Állatorvosi egyetem tapasztalatok?
Szeptemberben fogom megkezdeni az első félévemet. Milyen volt az első félév? Azt hallottam rengeteg az anatómia, van érteleme ennek előzetesen nekiállni tanulni? Illetve van szükség Notepadre? Laptopom egész jó, nem tudom szükséges beruházni más készülékre is.
Maga az egyetem is érdekel, milyenek a tanárok, a kolis élet, stb...
Én már alig emlékszem az első félévre, de az a lényeg, hogy ekkor rázódsz bele úgy magába az egyetemista életbe. Nyugi, minden jönni fog magától és venni fogod az akadályokat is. Az első anat óra után kicsit lefordultam a székről, hogy tejóég mi lesz itt a mennyiség, pedig most, kb. 5 perc alatt el tudnám mondani az elhangzottakat. Ez most nem felvágás, hanem csak egy példa, hogy szépen lassan (főleg az évek alatt) tömörödni fog a tudásod és sokkal inkább készségszintű, magától értetődővé fog válni.
Röviden az első félév szerintem egy mindenképpen izgalmas, de nem túlzottan nehéz félév, bele kell szokni, de nem lehetetlen teljesíteni, nem fogod már ott beletörni a bicskádat.
Előzetesen nincs is miből tanulni az anatómiát tulajdonképpen, másrészt meg egyáltalán nincs értelme (plusz akármennyire is el akarják hitetni, meg éreztetni, hogy ez a legtöbb, meg a legfontosabb és mindennek az alfája meg az omegája, valójában lesz ott sok minden más fontos dolog mellette is). Egyrészt nem kell minden A-Z-ig, minden előadásnak meg lesz a maga nomenclaturája, avagy "listája", hogy mit kell tudnotok, másrészt az anatómiát benyalni nincs értelme. Sokkal jobb, ha van egy szemléletmódod, hogy hogyan követed le a csontokon a képleteket, és mondjuk az is jobb, ha az izmok eredését/tapadását nem bemagolod, hanem funkcionálisan végiggondolod stb. Sajnos nem minden előadó penge ebben, de van, aki igen. Másfelől akármit tanulsz meg most, októberben már nem fog a fejedben lenni.
Félév alatt a ZH-s tantárgyakat érdemes tanulni, a többire amúgy is csak vizsgaidőszakban lesz időd.
Notepad: nincs rá szükség, mindenkinek egyéni, hogy jobb-e neki vele vagy sem. Ötödévre nálunk 10%-ból 90%-re duzzadt a tabletet vagy laptopot használók aránya. Szerintem első félévben/évben még nekem sem lett volna rá szükségem, én másodévre szereztem be egyet, bevált, szeretem, nélküle én nehezen képzelném el a tanulást, de ez én vagyok.
Tanárok: legtöbbjük nagyon közvetlen, kollegiálisak, egyáltalán nem az elefántcsont-toronyban ücsörögnek. Sajnos (szerintem) kevés az igazán jó előadó, de aki az, azt nagyon szeretjük érte. A gyakorlatok jó hangulatúak, összeségében erről az oldalról én kevés problémát látok, általában az évfolyamot érintő dolgokkal kapcsolatban is rugalmasasak. Nyilván van pár cserépedény, meg vannak olyanok is, akiket egyáltalán nem érdekel az oktatás, vagy a hallgatók, de belőlük kevés van.
Kolis élet: nem vagyok kolis, így erről keveset tudok nyilatkozni, de alapvetően rosszat nem hallottam róla. A jelentkezésnél figyelembeveszik, hogy csendesebb, vagy buli-frekventáltabb szobatársakat, szobát szeretnél-e. Bulik vannak, de problémák kevésbé - nem erőszak a disznótor (ez igaz a gólyatáborra is! semmit nem erőltetnek, ha nem szeretnéd).
Szia!
Én sem mostanában keztem az egyetemet, de attól még leírom a tapasztalataimat…
Anatot ne tanulj előre, felesleges. Mindent logikusan el fognak magyarázni, és így nem csak szavakat fogsz tanulni, hanem értelmet is fognak nyerni az egyes kifejezések. Tanulj óráról-órára ppt-kből/előadás anyagokból. Én nem mondanám azt, hogy csak nagyjából kell tudni, tanár függő, hogy ki hogyan kérdezi ki majd szigón, lehet valakinek elég lesz amit tudsz, lehet valakinek nem. A lényeg, hogy ne hagyd vizsgaidőszakra a tanulást, és ne csak zh előtt kezdj el tanulni, mert akkor nehéz lesz egyszerre. Tanulj a többi tárgyra is anat mellett, hiszen azok is okozhatnak meglepetéseket. Célszerű több felsőévest megkérdezni, hogy mire fektess nagyobb hangsúlyt.
Nekem 2 évig nem volt tabletem, amit nagyon bánok, mert így egy csomó jegyzetem elveszett/nincs begépelve/nincs mindig kéznél, és pl anatómia és bikém is jól jön a későbbiekben is, úgyhogy jó ha kéznél van. Érdemes olyan tabletet/ipadet venni, amihez toll is van. A csak jegyzetelésre alkalmas fekete-fehér táblagépeket én hanyagolnám. Érdemes beruházni egy ipadre tollal, illetve egy billentyűzettel… életet menthet, legalábbis nekem nagyon sokat segített… tablet előtt kinyomtattam az előadásokat, de sokszor nem azt adták le órán, amit éppen kinyomtattam/nem töltötték fel, csak óra előtt, szóval nem volt valami effektív ez a módszer.
A tanárok többsége szerintem nagyon cuki és segítőkész. Ha van valami kérdésed, akkor szívesen válaszolnak akár ott órán, akár emailben.
A koli… valakinek bejön a társas élet, valakinek nem. 3an vagytok összezsúfolva 20nm-en… szinte lehetetlen valaki épp ne beszéljen, ami nagyon zavaró tud lenni, de közösségi szempontból viszont jó, mert kb minden a koliban zajlik, ott tudsz a legtöbb barátra szert tenni. Vihetsz be állatot (bár szerintem állatkínzás, és csak a baj van vele, könnyen okoz konfliktusokat szobán belül, szóval én nem javaslom, hacsak nem egy hangtalan/szagtalan állatot akarsz bevinni…)
Gólyatáborra, közösségépítő eseményekre érdemes elmenni, bár én az előbbit nagyon megbántam, mert másról se szólt csak az ivásról, a közösségépítésről kevésbé.
"Gólyatáborra, közösségépítő eseményekre érdemes elmenni, bár én az előbbit nagyon megbántam, mert másról se szólt csak az ivásról, a közösségépítésről kevésbé."
Akkor minek tanácsolsz baromságot? Evidens hogy a gólyatábor arról szól hogy bebszol meg bszol nem arról, hogy életre szóló barátságok fonódnak. Én is voltam gólyatáborban de szinte csak a hulladékok vettek részt rajta akinek a 70%-a amúgy is kiesik az első félévben. A barátságok pedig menet közben fonódnak pl: laborgyakok, előadások stb..
Tantárgyfelvétel mikorja a tanév rendjében benne van (honlapon fent van), de segíteni szoktak a "békák" a koliban mindenkinek.
Az órarend fix, azok alapján kell felvenned az órákat, gyakokat.
Fakultációkat ezen felül kell majd felvenned.
Köszi mindenkinek!
6# engem szerencsére fiúként nem érint a locsolás😅
Szia!
Én azt szeretném megkérdezni, hogy minden előadáson kötelező a jelenlét, vagy esetleg online is követhető? Lehet esetleg úgy alakítani az órarendet, hogy egy nap mondjuk csak online vegyél részt az órákon?
9: eddig hibrid oktatás volt, magyarán arra mentél be, amire akartál, egy-két előadáson volt erőltetve a katalógus (állattenyésztés plenáris), illetve volt ahol random bedobják, de ez kiszámíthatatlan (takarmányozástan).
Most az a pletyka van, hogy minden előadás katalógusos lesz, az alsóbb évfolyamokon nem tudom hogy oldják majd meg, mert nem férnek be az előadókba, de lehet hogy párhuzamosan lesznek előadások, vagy szigorúan nézni fogják az online jelenlétet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!