Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Nehezebb bekerülni a pestiekne...

Nehezebb bekerülni a pestieknek egy jo egyetemre mint a vidékieknek Pestre?

Figyelt kérdés

Úgyértem, hogy azért bárhogy nézük a vidékeiknek valahogy mindig jobb lesz az érettségijük ( mert kb mindenki mindenkit ismer) mi meg Pesten , csak a szívatást kapjuk még szakközépben is, persze elhiszem, h vidéken is vanilyen , de ilyen szinten mint ahogy itt nem hinném , meg valahogy olyan összetartobbak vidéken az emberek... és kb csak a Corvinust nézük, kb több a vidéki mint a pesti , pedig nem hinném, h ők okosabbak lennének

Kicsit igazságtalannak tartóm azt, h ez így van ... meg ott valahogy mindig kiderülnek az érettségitételek és nem olyan nagy a követelmény...Mit gondoltok?

2011. jan. 25. 20:34
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
84%

Én kisvárosi gimibe jártam, de nem kaptam meg előre az írásbeli tételeket, és szóbelin is teljesen szabályosan húztam a 20 tételből. Ja, az osztályfőnököm a szomszédban lakik, de ez nem igazán érdekelte a kérdései alapján.

Emlékszem, gólyatáborban az volt a nagy téma, hogy kinek hanyadik az országos rangsorban a gimnáziuma. Az enyém valószínűleg benne sincs... aztán valahogy első vizsgaidőszakra ez a fajta Nagy Lajos-Fazekas-Radnóti-ésatöbbi arcolás elmúlt, mert kiderült, hogy a nyilván kivételezéssel leérettségiző vidéki diáknak legalább ugyanolyan jó lett az átlaga egyetemen, mint a szegénysorsú budapestinek akit agyba-főbe szívattak gimiben.

2011. jan. 25. 21:22
 12/19 anonim ***** válasza:
100%
Egyébként nem értem, hogy honnan kapná meg bárki is az írásbeli tételeket amiket az érettségi napján a diákok előtt nyitnak ki...
2011. jan. 25. 21:25
 13/19 A kérdező kommentje:
szóbeliről van szó...s nem az írásbeliről... és az írásbeliben is lehet segíteni...
2011. jan. 25. 21:40
 14/19 anonim ***** válasza:
100%

Nem értem miért hiszed azt, hogy vidéken mindenhol segítenek, Bp-n meg sehol:D

Mindenhol előfordul az is, hogy szívatnak, az is, hogy segítenek. Ez nem város, hanem iskolafüggő.

Egyébként a magasabb pontos helyekhez kell emelt szintű érettségi. Ott aztán tuti nem ismeri senki a vizsgáztatót, és nem segít senkinek a tanár.

Egyébként abba még nem gondoltál bele, hogy Bp-n mennyivel több suli között lehet választani?

Ha tudod, hogy mi akarsz lenni, már célirányosan olyan suliba mehetsz. Aki kisebb városban lakik, az meg olyan középsuliba megy, ami van. Nekem is jó lett volna pl. biosz-kémia tagozat, de a mi városunkban nem volt. Szóval tanulhattam magamtól az emelt érettségimre...

"ott valahogy mindig kiderülnek az érettségitételek"

A középszintűt megadják mindenhol.

Az írásbeli meg nem derül ki. Viszont Bp-n simán be lehet szerezni pár tízezer forintért, míg vidéken erre nem sok esély van.

2011. jan. 25. 22:13
 15/19 anonim ***** válasza:
100%
Ez a kérdés kamu, ennyire degenerált embert a szülei nem engednek számítógéphez, mert ilyenkor a pszichológusánál kell ülnie. :D
2011. jan. 25. 22:15
 16/19 anonim ***** válasza:

Szia!

Én is "vidéki" vagyok, ahogy ti mondjátok, amúgy megyeszékhelyen lakom. Tényleg nem tűnt fel, hogy Pesten kívül is vannak még emberek, akik felvételizhetnek a felsőoktatásban? Meg számolj után: pesti megy egyszer pesti egyetemre, vidéki megy pesti egyetemre, és pesti ember meg vidéki egyetemre. (Ilyen is van bizony.) És mivel a lakosság többsége még mindig vidéken lakik, így a vidékiek lesznek többen a pesti egyetemen. Ez szerintem logikus.

Amúgy érettségin nem segítettek nekünk se. Írásbelit magamtól írtam, szóbelinél meg fogalmam sem volt, hogy mit fogok húzni. Ennyi. :)

2011. jan. 25. 23:56
 17/19 anonim ***** válasza:
100%

Kis szívem! Nem a bekerülés a nagy dolog, hanem a végzés.

Azt is megnézhetnéd, hogy a sok könnyített érettségis vidéki vajon könnyített vizsgát kap az egyetemen is? Vagy ha nem, akkor a sok buta, hogyan tudja vajon elvégezni az egyetemet? Sok okos pesti meg miért vérzik el az első alapozó tárgynál?

A probléma szerintem a következő: A kérdező nem jutott be olyan szakra, ahova szeretett volna, és most másra tolja a felelősséget emiatt. Mert mindenki hü.e, csak te vagy normális.

2011. jan. 26. 08:46
 18/19 anonim ***** válasza:
Amint a válaszokból is leszűrhetjük, tényleg sokkal több a vidéki ember, mint a pesti:) De igazából én csak azt nem értem, hogy miért pont a Corvinust hozod, ahova emelt szintű érettségi nélkül lehetetlen bejutni. És ugye az emelt szint sajátossága, hogy PESTI tanárok javítják az írásbelidet (ha jól tudom felküldik az Oktatási Hivatalnak), és teljesen ismeretlen tanárok szóbeliztetnek. Így szerintem ez az egész vita tök felesleges, hogy mennyire ismerik egymást az emberek vidéken (ami egyébként számomra egy pozitív dolog). Ja, és nem tudom máshol hogy ment, de nálunk a legsz*rabb dolog volt tanárgyereknek lenni, képzeljétek el, hogy a szüleitek minden jegyeiteket hamarabb tudják, mint te, és minden magatartásbeli problémát öt perccel utána kitárgyalnak velük a nevelőiben:) (én nem vagyok az, de jártak páran az osztályba, nem irigyeltem őket)
2011. jan. 26. 14:03
 19/19 anonim ***** válasza:
100%

Nem olvastam el a többi hozzászólást, de eszembe jutott néhány szép gondolat a kérdésedet olvasva. Mi az, hogy csak Budapesten követelnek? Hogyan tudod megállapítani, hogy a vidéki iskolákban mennyire követelnek meg dolgokat a tanárok? Meg hogy kiderülnek a tételek? Azért mert mindenki mindenkit ismer? Nagyszerű gondolatmenet... Vidéki iskolákban nem lennének szabályok? Képzeld el, szabolcsi iskolába járok, tavaly előrehozottan érettségiztem nyelvből, nem kaptuk meg hamarabb az írásbeli tételsort, nem írtuk tovább, nem kaptuk meg a szóbelihez mondjuk a képleírásokat, szituációkat... Rendkívül idióta dolgot kérdeztél szerintem. Meg én is jó nagy hülye vagyok, hogy megjegyzést írtam.

Ui: Ha annyira követelnek, legalább helyesen tudnál írni (csak hogy kötekedjek kicsit... -.-)

Uiui: A vidékinek jobban meg kell gondolnia, hogy bevállalja-e a több, mint 300 km-re lévő jó hírű budapesti egyetemet, mind a budapesti, akinek ezen nem kell filóznia.

2011. jan. 27. 18:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!