Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Nézegettem néhány egyetem...

Nézegettem néhány egyetem idei felvételi ponthatárait, és megdöbbentett az eredmény, amit a bölcsészkar magyar szakánál tapasztaltam. Mi a véleményetek róla?

Figyelt kérdés

Amíg az ELTÉ-n 422 az alsó ponthatár (emberek, ez csak szerintem irreálisan, sőt nevetségesen magas?), addig a Miskolci Egyetemen mindössze 324. Elég figyelemreméltó a különbség.

Azt tudtam, hogy az ELTE erős, de a Miskolci Egyetem ilyen alacsony színvonalú volna? Tudna valaki mesélni az ottani bölcsészkar helyzetéről?

2012. aug. 24. 01:28
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
34%
21:19 A kivételek erősítik a szabályt.
2012. aug. 26. 21:21
 12/23 anonim ***** válasza:
25%

10:

Lehet, hogy te találtál jó munkát, de a többségre nem igaz ez, különösen nem vidéken.

Másrészt, ha jobban megfigyeled, ezen bölcsész szakokon végzettek többsége valamilyen adóból fenntartott szervnél dolgozik (önkormányzat, állam, EU vagy általuk fenntartott szervezetek). Nem is lenne ezzel baj, hiszen valóban szükség van a Nemzeti Múzeumra. A baj az arányokkal van, azt nem lehet, hogy sokkal több a bölcsész mint a mérnök, mert akkor a Nemzeti Múzeumot ki fogja fenntartani.

Plusz ami az idegen nyelveket illeti, a nyelv szakok kakukktojások a bölcsész szakok között, mert leginkább az, ami az állami szférán kívül is komolyan keresett. Pl. van egy ismerősöm, aki történelem-német szakon végzett, de ezen kívül perfekt angolból, felsőfokú szinten beszéli a spanyolt és az olaszt, valamint második anyanyelve a horvát. Gondolhatod, hogy ő nem munkanélküli. De mikor (nem nyelv szakos) bölcsészek igazoló lapot vesznek át diploma helyett, ott komoly gondok vannak.

A magyar szakosból pedig tényleg Dunát lehet rekeszteni. Még a bolognai folyamat előtt komoly gondok voltak, mert akkor 4 év alatt egyszakos tanár diplomát lehetett szerezni, méghozzá egyetemi szintűt, azonban ezekre alig volt szükség, mert a legtöbb iskola sokkal jobban meg tudja tervezni az órarendeket, ha szakpáros tanárai vannak, és mivel abból is volt bőven magyar szakos, ezért az egyszakos magyartanárok nem nagyon kaptak munkát. Ehhez képest az új, bolognai alapszak még tanítani sem jó, de nyilván a nem tanár mesterszakról is ugyanez elmondható. Mivel pedig ezekből is baromi sok van, ahol mégis ilyen diplomásokat alkalmaznak, oda protekció útján lehet bekerülni, ezzel szemben egy mérnök vagy egy informatikus még tök idegen városban is el tud helyezkedni, ha akar.

2012. aug. 27. 08:54
 13/23 anonim válasza:
100%

Jó, ez igaz is, nekem az olyanokkal van bajom, akik zsigerből eltüntetnék az összes bölcsész szakot, meg rámondják, hogy ezzel sehová nem lehet elmenni. Szerintem nagyon sok múlik az adott hallgatón, ha valaki azt se tudja, merre menjen, mit csináljon, az nem csoda, ha nem tud elhelyezkedni. Nem tanulnak elég jól,nem megfelelő a gondolkodásuk, nem tudnak jó önéletrajzot írni, nem tudják, mi a helyes viselkedés egy állásinterjún...Sokan ezért nem találnak jó munkát.

Az más kérdés, hogy túl sokan vannak, de a támadók nagy része nem ebbe köt bele, hanem elképzelése sincs, milyen szakkal milyen munkahelyre lehet(ne) menni, azt hiszi, semmit se ér. Embereket, a kormányt (a megfelelő munkahelyek miatt), a munkahelyeket lehet támadni, de az összes szakot úgy, ahogy van...ez azért erős.

2012. aug. 27. 11:26
 14/23 anonim ***** válasza:
63%
A nyelvszak sem feltétlen keresett, 2 ismerősöm ment ki most Angliába illetve Németországba takarítani, nyelvszakos diplomával...
2012. aug. 27. 15:56
 15/23 anonim ***** válasza:
100%
ELTE magyarra vettek föl, és szerintem a 422 reális. Egyébként 300 is elég, ha hajlandó vagy fizetni. Szerintem kell az, hogy ilyen magas legyen a ponthatár, mert a költségtérítéses mindig alacsonyabb ahhoz képest, akár 100-zal is, vagy többel, tehát ne legyen már valahol ilyen 200 akárhány... De mért lenne az oylan magas? van, ahova idén 480 volt a ponthatár.
2012. aug. 29. 18:15
 16/23 anonim ***** válasza:
25%

"ELTE magyarra vettek föl, és szerintem a 422 reális"

Mi ebben a reális?

2012. aug. 29. 18:53
 17/23 anonim válasza:
90%
Szerintem kell a magas ponthatár, nem mindegy, hogy 5-ös és 4-es érettségivel jutnak be, vagy akár 3-assal is. Egyik szakom a magyar volt, majdnem 400 volt akkor a ponthatár, de a hallgatóknak még a viselkedése is jó volt, leghátsó sorokból is hallottam a tanár minden szavát, akkor is, ha 200-an ültünk a teremben (mikrofont nem használt a tanár). A másik egyetemen, ahová járok, a többség költségtérítésesen van, 3-as érettségivel is be lehetett jutni, még a viselkedésük is más: tanár mikrofonba beszél, én az 1-3. sorokban szoktam ülni, de fülelnem kell, akkora zúgás van...Csak egy példa. A jó tanulóknak a viselkedése is lehet ennyivel jobb (mármint tömegesen és tanórán). Gimiben is ez volt, nem azok hangoskodtak órán, akik a legjobb tanulók voltak. Tudom, hülyeségnek hangozhat, de nekem ez a különbség nagyon feltűnt. A másik szakomon pedig nem azért van sok költségtérítéses, mert esetleg már van egy BA-végzettségük, hiszen szinte mindenki 18-20 éves (ugye csak egy BA lehet ingyenes).
2012. aug. 29. 19:06
 18/23 anonim ***** válasza:
43%
19:06 Azért ez pont nem így van. Én biológia szakra járok, az egyik legnehezebb szak, könnyű bejutni, de éjjel-nappal tanulni kell, hogy bent maradhass. Itt nem beszélget senki órán, pedig a te állításod szerint akkor ide buta emberek járnak.. A bölcsészek meg amúgy se a tanulásról híresek, mivel nekik a rendes szakokhoz képest alig kell tanulniuk, ,bár láttam már rinyálni őket, hogy milyen nehéz jegyzetet kell megtanulniuk, hát én megnéztem és szarrá röhögtem magam, h mit neveznek ők nehéznek meg soknak. na látszik ebből is, hogy tévedsz.
2012. aug. 29. 19:24
 19/23 anonim ***** válasza:
100%

"ELTE magyarra vettek föl, és szerintem a 422 reális"

Mi ebben a reális?"

Hogy fejtsem ki jobban? Olvasd el, amit írtam. Reális, mert reális, ezen nincs mit kifejteni. Szerintem elvárható ilyen magas ponthatár.

2012. aug. 31. 14:23
 20/23 anonim ***** válasza:
100%

"Itt nem beszélget senki órán, pedig a te állításod szerint akkor ide buta emberek járnak.."

Pont fordítva mondta a válaszoló.

"mivel nekik a rendes szakokhoz képest alig kell tanulniuk,"

Elhiszem, hogy sokat kell máshol tanulni, meg, hogy többet, de ne nevezzük már a többit "rendes" szaknak. Elhiszem, hogy igazad van, de ledegradálónak nem kell lenni.

2012. aug. 31. 14:25
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!