Érdemes manapság pszichológusnak tanulni? És mi a véleménye az átlagembernek erről a foglalkozásról?
húú én nem vagyok átlagember, nem tudom mit gondolnak
ha érdekel akkor érdemes, ha nem akkor nem
nagyon hasznos válasz tudom :D
2-nek igaza van, csak az 5 éves képzés elvégzésének van értelme. Sokan szeretnének mostanában pszichológusnak tanulni. A ponthatár viszont elég magas és bent maradni sem könnyű. Ahhoz, hogy pl. saját praxisod legyen a 5 év után még sok évnyi munka és tanulás kell.
Sokan úgy gondolják, hogy hülyeség, mások pedig odáig vannak érte. De mindkét táborban nagyon-nagyon sok a tévhit, arról pl., hogy mit tanulnak vagy mivel foglalkoznak.
Pár ilyen tévhitet tudnátok még írni? Csak meg nagyon elgondolkodtam, hogy akkor hogyan is folytassam tovább, és most nagyon elbizonytalanodtam az utóbbi hónapokban :/
Köszönöm a válaszokat!
Ha ebben az országban akarsz maradni, nem érdemes.
Bár itt lassan már semmit sem érdemes, a jobb munkákat a belső körökben osztják ki és bármit tanulsz, valaki úgyis le fog nézni. Nem kell ahhoz szabad bölcsésznek lenni, hogy lesemmirekellőzzenek. Ha mérnök vagy a megrendelő vállalkozó, ha bőrgyógyász akkor a kardiológus fog semmibe venni. Meg bárki, aki szerint az egy semmi munka, hogy üldögélsz az asztalod mögött, vagy 5 évig csak sétálgattál ki-be egyetemről.
2-t én írtam, azaz hogy nehéz elvégezni (főleg államilag támogatottan...), utána nehéz elhelyezkedni. Most néztem a jobinfo.hu-n, két állásajánlat, abból az egyik komolytalan. (Villamosmérnök-re keresve 800 ajánlat, cSak úgy összehasonlításképpen) Az is igaz, hogy a menő pszichológus elkéri a 6eFt-os óradíjat, de neki van egy budai/belvárosi rendelője netán drágán bérli azt. És végzés után még egy csomó pénzt befektetett abba, hogy valamilyen "céh" bevegye, azaz pszichoanalitikus vagy pszichodráma-vezető, stb. legyen belőle. Szóval ő nem alkalmazott, hanem vállalkozó - és egy sikeres vállakozóra sok sikertelen jut...
Hogy az átlagembernek mi a véleménye, az attól függ, milyen modellje van az emberi pszichéről. Számos tévhit van a szakmával kapcsolatban.
A pszichológus a modern kor lelkésze - ez nem is tévhit, hanem közvélekedés, a híradó is bemondja, ha valami tragédia történik, hogy "az áldozatok hozzátartozóinak pszichológus segít feldolgozni a történteket". Ezzel csak az a baj, hogy tudományegyetemeinken tudományos képzés folyik, tehát a végzett pszichológus tesztekkel remekül ki tudja szűrni, hogy kinek vannak éppen szuicid gondolatai, csak utána nem tud vele mit kezdeni. TRÉNING az konkrétan nincs, mert kiscsoportos, tehát drága, nem lehet osztályozni, szóval nem illeszkedik az egyetem logikájába. Vagy ha van is tréning, legfeljebb mutatóba, tehát lényeg az, hogy a pszichológusHALLGATÓ az hallgat, nem pedig "táncol". A másik baj ezzel a lelkész-mítosszal, hogy a pszichológus "jó ember", holott ezt semmi sem garantálja. Míg mondjuk egy református lelkész nem hagyja ott a családját, a pszichológusok között ritka kivétel, aki nem vált el. A magánpraxist folytató "guruk" pedig gyakran viselkednek úgy, mint Maharishi Mahesh jógi - azaz falják a nőket. Ferenczi Sándor, a pszichoanalízis "budapesti iskolájának" alapítója például analizálta szeretőjének a lányát, ami szexuális kalandba torkollott. Szóval lényeg, hogy a pszichológus diploma nem tesz alkalmassá az embereken való segítésre - persze nem kizárt, hogy valaki ettől függetlenül valaki alkatilag alkalmas rá.
(elküldöm, nehogy túl hosszú legyen)
Másik tévhit: a pszichológus az emberekbe lát, azaz kerülendő a vele való kapcsolat, mert nem lehetnek előtte titkaim.
Egyrészt mindenki valamilyen szinten belelát a másikba, hiszen az evolúció így rendezte ezt el, tehát meg tudjuk ítélni, hogy mennyire őszinte a másik. Ha aztán kiderül hogy tévedtünk, az tovább finomítja ezt a képességünket.
A pszihológus(hallgató)nak ez a képessége nem feltétlenül fejlettebb az átlagnál, merthogy elméletet tanul. Ha a piacon egy közgazdászprofesszor és egy autónepper alkudozik, akkor az autónepper köti a jobb üzletet, a közgazdászprofesszor meg remekül meg tudja magyarázni, hogy miért van ez így :) Egy jóslásból élő képzetlen cigányasszony (úgy értem, aki annyira jó, hogy eltartja a piac) sokkal jobb gondolatolvasó lehet, mint egy pszichológus (merthogy azt kell mondania, ami a vevő hallani akar), és persze még őelőtte is lehetnek titkaink.
Vannak a pszichológusoknak tesztjeik, amik elég jók (CPI, MMPI), de egyrészt azok is becsaphatók, másrészt nincs nekik olyan faktoruk, hogy "sörözött-e tegnap" vagy "milyen bugyi van rajta" :) Általános jellemtulajdonságokat lehet ezekből megtudni, amiket az ismerőseinkről amúgy is tudunk - a tesztek arra jók, hogy ismeretlen emberekről viszonylag rövid idő alatt sokat megtudjon a szakember.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!