Ezek közül melyik egyetemi szakot ajánlanátok leginkább?
Elhelyezkedni mindegyikkel el lehet, a kérdés, hogy melyikből lehet megélni is... (nem vagyok szakmabeli, amatőr vélemények következnek!):
- Védőnő: óriási szükség van erre a társadalmilag is nagyon hasznos munkára, de iszonyat rosszul keresnek és egyáltalán nincsenek megbecsülve sajnos. Akkor válaszd, ha van egy olyan pasid/férjed, aki eltart, és élsz-halsz ezért a hivatásért. (Olyan, mint a szociális munka ilyen szempontból... csak akkor csináld, ha ez a nagy álmod.)
- Dietetikus: szerintem hatalmas túlkínálat van ebből a piacon, olyan, mint a személyi edző. Az állami állások, ha vannak egyáltalán, akkor éhenhalásosak; a privát dietetikus állások pedig túltelítettek. És az egész olyan, mint a személyi edző: a legtöbb páciensnek csinálsz egy étrendet, és nem jön többet. Kerüld el messziről.
- Ápoló: valami iszonyat nagy kereslet van rá, de itthon nagyon rosszul fizet. Németországban, Svájcban meg is lehet belőle élni. És lehetsz vele privátban is házi gondozó stb. A felsoroltak közül szerintem még ez a legjobb.
- Népegészségügyi ellenőr: nem tudok hozzá szólni, így érzésre kerülendő.
Amit még átgondolnék a helyedben, ha orvos nem akarsz lenni: gyógytornász. Nagyon nagy privát érdeklődés van rá, külföldön is nagyon piacképes (bár ott már erősen túlképzett szak, rengeteg a fizioterapeuta), és pl. egy sportedzővel kombinálva nagyon ütős foglalkozás.
Szerintem legyen gyógytornász.
Azt mindenhol keresik és megfizetik.
Dietetikus szakon végeztem, azt semmiképp nem ajánlom. Sokkal többet képeznek, mint amennyire igény van. Nagyon keveseknek sikerül tényleg jó állást kifogniuk. Szakmai munkatapasztalat, jó kapcsolatok nélkül szinte esélytelen. Többen vannak, akik egy gusztustalan kórházi konyhán számolják a zsemlét, hogy megvan-e darabra. Ezért nem érdemes egyetemet végezni. A fizetés is pocsék. Az egyéni vállalkozók is nehezen tudnak annyi pácienst fogni, amennyivel meg tudnak élni belőle. Ráadásul csak 2 év hivatalos szakmai gyakorlat után lehetnél vállalkozó.
Pár éve még divatos szakma volt, manapság inkább lenézett. Az emberek a netről tájékozódnak a diétákról, vagy végzettség nélküli önjelölt guruknak hisznek.
Rengeteg a pályaelhagyó dietetikus. Én is teljesen más területen helyezkedtem el több évnyi szenvedés és kudarc után.
Ápolókra nagy igény lenne, de a fizetés és a munka körülmények még mindig nem igazán jók Magyarországon. Azért talán javulóban van a helyzet. Külföldön két kézzel kapkodnának utánad még nyelvtudás nélkül is.
Egyetértek az első válaszolóval, a gyógytornász szakkal sokkal többre vihetnéd. Az anatómiát nagyon keményen meg kell tanulni, de azzal valószínűleg jól el tudnál helyezkedni, és a te egészséged szempontjából is előnyösebb, mint ülő munkát végezni.
A védőnőt csak ha semmiképp nem akarsz külföldön dolgozni, ugyanis ez a szakma tipikus magyar találmány. Ráadásul a bérezés se túl jó.
A dietetikussal és az ápolóval bárhol kapsz munkát, külföldön pedig meg is fizetik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!