A hallgatói szerződést a kormányváltás eltörölheti?
17:01 Jó jogász lesz belőled, jól tudsz a semmiről és a h.lyeségekről beszélni. (Más kérdés, hogy aki jogásznak megy, az meg is érdemli a késöbbi sorsát, de ne ide gyertek, ha nem találtok munkát. Nem viccből nézi le mindenki őket)
Elég gyerekes még neked is a felfogásod, még egy kicsit nőni kéne a témához
Képes vagyok szöveget értelmezni, végigolvastam, és semmi különlegeset nem vélek felfedezni benne.
Egyedül azt tartom furcsának, hogy a határon túliaknak a saját államában eltöltött munkaidőt 2x-esen veszik nem rétem miért.
A többi teljesen korrekt.
17:06-os válaszoló, ezzel a véleménnyel valahol egyet kell értenem. Nem tagadom,hogy rengeteg felesleges "diplomagyár" működik ma az országban, és hogy súlyos milliárdok látták már kárát a felsőoktatás tömegoktatássá alakulásának. Erre viszont semmiképp sem megoldás egy ilyen szerződés,hiszen a jelentkezők számából(32ezerrel kevesebb mint tavaly) kitűnik,hogy tízezrek sorsa vált bizonytalanná, illetve az a 30ezer fiatal, aki nem nyert felvételt sehova, megint csak úgyszólván "teher" az állam vállán.Friss érettségizettként nem én fogom megoldani ezt a problémát, s bár a hallgatói szerződés nem érint, mégsem tartom JÓ megoldásnak. Szerintem nem fogja beváltani a hozzá fűzött reményeket. A fiatalok érdekeiről nem szólok,sem arról,hogy a színvonal romlását hogyan befolyásolta a keretszámok változtatása.
17:09es 59%os válaszoló, csak a jó neveltetésem miatt nem veszem fel ezt a sértegető stílust, arról pedig, hogy a jogászokat lenézik, még nem igazán hallottam. Arról igen, hogy állítólagos "túlképzés" van, és arról is, hogy az államnak több szempontból érdeke a kevesebb jogász képzése, de én szép reményekkel indulok, bár a családban nincs jogász, ez az én saját döntésem és érdeklődésemnek megfelelő szak.
#14: jó megoldás nincs, bármit is lépne a mindenkori kormány (és nem a Fidesz-KDNP-re célzok, hanem tényleg bármelyik kormányra) az valakinek fáj. Az is, ha nem tesz semmit. Ez a mostani megoldás a szerződéssel elég kényszermegoldásnak tűnik és még akkor is maximum tüneti kezelés, ha az emberek ledolgoznak itt 6-10 évet, mert utána ugyanúgy elmehetnek 30 évesen külföldre dolgozni. Vagy akár 23 évesen úgy, hogy visszafizetik a képzés költségét amivel kvázi ott tart az ország mintha nem is lenne felsőoktatása (pénzt nem veszít, cserébe szakember se lesz).
Én a másik felét látom súlyosabb problémának és azt, hogy erre még csak megközelítőleg se érkezett megoldás, nevezetesen a színvonal romlása. Nem is a felsőoktatásról van itt szó, hanem a középszintű oktatásról aminek meg kellene alapoznia a felsőoktatást. Nézd meg, gyakorlatilag minimális pontszámmal lehet ma Magyarországon mérnöknek tanulni úgy, hogy a keretszámokat is növelték mérnöki szakokon. Eredmény: még a leghülyébb érettségiző is, aki elért 240 pontot tanulhat állami pénzen hosszú évekig (ugye kiesni se lehet olyan könnyen a kreditrendszer bevezetése óta). És rosszabb esetben kiesik, jobb esetben lesz belőle egy csapnivaló mérnök.
Ismerem a problémát... Talán egy BME-s oktató volt az, aki úgy nyilatkozott, hogy akadt olyan elsőéves mérnök, akinek a logaritmus is problémát okozott. Én is igen gyenge voltam matekból, de a logaritmussal számolás azért... elég kis apróság. A keretszámok növelésével nem lesz több szakember ezeken a területeken, és ha lesz is, csapnivalóan gyengék lesznek, és persze ők lesznek azok, akik itthon maradnak.
A 240-es ponthatárról pedig az a véleményem,hogy sürgősen emelni kell, ha nem akarnak nagy bajt. Más dolog a középiskolák problémája, de nem állapot,hogy az érettségi,ami egy óriási nagy vicc, nem teljesíthető úgy,hogy ne legyen legalább 300-350 pontja valakinek...
Nem igazán értem, hogy a hallgatói szerződés miben gátolná az ember szabadságát.
Az addig rendben van, hogy az aláírásoddal vállalod a kötelezettséget. De ha te ki akarsz menni, senki sem tarthat vissza. Ha pedig kint akarsz maradni, akkor is megteheted. Senki, és semmi nem tud téged rákényszeríteni, hogy Magyarországon dolgozz x évet, vagy arra, hogy visszafizesd a képzés árát. Hiába van a szerződés, nem lehet kikényszeríteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!