Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » A hallgatói szerződést a...

A hallgatói szerződést a kormányváltás eltörölheti?

Figyelt kérdés
Feltételve ha a következő választásokkor nem a Fidesz-KDNP alakít kormányt.
2012. júl. 26. 15:35
1 2 3 4
 11/31 anonim ***** válasza:
14%

17:01 Jó jogász lesz belőled, jól tudsz a semmiről és a h.lyeségekről beszélni. (Más kérdés, hogy aki jogásznak megy, az meg is érdemli a késöbbi sorsát, de ne ide gyertek, ha nem találtok munkát. Nem viccből nézi le mindenki őket)

Elég gyerekes még neked is a felfogásod, még egy kicsit nőni kéne a témához

2012. júl. 26. 17:06
 12/31 anonim ***** válasza:

Képes vagyok szöveget értelmezni, végigolvastam, és semmi különlegeset nem vélek felfedezni benne.

Egyedül azt tartom furcsának, hogy a határon túliaknak a saját államában eltöltött munkaidőt 2x-esen veszik nem rétem miért.

A többi teljesen korrekt.

2012. júl. 26. 17:11
 13/31 anonim ***** válasza:
Egyébként én tudom rosszul, vagy ki is lehet fizetni a képzés költségét amennyiben nem akar a szerződésben rögzítetteknek eleget tenni? Ugye ez is egy választás és ha valaki diploma után külföldön kamatoztatja a tudását, akkor jó eséllyel ki fogja tudni fizetni azt a néhány millió forintot.
2012. júl. 26. 17:11
 14/31 anonim ***** válasza:

17:06-os válaszoló, ezzel a véleménnyel valahol egyet kell értenem. Nem tagadom,hogy rengeteg felesleges "diplomagyár" működik ma az országban, és hogy súlyos milliárdok látták már kárát a felsőoktatás tömegoktatássá alakulásának. Erre viszont semmiképp sem megoldás egy ilyen szerződés,hiszen a jelentkezők számából(32ezerrel kevesebb mint tavaly) kitűnik,hogy tízezrek sorsa vált bizonytalanná, illetve az a 30ezer fiatal, aki nem nyert felvételt sehova, megint csak úgyszólván "teher" az állam vállán.Friss érettségizettként nem én fogom megoldani ezt a problémát, s bár a hallgatói szerződés nem érint, mégsem tartom JÓ megoldásnak. Szerintem nem fogja beváltani a hozzá fűzött reményeket. A fiatalok érdekeiről nem szólok,sem arról,hogy a színvonal romlását hogyan befolyásolta a keretszámok változtatása.

17:09es 59%os válaszoló, csak a jó neveltetésem miatt nem veszem fel ezt a sértegető stílust, arról pedig, hogy a jogászokat lenézik, még nem igazán hallottam. Arról igen, hogy állítólagos "túlképzés" van, és arról is, hogy az államnak több szempontból érdeke a kevesebb jogász képzése, de én szép reményekkel indulok, bár a családban nincs jogász, ez az én saját döntésem és érdeklődésemnek megfelelő szak.

2012. júl. 26. 17:16
 15/31 anonim ***** válasza:
17:11, örülök,hogy elolvastad. Nem mondtam,hogy nem korrekt,de több okból sem írnám alá, ha az orrom alá tolnák.
2012. júl. 26. 17:18
 16/31 anonim ***** válasza:
Elnézést, még annyit hozzá tennék a "nőni kéne a témához"-című hozzászóláshoz, hogy ha épp most érint, vagy érinthetne, mert ez az én korosztályom "keresztje", akkor mégis miért ne foglalkozzak vele? Inkább törődjenek vele azok, akik a parlamentben "demokrácia" címszó alatt másolgatják a nyugati politikai rendszereket zanzásított kiadásban és mellesleg rosszul, vagy azok, akik még az előző rendszer,a szocializmus "szép" hagyományaiban hisznek, és a demokráciát és a jogállamiságot a könyvekből lesték ki?
2012. júl. 26. 17:23
 17/31 anonim ***** válasza:

#14: jó megoldás nincs, bármit is lépne a mindenkori kormány (és nem a Fidesz-KDNP-re célzok, hanem tényleg bármelyik kormányra) az valakinek fáj. Az is, ha nem tesz semmit. Ez a mostani megoldás a szerződéssel elég kényszermegoldásnak tűnik és még akkor is maximum tüneti kezelés, ha az emberek ledolgoznak itt 6-10 évet, mert utána ugyanúgy elmehetnek 30 évesen külföldre dolgozni. Vagy akár 23 évesen úgy, hogy visszafizetik a képzés költségét amivel kvázi ott tart az ország mintha nem is lenne felsőoktatása (pénzt nem veszít, cserébe szakember se lesz).

Én a másik felét látom súlyosabb problémának és azt, hogy erre még csak megközelítőleg se érkezett megoldás, nevezetesen a színvonal romlása. Nem is a felsőoktatásról van itt szó, hanem a középszintű oktatásról aminek meg kellene alapoznia a felsőoktatást. Nézd meg, gyakorlatilag minimális pontszámmal lehet ma Magyarországon mérnöknek tanulni úgy, hogy a keretszámokat is növelték mérnöki szakokon. Eredmény: még a leghülyébb érettségiző is, aki elért 240 pontot tanulhat állami pénzen hosszú évekig (ugye kiesni se lehet olyan könnyen a kreditrendszer bevezetése óta). És rosszabb esetben kiesik, jobb esetben lesz belőle egy csapnivaló mérnök.

2012. júl. 26. 17:27
 18/31 anonim ***** válasza:

Ismerem a problémát... Talán egy BME-s oktató volt az, aki úgy nyilatkozott, hogy akadt olyan elsőéves mérnök, akinek a logaritmus is problémát okozott. Én is igen gyenge voltam matekból, de a logaritmussal számolás azért... elég kis apróság. A keretszámok növelésével nem lesz több szakember ezeken a területeken, és ha lesz is, csapnivalóan gyengék lesznek, és persze ők lesznek azok, akik itthon maradnak.

A 240-es ponthatárról pedig az a véleményem,hogy sürgősen emelni kell, ha nem akarnak nagy bajt. Más dolog a középiskolák problémája, de nem állapot,hogy az érettségi,ami egy óriási nagy vicc, nem teljesíthető úgy,hogy ne legyen legalább 300-350 pontja valakinek...

2012. júl. 26. 17:32
 19/31 anonim ***** válasza:
67%
Bár ez már erősen offtopic, de én örülnék ha megszűnne a központi felvételi az érettségi alapján. Régen ugye az egyetemek felmérték egy saját felvételi során, hogy a hozzájuk jelentkezők készségei megfelelnek-e az egyetemen tanult anyag alapozásának. Ha nem, akkor nem vették fel és kész. Ma mi is van? Az egyetem előírhat emelt szintű érettségit, de a felvételi pontok nagy része irreleváns tárgyakból jön össze (például természettudományi karokon magyar nyelv és irodalom...), így a kedves érettségiző sakkozhat, hogy a pontjai összejöjjenek. Ráadásul a szóbeli érettségin szubjektív szempontok alapján kap jegyet egy olyan bizottságtól, amelyik nagyobbik része tanította őt. Ugye korábban írtál egy felvételit az egyetemen ahol senki nem ismert, vagy behívtak szóbeli beszélgetésre kb mint egy állásinterjún és eldőlt, hogy megfelelsz-e. Ez kellene most is.
2012. júl. 26. 17:37
 20/31 anonim ***** válasza:

Nem igazán értem, hogy a hallgatói szerződés miben gátolná az ember szabadságát.

Az addig rendben van, hogy az aláírásoddal vállalod a kötelezettséget. De ha te ki akarsz menni, senki sem tarthat vissza. Ha pedig kint akarsz maradni, akkor is megteheted. Senki, és semmi nem tud téged rákényszeríteni, hogy Magyarországon dolgozz x évet, vagy arra, hogy visszafizesd a képzés árát. Hiába van a szerződés, nem lehet kikényszeríteni.

2012. júl. 26. 17:42
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!