lehetetlen teljesíteni egy vizsgát sem, tényleg érdekes az anyag. Sok kötelezőt felsorolnak, de igazából nem kérik számon vizsgán. :-) Ha 1-2 könyvet/cikket elolvasol egy tantárgyhoz, szerintem nagy baj már nem lehet. Félévente vannak vizsgák, de pl. számítástechnikából nálunk kéthetente volt számonkérés, de nagyon könnyű. Év közben is lehetnek zh-k, de általában nem jellemző.
2013. jan. 11. 19:23
 8/13 anonim ***** válasza:
100%

Úgy látom, van segítséged, de azért ha gondolod, én is tudok mesélni. SZTE-n vagyok hallgató, és imádom. Az első év nagyon az alapozásról szól ( valójában az egész Ba, azaz az első három évnek ez a fő feladata), de megismerkedhetsz a fő pszichológiai iskolákkal, elméletekkel, nézetekkel és rálátást nyersz a különböző pszichológiai ágazatokra, arra, h merre szakosodhatsz. Itt Szegeden nagyon jók a tanárok, sokkal családiasabb a hangulat mint a nagyobb egyetemeken, minden szaktársunkat ismerjük, a tanárok java is névről tud minket, bármikor odamehetünk hozzájuk beszélgetni, kérdezni, szívesen segítenek, mesélnek a saját tapasztalataikról. Ez szerintem pszichológián nagyon fontos, jó, hogy nem olyan személytelen a képzésünk.

Amúgy, ha komolyan fontolgatod, h pszichológiár jössz, akkor azt ajánlom, hogy kezdj el alaposan utánanézni, hogy mik a követelmények, milyenek az egyetemek, gyere el nyíltnapokra. Használd ki a lehetőségeidet.

2013. jan. 12. 01:02
 9/13 A kérdező kommentje:
Köszönöm mind a kettőtöknek a választ! Nagyon sokat segítettetek! :) Igen, nyílt napokon már én is gondolkoztam. Egyelőre nem tudom, melyik iskolát válasszam majd, de sok nyílt napra szeretnék majd el menni, hogy meggyőződjek róla. Igazából még most kezdtem az érettségit, tehát még van időm. :P
2013. jan. 12. 07:29
 10/13 Kavics36 válasza:
Helló. Én is pszichológiára készülök már egész kicsi korom óta, szóval elég elkötelezett vagyok ezzel kapcsolatban :). Érdeklődnék tőletek, akik már benne vagytok ebben, hogy mennyit tudtok a külföldi pszichológiaképzésről és elhelyezkedésről? (pl hogy hol a legjobb, hol érdemes...)Engem leginkább a sportpszichológia érdekel, Ti milyen pszichológusok lesztek? :)
2013. jan. 14. 22:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!