A munkáltatóm megteheti, hogy a vidékieknek fizeti a vidéki és a városi bérletet is, nekem meg nem?
Én a városban lakom,de nekem meg kell vennem a drága helyi bérletet.A munkáltatóm a vidékieknek meg kifizeti mind a kettő bérletet.Ez jogos?Én ezt diszkriminatívnak tartom!Így nekem kevesebb marad a fizetésemből,mint a vidékieknek amit ugyan azért a munkáért kapunk.
Van erre valami szabály?
Én úgy tudom, hogy helyközi bérletnél, legyen az busz vagy vonat, kötelező legalább a 86 %-ot téríteni, a fennmaradó 14 % pedig adómentesen adható.
A helyi bérletben nem vagyok biztos, de úgy tudom, hogy az maximum adható.
Férjemnek fizeti a cég a volán bérletet, nekem is, de a helyi városit már nem. A városi kollégáknak nem fizetnek bérletet.
Egyébként ezt érdemes kialkudni a szerződéskötéskor, vagy beszélni az illetékessel, hogy ezt te hogyan vehetnéd igénybe. Az adható juttatások nem járnak mindenkinek, akkor sem, ha ugyanazt csinálják, ugyanabban a beosztásban.
Hol van itt az egyenlő munkáért egyenlő bért alapelv?
Pedig mintha a Munka törvénykönyve így kezdődne...
:)
Természetesen a kérdést költőinek szántam, tán még ugyanazon szalag mellett dolgozók sem kapnak egyenlő bért (sajnos).
Mindenki ugyan azt a munkát végzi a szalag mellett.Csak akkor nekem kevesebb jár érte.
:(
Ha igazságtalannak itéled meg a helyzetet, lépj le. Vagy előbb találj jobb lehetőséget, és úgy lépj le. Vagy vállald fel a vitát, és tárgyalj a munkaadódal. Vagy törődj bele, hogy ez van, csak akkor ne panaszkodj. A lényeg, hogy vedd észre és vállald fel a saját felelősséged az ügyben.
A munkáltatód nem az atyaúristen, aki kimondta rád a végítéletet, hogy ennyit érsz. A munkáltatód neked partnered. Pénzt fizet a munkádért. Ha meg tudtok állapodni, hogy mennyi munkáért mennyi pénzt kapsz, akkor mindenki jól járt. Ha nem tudtok megállapodni, akkor keress más munkát (ő meg keressen másik munkást).
Szerintem ez így tényleg nem fair. Hogy jogszerű-e az már más kérdés!
Az "egyenlő munkáért egyenlő bér" elve meg nem igaz így, valójában: egyenlő ÉRTÉKŰ munkáért egyenlő bér. Ha azonos foglalkozási csoportban, szakmában vagytok, akkor szerintem érdemes megemlíteni a munkáltatónak a dolgot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!