Valaki elmagyarázná nekem ezeket az egyetemmel kapcsolatos fogalmakat?
Szóval, mi a különbség az államvizsga és a záróvizsga között?
A szakdolgozat védését minek nevezik (államvizsga vagy záróvizsga) és melyiken van az, amikor tételt is húzol? Vagy ez egyszerre szokott zajlani, hogy megvéded a szakdolgozatot és utána még húzol egy tételt is?
Annak mi értelme, hogy külön osztályozzák a szakdolgozatodat és annak a védését? Mármint rosszul megírt szakdogát hogy lehet jól megvédeni?
Köszönöm annak, aki segít!
A záróvizsga és az államvizsga egy és ugyanaz, csak ki így hívja, ki úgy.
A védés az védés és igen, külön osztályozzák.
Általában nem lehetséges az amit írtál, mert a szakdolgozatot visszadobják amíg nem írod meg legalább négyesre. De elméletileg lehetne. Általában az szokott lenni, hogy egy jó szakdolgozatot rosszul védenek meg még akkor is, ha nem csaltál, mert direkt nagyon csavaros, szívató kérdéseket tesznek fel.
Főiskola - záróvizsga
Egyetem - államvizsga
"Szóval, mi a különbség az államvizsga és a záróvizsga között?"
Semmi, régen államvizsgának nevezték, manapság záróvizsgának. Egyik egyetemen sem nevezte senki államvizsgának, ahová jártam.
"A szakdolgozat védését minek nevezik (államvizsga vagy záróvizsga)"
Szakdolgozat védésnek nevezik.
"és melyiken van az, amikor tételt is húzol?"
Az a záróvizsga.
"Vagy ez egyszerre szokott zajlani, hogy megvéded a szakdolgozatot és utána még húzol egy tételt is?"
Általában egy napon szokott zajlani, először a szakdolgozatvédés, utána a záróvizsga (de nem egy tétellel, hanem többel).
"Annak mi értelme, hogy külön osztályozzák a szakdolgozatodat és annak a védését? Mármint rosszul megírt szakdogát hogy lehet jól megvédeni?"
Nem emlékszem rá, hogy külön osztályozták volna a szakdolgozatot, és annak védését. A védés után mondták meg a szakdolgozat érdemjegyét.
Már megkérdezték korábban itt is többször. Azokat nézd át.
https://www.gyakorikerdesek.hu/kozoktatas-tanfolyamok__egyeb..
Alapképzésen van záróvizsga, mesterképzésen államvizsga.
A záró/államvizsgát együtt tartják a védéssel.
Egy rosszul megírt szakdogát be se engednek adni (jobb esetben!) és nem visszadobják. A védésnek nincs külön jegye, esetleg kaphatsz magára a szakdolgozatra jobbat egy jól összeszedett védés esetén. Én erre csak úgy hallottam példát, hogy alapból 4es lett a szakdogája, de a többi vizsga 5 és a diploma 5-t rontotta volna le, így jofejek voltak és feljavították neki 5re és a védésre hivatkoztak.
Akkor nézzük tiszta forrásból. :)
2011. évi CCIV. törvény a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény így szabályozza a kérdést:
A felsőoktatási intézmény annak a hallgatónak, aki a tantervben előírt tanulmányi és vizsgakövetelményeket és az előírt szakmai gyakorlatot – a szakdolgozat elkészítése kivételével – teljesítette, és az előírt krediteket megszerezte, végbizonyítványt állít ki (abszolutórium).
A hallgató a végbizonyítvány megszerzését követően bocsátható ZÁRÓVIZSGÁRA.
A ZÁRÓVIZSGA több részből – szakdolgozat megvédéséből, további szóbeli, írásbeli, gyakorlati vizsgarészekből – állhat.
A hallgató tanulmányait felsőoktatási szakképzésben, ALAP- és MESTERKÉPZÉSBEN, szakirányú továbbképzésben ZÁRÓVIZSGÁVAL fejezi be.
A felsőfokú tanulmányok befejezését igazoló oklevél kiadásának előfeltétele a sikeres ZÁRÓVIZSGA.
A felsőoktatási intézmény az oklevelet a sikeres ZÁRÓVIZSGA napjától számított harminc napon belül állítja ki és adja át a hallgató részére.
Az „államvizsga” szó a törvény 200 oldalán nem fordul elő.
Köszönöm mindenkinek a választ!
Régen, szerintem már 10 éve is az idősebb unokatesóm az államvizsga kifejezést használta, ezért maradt meg bennem. Szóval lehet, hogy régen nevezték így.
Az, hogy külön értékelik a szakdolgozatot és a védést, azt már pontosan nem tudom, honnan szedtem, de valószínűleg onnan, hogy azt olvastam, hogy a diploma végső jegyét ennek a kettőnek az átlaga és kihúzott tételre kapott jegy adja (legalábbis olyan szakokon, ahol nincs szigorlat).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!