Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Igazgatói figyelmeztetés egy...

Igazgatói figyelmeztetés egy Facebookos beszólásért?

Figyelt kérdés

Röviden:

Tegnap ronda szavakkal illettem egy osztálytársamat, és egy tanárt a suliban a Facebookon. Oszt. társnak üzenetben írtam, a tanárnőröl véleményem csak kiírtam a falamra. A gyerek beköpött, ráadásul a tanárnőnek is van Fb-profilja, de nem "ismerős"... Jogosan kaptam iskolán kívüli trágárságért? SZerintem magánéletbe nem szólhatnak bele... Ebben a suliban (Szabó Lőrinc) más osztályban azért kapott valaki osztályfőnökit, mert otthon verekedett az öccsével. Ez biztos jogtalan.

2011. nov. 11. 21:40
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
100%

"A Facebookon lehülyézni a tanárnőt a faladon tulajdonképpen egyenlő azzal, mintha az osztály közepén az arcába vágod, hogy hülye."

Na nem egészen, annál jogilag súlyosabb, mivel ez sokkal nagyobb nyilvánosság előtt is történik. És persze gyávább is, mert ugyanez a taknyos kölyök az életben nem merné ugyanezt a tanárnője szemébe mondani az osztály előtt, hanem reszketve bújuk a vélt jogai mögé, hogy a Facebookon bátran anyázhat, mert senkinek semmi köze hozzá. Szóval azon kívül, hogy tiszteletlen és bunkó, még gerinctelen is, mert nem meri vállalni a következményeket. Pedig 10-11 évesen már pontosan lehet látni a különbséget a jó és a rossz meg az erkölcsös és az erkölcstelen között. Szóval, kis barátom, legalább a tartásodat próbáld megőrizni, és viseld emelt fővel, amit kaptál. Egyébként tényleg olcsón megúsztad.

Ui.: mondd csak, eszedbe jutott már bocsánatot kérni a tanárodtól?

2011. nov. 12. 06:48
 12/15 anonim ***** válasza:

egyrészt: szerintem elég nagy bunkóság valakiről nyilvánosan negatív véleményt mondani - ilyen stílusban. ha megtetted és valaki meglátta, akkor vállald is fel, ne védekezz szabad véleménynyilvánítással, mert baromira beszari duma.

másrészt: elvileg amit az ember a saját facebook/iwiw/twitter/stb. profilján közzétesz, magánvélemény, nem sokban különbözik egy fórumtól (pl. ha beírod, h XY, a Z városbeli W iskolában tanító tanár egy **********), csak itt ugyebár kötelező felvállalnod a nevedet.

egyszer két osztálytársam kapott ofőit, mert felkerültek a napiszarra. ráadásul - mondhatni - ez nem az ő hibájuk, hiszen a profiljukra rakott képet egy másolás-beillesztéssel könnyen ki lehet szedni...

szerintem felesleges kapálózni, mert jobb nem lesz a helyzet, legokosabb csendben maradni, majd elül az ügy... azt végképp nem jó hangoztatni, h márpedig ilyet nem tehet a tanár, mert ennél csak mélyebbre fogsz süllyedni...

2011. nov. 12. 09:10
 13/15 anonim ***** válasza:
100%

Kedves Kérdező!

Teljesen igazuk van itt az előttem szólóknak. Ha nem tetszik neked a tanár, akkor tartsd meg magadnak a véleményed, vagy vitasd meg a baráti köröddel, de nyilvánosságra hozni már egészen más tészta. Igen lehet, hogy szólás szabadság van, de tudod, ha én kiállok az ORFK elé és hangosan közlöm egy mikrofonba, hogy a rendőrök milyen ostoba hülyék, akkor letartóztatnak hivatalos személy sértegetéséért. És tudod mit? Talán még jogosan is, akkor is, ha tényleg azok. Lehet, hogy a tanárod hülye, de egyenlőre ő a tanárod és neked tisztelned kell, ha pedig vmilyen problémád van vele nem megalázni kell egy közösségi oldalon, hanem beszélni vele vagy az igazgatóval. És örüljél, hogy ennyivel megúsztad. Egyébként igazad van, tényleg nem fognak téged perre vinni, csak a szüleidet, úgyhogy legközelebb is így jártasd a szádat :)

2011. nov. 12. 14:39
 14/15 anonim ***** válasza:
100%

Szabad véleménynyilvánításban igazad van.

Viszont van egy olyan törvény, hogy nyilvánosan rágalmazni nem szabad.

A Btk. 179. §-ának (1) bekezdésében meghatározott, de a (2) bekezdés b) pontja szerint minősülő rágalmazás vétségét az követi el, aki valakiről nagy nyilvánosság előtt a becsület csorbítására alkalmas tényt állít vagy híresztel, vagy ilyen tényre közvetlenül utaló kifejezést használ

2011. nov. 12. 21:59
 15/15 anonim ***** válasza:

kedves előző...és 11 éves... :D

Tényleg, már a biliről lecuppanva is tudják a jogaikat...Atyaég, hova süllyedt ez az ország.. :-/

2011. nov. 13. 02:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!