Nézegettem néhány egyetem idei felvételi ponthatárait, és megdöbbentett az eredmény, amit a bölcsészkar magyar szakánál tapasztaltam. Mi a véleményetek róla?
Amíg az ELTÉ-n 422 az alsó ponthatár (emberek, ez csak szerintem irreálisan, sőt nevetségesen magas?), addig a Miskolci Egyetemen mindössze 324. Elég figyelemreméltó a különbség.
Azt tudtam, hogy az ELTE erős, de a Miskolci Egyetem ilyen alacsony színvonalú volna? Tudna valaki mesélni az ottani bölcsészkar helyzetéről?
Köszönöm a választ!
Még ha erős is, ez a 422-es ponthatár kicsit idegtépő. Már tényleg ilyen szintre süllyedt a kormány, hogy ennyire nyíltan próbálja kigyilkolni a bölcsészeket?
Azért 422 az eltén, mert a tendencia, hogy a helyekhez képest jellemzően fővárosi intézményekben többen szeretnének továbbtanulni.
Egyébként nem értem miért sírsz a bölcsész ponthatárokért, csökkentek az irányszámok, de messze nem olyan mértékben, mint jogászoknál, közgazdászoknál. Ugyanakkor magyar alapszakkal legfeljebb a mekiben lehet elhelyezkedni, más kérdés ha valaki továbbtanul magyar és valamilyen szakos tanárnak, na de magyar tanárból is Dunát lehet rekeszteni.
A szak erősségét meg egyáltalán nem a ponthatár határozza meg, egyébként jó ideje inkább az ellenkezője jellemző, pl. mérnök szakokra, főleg vidéken igen alacsony a ponthatár, ez így volt a mostani keretszám növelés előtt is, így nyilván 80-90% soha el nem végezte, addig lébecolós szakokon (pl. turizmus és vendéglátás, de a magyar is ide tartozik) magasak a ponthatárok.
"Már tényleg ilyen szintre süllyedt a kormány, hogy ennyire nyíltan próbálja kigyilkolni a bölcsészeket?"
Ezt gondold már végig még egyszer...
Szted Orbán bácsi mondta meg, hogy 422 legyen a ponthatár?
Ahhoz képest, hogy a magyar szak semmit nem ér, egy ottani (ELTE-s) diplomával egy EU-s szervnek dolgozom (egy külföldi központú irodán keresztül). Ha az ember tanul, széles a látóköre, megfelelő a hozzáállása a dolgokhoz, keresi a lehetőségeket, tudja, hogy hogyan keresse, lehet magyar szakos diplomával is jó munkája. Az országon belül.
Ha a bölcsészet semmit se ér, akkor honnan lesznek tolmácsok, honnan lesznek a múzeumokban a dolgozók (vagy zárjuk be a Nemzeti Múzeumot, mert felesleges?), ki fogja segíteni a könyvtárakban a sok mérnökhallgatót (meg a többit), ki fogja idegen nyelvre tanítani a gyerekeket az iskolában? Gondolkodni is kéne néha.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!