Az energiaitalokat, kávét, Colát is betiltották az iskolákban? Mi az oka?
Még a telefonok kapcsán kerestem rá az iskolák házirendjére, hogy a korlátozás miként van leírva benne, bár csak kevés helyen van fent az aktuális, sok esetben még a tavalyi van (gondolom csak később frissítik)
Viszont amin meglepődtem, hogy ahol fent van már a 2024/2025-ös, ott az is benne van, hogy energiaitalt, és koffein tartalmú italokat is tilos az iskolába hozni.
Úgy tudom, az a kormányrendelet még nem lépett érvénybe, ami az energiaitalok iskolában való fogyasztását (és 18 éven aluliaknak árusítását) tiltja. Kávéról, meg egyéb üdítőkről meg nem is volt szó eddig tudtommal
Mi lehet akkor az oka, hogy ezek is tiltólistásak már pár iskolában? Számítanak arra, hogy pár hét/hónap múlva ez a rendelet is kijön? Vagy van ahol saját hatáskörben már eddig is tiltva volt, és csak víz meg tea van megengedve.
Mi a helyzet az iskolák kapcsán az enegiaitallal és a koffeines itallal (azaz a Coca-Colával/Pepsivel és a kávékkal)?
Valóban tilos már most is?
Az iskolák saját hatáskörben is hoznatnak döntéseket.
Én még a 2000-es években jártam suliba, de már nálunk is az volt, hogy a büfé le volt szabályozva, nyalókát meg ilyen sz.rokat nem, csak szendvicset, normális kajákat-üdítőket árulhatott. Kávét csak a tanároknak/végzősöknek.
Az energiaital MÉREG! Normális embernek nincs rá szüksége, gyereknek, fiatalnak kimondottan ÁRTALMAS. Ezért tiltották be, nem csak iskolában, hanem üzletben sem árulhatják fiatalkorúaknak (persze ellenőrizni képtelenség, aki olyan hülye, az úgyis megszerzi). Sokkal károsabb, mint a chipsek, pedig azt is tilos iskolában árulni, és különadóval van megterhelve. Hasonlóan tilos, mint a dohányzás (iskolában, munkahelyen, fiatalkorúaknak). A te egészségedet védenék, ha képes volnál felfogni!
Egyébként ezeket a civilizáltabb országokban már régen kizárták a józan, kulturált emberek fogyasztásából - és csak az egészségük meg az élettartamuk nőtt, más bajuk nem lett.
"mi is mindig megoldottuk a cigit, pedig az is tiltva volt."
Ha nem lett volna tiltva, még többet bagóztatok volna.
Még nem, de szavazni fognak róla nemsokára, hogy csak felnőttek vehessék meg.
Mi az oka?
Leginkább a koffein miatt amennyire tudom.
A 100ml energiaitalban kb. ugyanannyi koffein van, mint 100ml kávéban.
Viszont egy csésze kávé csak 50-80ml, egy doboz energiaital 250ml.
Tehát egy doboz energiaitallal 3-5 csészényi kávét iszunk meg egyszerre.
Felnőtteknek ajánlják a napi 2-3 csésze kávét, ami még elfogadható jelen állás szerint. Egy felnőttnek is oda kell figyelnie, mennyit iszik meg belőle. Napi egy még rendben van.
Vannak, akik egy nap megisznak 3-6 doboz energiaitalt, ami már sok.
Másodlagosan a cukortartalom miatt. Cukorból is többször annyit isznak meg egy doboz energiaitallal, mintha csak egy csésze kávét innának.
Alternatívaként lehet majd kólát inni. Egy liter Co**-Colában annyi koffein van, mint egy doboz energiaitalban. Ez sem a legjobb, mert a kólában is van cukor.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!