Az energiaitalokat, kávét, Colát is betiltották az iskolákban? Mi az oka?
Még a telefonok kapcsán kerestem rá az iskolák házirendjére, hogy a korlátozás miként van leírva benne, bár csak kevés helyen van fent az aktuális, sok esetben még a tavalyi van (gondolom csak később frissítik)
Viszont amin meglepődtem, hogy ahol fent van már a 2024/2025-ös, ott az is benne van, hogy energiaitalt, és koffein tartalmú italokat is tilos az iskolába hozni.
Úgy tudom, az a kormányrendelet még nem lépett érvénybe, ami az energiaitalok iskolában való fogyasztását (és 18 éven aluliaknak árusítását) tiltja. Kávéról, meg egyéb üdítőkről meg nem is volt szó eddig tudtommal
Mi lehet akkor az oka, hogy ezek is tiltólistásak már pár iskolában? Számítanak arra, hogy pár hét/hónap múlva ez a rendelet is kijön? Vagy van ahol saját hatáskörben már eddig is tiltva volt, és csak víz meg tea van megengedve.
Mi a helyzet az iskolák kapcsán az enegiaitallal és a koffeines itallal (azaz a Coca-Colával/Pepsivel és a kávékkal)?
Valóban tilos már most is?
Oké, de a koffein mennyiség a lényeg. A tanulmányok mértékként csészét említenek (napi max. 3 csészét) normál kávéból, mert ezt egy átlag emeber is ismeri, rögtön meg tudja állapítani, hogy az mennyi lehet.
Úgy is lehetne írni, hogy például az egyik márkás 250ml-os dobozos energiaitalban 80mg koffein van összesen (32mg/100ml).
Egy adag 50ml-es csésze kávéban 20mg (40mg/100ml). 3x20mg=60mg körül van az ajánlott napi koffein adag.
Tehát az egy doboz energiaitallal (80mg) is éppen túllépem a napi ajánlott mennyiséget (60mg), ha megiszom.
A hosszú kávéval is túllépheted a napi mennyiséget, ha annak a koffeintartalma is megfelel a normál kávénak. Lehet, hogy nem is érzed, hogy gond lenne belőle. Még, most.
De mivel emberenként eltérő a tolerancia, ezért mondjuk a többségnek egy napon egy doboz energiaitalnyi koffein még belefér, de valakinek a fele, negyede sem ajánlott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!