Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Miért kevesebb a pontom most,...

Miért kevesebb a pontom most, mint pár évvel ezelőtt?

Figyelt kérdés

Biztos vagyok benne, hogy én nem csinálok valamit jól, de nem tudok rájönni, mit: 2020-ban felvettek egyetemre, önköltségesre, a ponthatárok azóta változtak, felmentek. Volt egy vizsgám, amit többszöri próbálkozásra sem tudtam teljesíteni, így elbocsátottak, most szeretnék újra jelentkezni. Azóta lett egy nyelvvizsgám, és hajlandó vagyok még egyet csinálni, kiszámítottam a pontjaimat, és köszönő viszonyban sincsenek, nyelvvizsgával sem.

Kérdezem, hogy változott valami, ami miatt "gyengültek" a pontok, hogy nem érnek annyit már? Egyszerűen nem tudok rájönni. Anno az emeltem és a nyelv számított az érettségi pontokba, és most is. Annyira rá vagyok parázva, hogy még gondolkodni se tudok

ma 10:35
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

Igen, változott. Nem tudom, hogy te hogy számoltad eredetileg, ugye vannak a tanulmányi pontok (év végi jegyek + érettségi átlag), itt nincs változás, de a 2 érettséginél a középszintű érettségi pontjai csak kevesebbet érnek (ha jól tudom max 67 pontot érhet).

Illetve a 100 plusz pontot az intézmény határozza meg, hogy mire kapod, lehet, hogy már nem jár/ nem annyi jár ezen a szakon emelt érettségire, nyelvvizsgára, mint eddig

ma 10:43
 2/6 A kérdező kommentje:
Teljesen elfelejtettem, hogy az emelt érettségire jár 50 pont, most megnéztem, elvileg intézményiként megadják. Akkor azt bátran számolhatom, 50+28 (egy nyelvvizsga) ?
ma 10:54
 3/6 anonim ***** válasza:
2. Ha az 50-et megkapod, a 28 nem jár. A középszintű érettségik pontjai már csak 67%-ot érnek.
ma 11:00
 4/6 A kérdező kommentje:
Biztos vagyok benne, hogy hülyeséget kérdezek, de ma van a határidő, megnyitottam már egy csomó oldalt, és mindent össze-vissza olvasok és szétmegy a fejem. Ha intézményiből 100 pont adható, akkor miért nem lehet az emeltre megkapni az 50et és külön nyelvvizsgára a 28 pontot?
ma 11:06
 5/6 anonim ***** válasza:
Nem kérdezel hülyeséget. Bár intézménytől függ, mire adnak többletpontot, a legtöbb egyetem megadja az 50 pluszpontot az emelt érettségire, illetve a legtöbb egyetem 28 ponttal díjazza a középfokú nyelvvizsgát. Egy kivétel van ez alól: ha ugyanabból a nyelvből szereztél nyelvvizsgát, mint amiből emelt szinten érettségiztél. Ilyenkor csak egy (a neked több pontot adó) jogcímen kapsz érte többletpontot. Ha nem egy és ugyanazon a nyelvből emelteztél és nyelvvizsgáztál, minden további nélkül megkapod mindkettő jogcímen a pontot.
ma 12:33
 6/6 A kérdező kommentje:
Én is így értelmeztem, azt tudom, hogy ha azonos nyelvből van az emelt és a nyelvvizsga, akkor nem összevonható, de töri az emeltem, szóval remélem minden szuper lesz, köszönöm!
ma 12:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!