Az iskola kizárt azzal az indokkal, hogy a hiányzásom meghaladta a 250 tanórai mulasztást, ami igazolt, valamit hogy a félévben megbuktam 2 tantárgyból. Jogos ez?
7-es válaszoló
Konkrétan ez állt az üzenetben amit kapott édesanyám, hogy gyermekét kizárták az iskolából.
JOGOS. Ha túl sok a hiányzás, akkor azt pótolni lehetetlen, ezért nyilván meg kell ismételni az osztályt. Ez az alap jogilag.
Kivételesen lehetne osztályozó vizsgákat tenni minden tárgyból, de ezt csak akkor engedélyezik, ha a tantestület úgy ítéli meg, hogy van remény a sikerre. Természetesen 250 óra és "egyéb pszichológiai okok" miatt úgy döntöttek, hogy nincs esély gyorsabb felzárkózásra, csak az osztályismétlés.
Nem zártak ki, nem is zárhatnak ki, csak akkor, ha már nem vagy tanköteles korú.
15 vagyok: Ez a jogszabály nem a Házirendben van, hanem magasabb rendű, általános szabály. Akkor is, ha az összes hiányzás igazolt. (Persze igazolatlannál semmiféle más elbírálás, osztályozó vizsga nem lehetséges.)
Ha 2 tárgyból meg is buktál, akkor még inkább indokolt, hogy nem engedélyezik az osztályozó vizsgákat. Ez az engedély csak méltányosságból, kivételes esetben volna lehetséges, ha van esély, hogy sikeresen pótolsz mindent.
Ameddig tanköteles korú vagy, akkor sima évismétlés, mert semmiképpen sem rúghatnak ki. Ha már nem vagy tanköteles - vagy a jövő tanévben nem leszel - akkor tekintheted kirúgásnak.
#15: de még mindig nem értem, mi alapján jelenthető ki január közepén, hogy valakit ÉV VÉGÉN nem lehet majd értékelni.
Kérlek, világosíts fel, mely jogszabályokról van szó. Komolyan érdekel. Ugyanis:
- a jogszabály azt írja elő, hogy osztályozóra kötelezhető valaki, ha 250 óra hiányzása megvan ÉS ezért a házirendben előírtak alapján nem osztályozható
- a Kérdező viszont arról írt, hogy elégtelent kapott ("megbuktam") több mindenből, ergo volt elég jegye osztályozni
- nem lehet szó felnőttképzésről, mert akkor nem a szülő kapna értesítést
an 250+ óra hiányzásod. Ha mind igazolva van akkor nem zárhatnak ki. Ilyenkor keresd az igazgatót, ha ő elhajt akkor az intézmény fenntartóját. Állításod szerint mind igazolt. A helyedben belépnék a krétába és megnézném. Például ha valamelyik igazolást nem töltötted fel akkor simán igazolatlannak minősíthető.
Viszont ha összegyűlt 30+ óra igazolatlanod akkor jogosan zártak ki. Hiába voltál beteg ha az igazolásokat nem intézted el, akkor jogszerűen rúgtak. Mivel a krétában a szüleid látják a hiányzásaidat ezért az iskola részéről a tájékoztatás megvolt.
"A jogszabályok szerint megszűnik a nem tanköteles korú diákok tanulói jogviszonya, ha harminc tanítási óránál többet mulasztanak igazolatlanul."
Forrás: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!