Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Angoltanár, aki "nem tud...

Angoltanár, aki "nem tud angolul"? Hogy befejezték be a szakot?

Figyelt kérdés

Több helyen olvastam/ismerősöktől hallottam, hogy a gyerek angoltanára nem tudja a nyelvet. Kb a gyerekkel lehet egy szinten és nem is nagyon igyekszik tanítani.

Ezek a tanárok hogyan fejezik be az egyetemet? Nem csak angoltanárról hallottam ezt, csak ez volt a legfurcsább nekem.

okt. 9. 22:20
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
46%
Sajnos nem mindenhol veszik szigorúan a tanulást
okt. 9. 23:51
 2/13 anonim ***** válasza:
38%

Az egyetemen minden megértése nélkül, ha számonkérésre bemagolod az anyagot, akkor átmész. Utána el is felejtheted, hogy mit tanultál, mert papírod lesz. Legalábbis ilyen lehet egy új, fiatal tanár.

A régi, idősebb tanárok jó része még oroszt tanult eredetileg és abból lett átképezve, ez sokszor nem igazán sikerült.

A magyar nyelvoktatás borzasztó. Nem készség szintű ismeretet tanítanak, hanem szabályokat magoltatnak be, amiket éles helyzetben az életben nem tudsz majd feleleveníteni.

okt. 10. 02:46
 3/13 anonim ***** válasza:
81%
2. Fogalmad sincs az egyetemi képzésről. Olyan nincs, hogy egy tanár a gyerek szintjén áll, ez ostobaság.
okt. 10. 09:09
 4/13 A kérdező kommentje:

Nekem is ez a gyanús. Mármint pályakezdőként oké, hogy izgul, bele kell jönnie, sok a stressz és nem keveset kellene készülni.

Viszont ha 30 körüli tanár, akkor már kellene tudnia tanítani. Nem csak filmet nézni vagy beszélgetni. Nem minden tanár ilyen, de nagyon sok ilyen sztorit hallok.

okt. 10. 09:42
 5/13 anonim ***** válasza:
59%

Neked meg fogalmad sincs a tanári réteg felkészültségéről, tudásáról. Még nálunk is rendszeres volt az egyik tárgyból az, hogy az egyik osztálytársam kijavította a tanár tárgyi tévedéseit.

A valóságban nem, a tanári kar egy jelentős része elég hiányos ismeretekkel rendelkezik még a saját területén is.

A különbség annyi egy biosz és angol között, hogy a biosz esetében simán lehet, hogy elfelejti, mert ott ténylegesen sok tudást be kell vágni, míg a nyelveket alapjaiban tanítjuk rosszul.

okt. 10. 09:55
 6/13 anonim ***** válasza:
100%

2#nek igaza van, rengeteg a hasonló eset

("Az egyetemen minden megértése nélkül, ha számonkérésre bemagolod az anyagot, akkor átmész. Utána el is felejtheted, hogy mit tanultál";"Még nálunk is rendszeres volt az egyik tárgyból az, hogy az egyik osztálytársam kijavította a tanár tárgyi tévedéseit.")

de ettől függetlenül én is kétlem, hogy a tanár a gyerek szintjén tudna angolul, szerintem a tanár szidása túl lett tolva

okt. 10. 10:44
 7/13 anonim ***** válasza:
100%

Hát, figyelj...

Általánosban volt egy vérkommunista angoltanárom. Alapból orosz szakos volt, majd gyorstalpalóval angoltanárt csináltak belőle. Alapszavakon kívül soha semmit nem hallottunk tőle 8 éven keresztül. Az am/is/are szerkezetig jutottunk 8 év alatt...Sem múlt idő, sem jövő, semmi. Azt sem tudtuk, hogy 12 igeidő van. 100%-ig biztos vagyok abban, hogy ezt azért csinálta, mert nem tudott angolul. Angol óra helyett gyakran elhordott minket mindennek, és ennyi volt az óra.

Gimiben volt egy 40 év körüli tanárunk, aki nagyon csendes és magánakvaló volt. Az ME-n végzett, és ott híresen szar az oktatás(rokonaim között van aki oda járt, és nem volt megelégedve abszolút). Na, ott meg minden órán filmet néztünk magyarul. Néha ott is alapszavakbòl vagy am/is/are szerkezetből írtunk dolgozatot, és ennyi...Na jó, nem. Emlékeim szerint eljutottunk az egyszerű múlt időig is 12. év végére, szóval abból talán egyszer írtunk egy dolgozatot...

Angolul beszélni SOHA nem hallottuk. Ha szöveg volt, akkor a diákokkal olvastatta fel. Egyszer egy osztálytársam ragaszkodott ahhoz, hogy szóláncozzunk angolul, és ő mondott olyan szavakat amiket a tanár azt mondta, hogy soha életében nem hallott(nem tudományos szavak voltak)...

Most nyelvsuliba járok, de ide meg hogy tanár legyél nem kell diploma. Elég az érettségi, és nyelvvizsga sem kell. Én úgy érzem, hogy az egyik fiatal oktató srác szintén nem tud angolul, mert bármit kérdezek tőle semmire nem válaszol. Pl kérdezem, hogy kell kimondani xy szót, és a kezembe adja a szótárt. Ha kérdezem xy szó mit jelent, akkor ugyanez. Pedig sokkal egyszerűbb lenne, ha ő mondaná meg, mert a szótarázással brutál sok idő elmegy.

Az, hogy ezek az emberek hogy mentek át nyelvvizsgán, egyetemi vizsgán, stb. Azt nem tudom. Lehet volt az a pénz amiért átengedték őket.

okt. 10. 14:27
 8/13 anonim ***** válasza:

Nem kétlem, hogy vannak alkalmatlan tanárok (ki tudja, tán én is az vagyok:), de kicsit el vagytok tévedve angoltanár átképzés ügyben.

Akiknek nem volt legalább középfokújuk, kötelesek voltak "felkészítőre" járni. Angolra értelemszerűen azok mentek, akik középiskolában azt tanulták második nyelvnek, én pl. orosz-angol tagozatos voltam a gimiben. A továbbképzős csoportunkban senki sem volt, aki ne tudott volna legalább középfokon, csak épp papírja nem volt róla. Sokan már a "felkészítő" közben megszereztük, mert tudtunk mást is kezdeni a szabadidőnkkel, mint tanfolyásra járni. Szóval véletlenül sem arról van szó, mint a háború után sokat emlegetett oroszból "csak egy leckével jár a diák előtt" helyzet.

Nem tudom, milyen egyetemre jártak, akiknek elég volt bemagolni, oszt el is felejthette. Nekünk bizony kőkeményen kellett tanulni (munka mellett:), talán rossz egyetemet választottam. És mielőtt azt hiszitek, hogy én aztán és mindent...

Gimis koromban második után eljutottam egy orosz nyelvi táborba. Egy kis faluból származó tanárnő volt a minket pásztoroló magyar orosztanár. Tagozatosak voltunk, már első után folyékonyan (persze hol hibásan, hol nem) beszéltünk oroszul, s a mai napig emlékszem, hogy lenéztük magunk között a nőt, mert mi jobban tudtunk oroszul, mint ő (ez nem egyszer kiderül ilyen-olyan-amolyan látogatásokkor, amikor fordítani kellett volna egy-két dolgot). Az ifjúság gőgje, így utólag picit pirulok. Aztán tanítani kezdtem. Kicsiny faluban, ahol gyakran úgy jöttek elsőbe a gyerekek, hogy magyarul sem tudtak rendesen. Ott kellett volna oroszt tanítanom. Jól-rosszul ment is, de alig pár hónap alatt rá kellett döbbennem, ha nem teszek valamit, nyelvtudásban ugyanúgy le fogok épülni, mint az a tanárnő. Ha nem használsz valamit... (és tudnék mesélni angolórákról, amikor ha a fejed tetejére állsz, se...:(

Emlékeztek az "okosabb vagy, mint egy ötödikes?" (vagy valami hasonló) műsorra? Az ötödikes nem feltétlen volt okosabb, mint te, csak épp ő akkor tanulta, neked meg, ha nem kellett használnod, az a tudás elpihent valahol, és vagy elő tudtad hívni, vagy csak ültél, és csodálkoztál/bosszankodtál, hogy a manóba, pedig azt hittem, ez tudom/pedig ezt tanultuk valaha... stb.

Azt viszont szomorúan olvasom, hogy milyen tanáraitok vannak/voltak. Nem csoda, hogy ilyen rossz a nyelvoktatás megítélése, pedig, hiszitek vagy sem, nagyon sok jó és eredményes nyelvtanár is van.

okt. 10. 15:55
 9/13 anonim ***** válasza:
100%

"Nem tudom, milyen egyetemre jártak, akiknek elég volt bemagolni, oszt el is felejthette."

Én nem tanár vagyok, hanem mérnök, de még itt is olyanok a számonkérések, hogy be tudod magolni a mintafeladatokat és végig tudod csinálni az egyetemet.

Nyilván nem ez a legegyszerűbb módja vagy legjobb, de ha valaki tök hülye matekhoz, mérnöki tárgyakhoz, akkor is simán meg lehet csinálni.

És általánosságban, egyszer nem találkoztam olyan tárggyal, ahol nem lehetett bemagolni az anyagot és úgy átmenni.

okt. 10. 16:16
 10/13 anonim ***** válasza:
100%
3 sajna de, van. Ismerek olyan középiskolai angoltanárt, aki nem is pályakezdő, 40 fölötti és kéttannyelvű általánosból jövő kilencedikes profibb nála, pedig neki egyetemi papírja is van, hogy tudja az angolt. Dolgozatok van csak azokat a fordításokat fogadja el, amiket kidob a google fordító neki, semmi mást. Én is azt hittem régen, hogy olyanok kapnak diplomát, akik értenek a szakmájukhoz egészen addig, amíg sajna nem találkoztam ezzel a példával. Való igaz, nem az Eltén szerezte a tanár diplomáját.
okt. 10. 21:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!