Igazgatói figyelmeztetés egy Facebookos beszólásért?
Röviden:
Tegnap ronda szavakkal illettem egy osztálytársamat, és egy tanárt a suliban a Facebookon. Oszt. társnak üzenetben írtam, a tanárnőröl véleményem csak kiírtam a falamra. A gyerek beköpött, ráadásul a tanárnőnek is van Fb-profilja, de nem "ismerős"... Jogosan kaptam iskolán kívüli trágárságért? SZerintem magánéletbe nem szólhatnak bele... Ebben a suliban (Szabó Lőrinc) más osztályban azért kapott valaki osztályfőnökit, mert otthon verekedett az öccsével. Ez biztos jogtalan.
Hát tudod, ha te nyilvánosan leírod a véleményedet egy tanárodról, az nem kizárólag a te magánügyed és magánéleted. Valami köze neki is van hozzá, nem? Például sértheti a jó hírnevét és a személyiségi jogait. Látom, a saját vélt jogaiddal nagyon tisztában vagy, de mások jogai iránt kevesebb az érzéked. Esetleg erre is gondolhatnál. A tanár egyébként nem biztos, hogy a magánéleted része akarna lenni, tehát iskolai ügyben találkoztál vele és alakítottál ki róla véleményt.
Szerintem nagyon olcsón megúsztad. De ha úgy véled, hogy jogtalanság történt, akkor mondd meg, hogy szerinted nincs joguk figyelmeztetőt adni, akkor mondd meg nekik, hogy a bíróságon szeretnéd tisztázni a beszólásodat, és viseld olyan bátran a következményeket, mint ahogy a vélt jogaid tudatában beszólsz másoknak nagy nyilvánosság előtt.
A magánélet addig magánélet, amíg nem teszed nyilvánossá. Ha kiírod a Facebook faladra, akkor gyakorlatilag publikálod, mindenki számára hozzáférhető, tehát már nem magánügy. Ha nyilvánosan trágár véleményt mondasz egy tanárodról, akkor teljesen jogos, hogy azért jár valami "ellenszolgáltatás".
Ha nem 2011-et írnánk és nem a diákok lennének az iskolában ma az urak, akkor én még nyakon is vágtalak volna a tanárod helyében. Örülj, hogy megúsztad ennyivel.
Így van, csak a következményeit is ugyanolyan bátran kell vállalni, mint a véleményt.
És ne ordíts, senki sem süket.
Hát, ha a többi osztálytársaknak is hasonló a stílusa és a hozzáállása, mint a tiéd, akkor a tanárodnak teljesen igaza volt az osztállyal kapcsolatban. Ellentétben veled, aki még csak egy kis mitugrász vagy hozzá képest.
Inkább tanulj, mint tépd a szád ötödikes létedre, álld meg a helyed, tanulj tisztességet, udvariasságot. Meg a tananyagot. Ha tiszteletet akarsz magadnak, ahhoz először neked kell tisztelni másokat, nem hányavetiskedni, ordibálni, meg nyilvánosan sértegetni felnőtteket.
Na igen, az információs forradalom átka... Vigyázni kell, mit írsz ki a facebookra, mert manapság mindenkinek van facebookja. A tanároknak, a szüleidnek, nem egy zárt diákvilágról van szó. A Facebookon lehülyézni a tanárnőt a faladon tulajdonképpen egyenlő azzal, mintha az osztály közepén az arcába vágod, hogy hülye. Felteszem ezt nem mernéd megcsinálni. A Facebook nem nyújt neked védelmet, nyilvános oldal, nem a te magánügyed.
És kib*szottul megérdemled az igazgatói figyelmeztetést, mert lehetne annyi eszed, hogy nem írod ki nyilvános helyre, nyilvános közösségi oldalra, hogy hülye a tanár, mert ez bunkóság és az intelligencia teljes hiánya. Tanuljál meg viselkedni. A jogaidért meg ne hisztizz, 11 éves vagy, ha jól értelmezem, a tanárnak 3szor annyi joga van, mint neked és ez így van rendjén. Egyszer. Másszor: a Facebookot törvényileg csak 13 éves kor felett lehet használni. Az, hogy te hamis születési dátumot adtál meg és így csináltál profilt, alapból jogsértés, szóval azt hiszem ezen a ponton le is zárhatjuk a jogokról folytatott vitát.
Az, amit a gyereknek privát üzenetben írtál megint a virtuális közösség csapdája, ha személyesen mondod neki az iskolaudvaron, az életben nem lehet rádbizonyítani. De a facebookon és általában az interneten minden írásban van, márpedig az írás megmarad, a szó elszáll, azaz fordítva, de a lényeg marad.
Jogosan kaptál igazgatóit, kicsit fogd vissza magad. Egy sz*ros kölyök vagy, akiben nincs tisztelt.
18/L
Az a baj a mai iskolas GYEREKEKKEL, hogy ismerik es kovetelik a jogaikat, de a kotelessegeiket magasrol le*arjak.
A JOGOK ES KOTELESSEGEK EGYUTT JARNAK, HA A KOTELESSEGED ELVEGZED, AKKOR VANNAK JOGAID!!! JOGOD ES KOTELESSEGED TANULNI, KOTELESSEGED SZULEIDET, TANARAIDAT ES MAS EMBERTARSAIDAT TISZTELETBEN TARTANI!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!