Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Egyetemisták hogy tudnak...

Egyetemisták hogy tudnak dolgozni tanulás mellett?

Figyelt kérdés
2012. jún. 13. 18:50
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
Esetleg ilyen otthoni munkák jöhetnek szóba. Számítógép szerelés, online eladások, magántanárkodás etc.
2012. jún. 17. 16:51
 12/15 anonim ***** válasza:
62%

8:06-os vagyok és szeretnék erre válaszolni, mert látom nem fogtad fel"

"Mérlegeld a diákhitelt". Ezért tart ott Magyarország ahol tart, Great Deal, gyere máskor is... idióta. A diákhitel az HITEL, vissza kell fizetni, friss diplomás orvos keres 140-160 bruttót, tanár 122-130-at. Mi marad ebből?"

Te még gazdagnak számítasz, ha szoctámot nem kaptál. Úgyhogy fingod nincs róla, milyen az amikor egyáltalán nincs SEMMI pénzed. Sokan vannak úgy, hogy szinte nulla szoctámot kapnak, és otthonról nem kapnak szinte semmit, a rossz anyagi helyzet miatt.

Az ilyen ember mit csináljon? Adja fel az álmait? Na ne viccelj. Sajnos baromi szar, de muszáj felvenni ilyenkor a diákhitelt és nekimenni. Jó szakképzettséggel és diplomával röhögve visszafizeted, amikor csak akarod. Van pár orvos ismerősöm, és sokan keresnek mocskosul sokat hétvégi külföldi utakkal. Nevetve kifizet pár év alatt 1-2 millió forintot is.

Ha okosan van felhasználva a diákhitel, és nem elpartizva, akkor életmentő lehet. Valakit egyáltalán nem tudnak támogatni, és kolesza sincs.

Az idióta tanács a felsőfokú szakképzés volt. Tudod miért? Mert Orbán meg fogja szüntetni nemsokára.Valami más lesz helyette, senki nem tud semmit...Másrészt nekem is van FSZ webprogramozó OKJ papírom. Mint papír szart sem ér, mint oktatás elég gyenge szint elismerem és én is leszedtem a suliról majdnem 200 ezer ösztöndíjat. DE! Azzal nem számoltál, hogy közben elment 4 (NÉGY!) állami féléved, ami egy orvosi szakon NÉGY millió forint bukta. Már qrvára megbántam, mert így most mennék még majd MsC-re is, sőt BsC-t se tudom államin befejezni... tehát félévente fizethetek 350 ezret, 2 nyugdíjas mindenben támogató szülő és sok nyári munka mellett lehet nekem is fel kell vennem majd egy minimális diákhitelt.

Szóval gondolkodj, mielőtt duplán hülyeséget tanácsolsz. Egyetértek abban, hogy a diákhitel brutálisan durva dolog, és hitel...De gazdaságilag a hitel egy remek dolog, és a fejlődést szolgálja, OKOSAN. Ha nem tudnád, minden országnak van államadóssága, amit okosan felhasználva tudja növelni a gazdaságot. Itthon persze szar az egész, de ez más téma...

2012. jún. 18. 09:07
 13/15 anonim ***** válasza:
Az FSZ-re meg egy félévet nem pazarolnék el ezek után... L***sz szintű oktatás, és közben pörögnek az állami féléveid... 8 féléved marad utána, abból még egy BsC-t is nehéz megcsinálni, és sajnos 1-2 félév csúszás mindig benne van a nehéz szakokon. MsC is kéne, de hopp elb*sztad a féléveket a full értelmetlen FSZ-re... Ennyit erről. :(
2012. jún. 18. 09:10
 14/15 anonim válasza:

8:06-os

Még mielőtt változtat Orbánka azelőtt kell fsz képzést felvenni. Nos azt nem tudom mi a módi a félévekkel kapcsolatosan ugyanis akkor amikor én vettem fel már akkor is pörgették állítólag az államilag támogatott féléveket ebből persze semmit nem tapasztaltam mivel nem diplomás képzés... egyelőre nem kaptam meg a számlát és már 4 éve elvégeztem a sulit :).

Én 3/4 év munkanélküliség után (mivel a főnök a haverját tette a helyemre) kijöttem Németországba, innen tényleg nem nehéz visszafizetni a hitelt, de baromi sokan vannak akik nem orvosnak tanulnak és nem tudnak külföldön "hétvégézni", mindemellett rengeteg de rengeteg ember van akinek megfelel a langyos víz, otthon meg NEM LÉTEZIK jó állás mivel protekcióval lehet bejutni a legtöbb helyre és rajtad kívül 100-an jelentkeznek ugyanarra helyre én pl műszaki ember vagyok, nem volt egyszerű.

Másik, hogy nem a Te tiszted megállapítani, hogy kinek mennyire nehéz anyagilag. Az, hogy valaki papíron szegényebb mint a másik, az nem egyenlő azzal, hogy ténylegesen rosszabbul is él. Akinek van kertesháza-tanyája stb az elő tudja magának teremteni az ételt ha van szorgalma, emellett lehet kisebb a jövedelme mint egy városi panelosnak plusz nincsenek olyan extra kiadásai mint annak aki egy beton lyukban él. Ismertem kb 1-2 embert aki tényleg rá volt szorulva a szoc.támra, de a barátnőimet is beleértve a többiek lényegesen jobb életkörülmények között éltek mint én holott ők jogosultak voltak támogatásra amíg én nem. Azt láttam, hogy az ügyeskedők vitték a laktámot-szoctámot stb, had' ne adjak ötleteket hogyan lehet (pedig most azonnal kettőt is tudnék mondani ami működik)... hogy aztán póthajtól kezdve autótörlesztésen keresztül a manapság luxusnak számító ételeket vásárolják ja és persze albi még akkor is ha lehetne kolesz... szóval árnyaltabb a kép annál mint amit te elképzelsz.

Mellesleg nem akartalak lehülyézni, ne haragudj, de tipikusan a magyar mentalitás a hitel felvétele, még akkor is ha nem indokolt, különösen az apja autóját törlesztő csajom gondolkodott így, és ment cigánykodni, kuncsorogni a pénzért minden félévben, több helyre is +diákhitel ment mellé, én meg aki papíron ugyan "gazdag" voltam mivel a létminimum fölött éltünk és egyedüli gyerek vagyok... bár a zsebem üres... csak néztem a "heréket" hogy szipolyozzák az országot.

2012. jún. 18. 21:42
 15/15 anonim ***** válasza:

FSZ-t már nem tudja felvenni szerintem senki többet, mert február 15-én volt az utolsó felvételi. A mostani felvételimben épphogy már a 24 pontot se akarták érte beszámolni. Meg fogják szüntetni. Amúgy a felsőfokú szakképzés felsőfokú és OKJ papírt ad, tehát állami felsőoktatási féléveket vesz el. Konkrétan nekem a 12 félévemből 4-et elvett, már csak 6 maradt, mert kettő elment sajnos egy benézett egyetemre. Sajnos így nagyon drága lesz a bionika szak vége :(

A másik a középfokú OKJ képzés, az nem kerül állami félévbe. Olyat is végeztem szóval nem vagyok mai gyerek már.

Amúgy teljesen egyetértek veled, a szoctám rendszer nagyon igazságtalan sokszor, és összeszorul a torkom, mikor jómódú ismerőseim (1.5 milliós motorral pl) hencegnek vele, hogy 15 ezer ft-os jövedelemre vannak bejelentve, és iszonyatsok szoctámot kapnak. Két nyugdíjas szülő és albérletre én pl nulla forintot kapok annyira alacsony pont jön ki. Szerencsére jelenleg nem vagyunk rászorulva, mert sikerült a lakáshitelt kifizetni. (Viszont továbbra is jó döntésnek tartom, mert így sikerült lecserélni a lakásunkat egy nagyon jó kis kertesházra, ami a jövőben fontos túlélés lehet a kert miatt)

Mások pedig a kolesszal csalnak. Cimbim ismer egy srácot, aki a koleszba egy 20 milliós autóval jár, más elől elvéve a 6000 ft-os lakhatást. Szomorú nagyon.

A diákhitel elpacsálása pedig szomorú és általános dolog. Valaki dobfelszerelést vesz, valaki autót, valaki meg elissza, és ezek mind megtörtént esetek. A súlyát nem fogják fel, mit tesznek. Azok viszont akik tanulni szeretnének, de a gyakorlatilag bevezetett "tandíj" nem tudnak több száz ezret kifizetni, azok megfontolhatják a diákhitel II-őt, amit csak tandíjra lehet felvenni, elverni nem lehet, és később kedvezményesen visszafizethető. Nem mondom, hogy jó ...Ez nagyon rossz, hogy a kormány rabszolgasorba taszítja így a fiatalokat... de mit tegyen akinek csak ez az egy lehetősége van tanulni, és tényleg belead mindent amit tud?

Nagyon meg kell fontolni, hogy milyen szakot választ az ember, és azt is, hogy több lábon áll-e. Több szakmával és szaktudással kell rendelkezni ez biztos. Az FSZ-nek egyet köszönhetek, az pedig az, hogy gyakorlati helyre kellett menni, és egy animációs studióba mentem ismerős által. Elkezdtünk együtt dolgozni, és azóta is vállalok munkát neki. Konkrétan most is 3-4-5 ezer Ft-os órabérrel csinálok külföldre egy projectet. Sajna egyetem mellett ezt nem tudnám megcsinálni már... most csak nyár van ezért van lehetőségem rá.

Szóval szerintem egyetértünk, a dolgok nagy részében.. egyáltalán nem könnyű itt az országban, főleg szétadósodva fiatalon, büfé szakokra felvett, elpartizott diákhitellel.

Nagyon fontos a több lábon állás mellett felmérni a tendenciákat és az irányokat. Megrögzötten művész akartam lenni 18 évesen, sok időbe tellett mire rájöjjek ez bizony favágás lesz...átképeztem magam 2-es középszintű matekról 5 év alatt mérnök, programozó szakra, most pedig a bionika (gyakorlatilag orvosi mérnök) lesz az irány. Emellett szerencsére folyamatosan megtalálnak a kreatív munkák is. Szóval ebben a világban össze kell magunkat szedni durván, különben könnyen le lehet csúszni...

2012. jún. 19. 00:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!