Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Miért indítanak olyan tanársza...

Miért indítanak olyan tanárszakokat, amelyek tantárgyának az oktatása nincs szaktanárhoz kötve, illetve a tantárgy nem kötelező?

Figyelt kérdés
Mint például az etika, technika, hon- és népismeret, dráma.

ma 19:09
 1/7 anonim ***** válasza:
Nekem anno 8 osztályos gimnáziumban a dráma, technika, és a hon és népismeret is kötelező volt. És most úgy tudom, hogy sok helyen szintén kötelező az etika (ehelyett opcionálisan lehet hittant választani). Mivel vannak ilyen tárgyak, ezért indítani is fognak.
ma 19:42
 2/7 A kérdező kommentje:

Az etika kötelező, de egy 60 órás tanfolyam elvégzése után bármelyik tanár tarthatja, nem kell hozzá 100 kredit egy 5 éves képzésből. A hon- és népismeret, illetve a dráma választható, ez egyáltalán nincs szaktanárhoz kötve, előbbit főleg töritanárok tartják. A technika is választható, ezt természettudományos tanároknak kéne tartani, csak nincsenek elegen, ezért most már kb. bárki tarthatja.

Ezeket a szakokat nem is indítják a legtöbb egyetemen, pl. az ELTE-n se, mert aki itt végez, tulajdonképpen egyszakos. Keress rá, pl. egyetlen hon- és népismeret, vagy etika tanárt sem keresnek az egész országban, a többit nem ellenőriztem, de hasonló lehet.

ma 19:51
 3/7 anonim ***** válasza:

Oktatási hivatal honlapjára ha felmész, 2020-as NAT

[link]

Itt eszerint pl. a hon és népismeret, dráma szintén kötelező tárgy általános iskolákban. Én laikusként ezt látom.

Lehet, hogy nem a leghasznosabbak, meg lehet, hogy valaki nem is akar komoly második szakot tanárként, mert mondjuk 1 tárgy érdekli igazán. De ez miért baj?

ma 20:12
 4/7 A kérdező kommentje:

Úgy tudom hogy a dráma és hon- és népismeret közül megteheti az iskola, hogy csak az egyiket tanítja, de nem vagyok jogász. Amúgy lehetne komolyan venni kis óraszámú tárgyat, és lehetne kis tárgynak is komoly háttere (pl.: latin, filozófia), de ezek közül a drámán kívül semmiből sem lehet érettségizni, és nincs elvárva a szaktanár (kivéve a dráma fakton/ művészsuliban, de ez csak pár százalék). És nem is általános a szaktanár képzés. Annak pedig nem látom értelmét, hogy országosan 1-2 egyetem partizánakciót szervez, és indítja a szakokat. Vannak olyan tanári szakok, amiket osztatlanban nem, csak tanári mesterképzésen lehet szerezni (magyar mint idegen nyelv, honvédelmi ismeretek, filozófiatanár), éppen azért, mert ezzel nem lehet elhelyezkedni, ha csak előzetesen nincs állás megajánlva. De pl. az országban egy helyen indított népzene- és népikultúra osztatlan tanár szakkal azt hiszem, ennél is kevésbé lehet.

ma 20:23
 5/7 anonim ***** válasza:
100%

"Az etika kötelező, de egy 60 órás tanfolyam elvégzése után bármelyik tanár tarthatja, nem kell hozzá 100 kredit egy 5 éves képzés."

Ez már régen nincs így. Az Etika szakhoz már éveket kell tanulnod.

ma 20:37
 6/7 anonim ***** válasza:
Éppen azért jók ezek, mert a tanárok többségének bőven elég egy szak, a másik elég biztosítéknak.
ma 20:42
 7/7 A kérdező kommentje:
És akkor az ELTE miért nem indít ilyeneket?
ma 20:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!