"Ciki" orvosnak tanulni/rezidensnek lenni ennyi idősen?
35 éves vagyok, és rezidens időszakom első évét taposom. Nemrég egy harmad éves, SZTE ÁOK-ra járó fiatal lánnyal beszéltem (22), és teljesen ledöbbent, amikor elmondtam hány évesen is kezdtem neki valójában az orvosinak. Későbbi diskurzusunk során megtudtam, a csoporttársainak is elmesélte, és ők is "döbbenten" fogadták a történetet. Tudok önállóan dönteni és a saját utam értékelni, így nem tulajdonítok a történetnek sem negatív, sem pozitív minősítést rám nézve.
Viszont ha már így alakult, bátorkodom ezen az oldalon is megkérdezni, mi a véleményetek erről, találkoztatok-e már más "későn kelővel", vagy annak hírével/történetével, és egyáltalán mi a véleményetek erről?
Bízom benne, hogy nagy látogatottsága van az oldalnak, így átfogó, és a nagy számok törvénye alapján hitelesebb képet kaphatok az emberekben ilyen esetekben kialakult képről. Ez nekem fontos, úgy hiszem, hogy ezzel egy kicsit ahhoz is közelebb kerülök, amit a betegek éreznek/gondolnak, amikor megismernek.
Szerintem semmi gond ezzel. Valahogy az ember alapvetően jobban megbízik egy idősebb emberben, tapasztalattól függetlenül, érzésre. Ahogy előttem is írták, itt már megvan a megfelelő érettség, küldetéstudat, egy kiforrott személyiség. Ezek a legtöbb munkában legalább olyan fontosak, mint a valódi tudás. Néha még fontosabbak is.
Szóval szerintem a külvilág szempontjából semmi gátló tényező nincs. Igazából tényleg azon múlik, hogy az adott illető el bírja-e végezni ezt a hosszúra nyúló képzést, és közben képes-e teljesíteni a további kötelességeit, mert ilyenkorra már akad. És te már túl vagy a nehezén, szóval ezt az egészet neked találták ki.
Személy szerint engem biztos nem zavarna, ha tudnám, hogy "kezdő vagy". Ha az ember látja az elhivatottságot és a kellő fanatizmust a szakma iránt, biztos bizakodni fog. Valahol el kell kezdeni.
Szerintem sem ciki soha tanulni. Nekem is van olyan csoporttársam, akinek 2 gyermeke, jól fizető állása van. De remekül elvagyunk a szünetben csapatostul.
Számomra amit leírtál nem ciki, de valahol meg tudom érteni a lány megdöbbenését. Jó esetben x egyetemen végzel 5 év alatt, azzal nagyjából tudsz valamit kezdeni. Ez alól pont az orvosi a kivétel, ahol van 6év alap utána meg szakosodsz egyet-kettőt, alapjáraton min 10év. Tehát 40 felett leszel, mire igazán bele tudsz vágni. Ami alapvetően nem baj, csak kevesebb szakmában töltött időért tanulsz ugyanannyit.
Remélem érted, mire gondolok :)
szia
Az én véleményem a következő : "A sok idő elhivatott (!) embereknek nem építhet gátat" :)
Én sem tartom furcsának. Tulajdonképpen azt furcsállom ,hogy ez most jött elő és nem az egyetem alatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!