Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Jogos, ha egy tanár elvárja,...

Jogos, ha egy tanár elvárja, hogy a diákjai tudjanak verset és prózát írni és művet fordítani?

Figyelt kérdés

Én szoktam mindkettőt, ráadásul nem is csak hobbiként, hanem többször országok versenyt is nyertem mindezekkel. De nagyon egy önálló ember vagyok, akinek nagyon el lehet venni a kedvét minden plusz dologtól, ha azt mondják rá, hogy "KÖZELEZŐ!!!!". Ha kötelező lenne természettudományos- és matekversenyeken indulnom, akkor fognám magam, felállnék és otthagynám az egész bagázst, hogy pukkadjanak meg, majd hozok másoknak eredményt, akik nem akasztanak a nyakamba kényszert.

A tanárom azt mondta rám utalva, hogy hallotta, hogy "Hallottam, hogy van itt ilyen irodalmár szellem, ezért az ő kedvéért a téli ünnepekre készülve kitaláltam, hogy kötelezően több versszakos verset kell írni magyarul, angolul, a második és ha valaki tanul, akkor a harmadik idegen nyelven is. Mindegyik versszak más nyelven legyen. :-))))))". Magamban mondtam is, hogy "Elmész te a fenébe...".

Másrészt ez ihlet. Ha nem jön, akkor nem lehet erőltetni. A többit sem úgy írtam meg, mint a házi feladatokat, hogy nekiülök és megoldom. A plusz dolgok ennél bonyolultabbak. A Kömalt sem úgy oldom meg, mint a házit, hanem mint a keresztrejtvényt: amikor van időm, akkor önmagam szórakoztatására, nem azért, hogy ne kapjak rá egyest.

Amúgy ez a tanár eleve szemét más területeken is. Nem akarok konkrétumokat írni, de senki sem rajong érte. Sem a többi tanár, sem a diákok, sem senki felől. Az osztályfőnök és az osztályfőnök-helyettes is azt mondja, hogy az élet olyan, mint a gumicukor, nem tudhatjuk mit húzunk ki belőle... Nekünk most egy év erejéig büdös zokni íz jutott. De ő amúgy is csak ideiglenesen van nálunk.

Mennyire jogos az, hogy elvárja tőlünk ezt? Miért akarja elvenni a kedvem attól is, amihez eddig volt affinitásom? Aztán akkor átnézi, és el kezd belekötni mindenbe, mert neki nem tetszik... Hát akkor... Ezzel tudtam szolgálni.

2023. dec. 16. 16:48
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:

#7.

Volt már, hogy irományom megjelent könyvben. Nehogy már ő mondja meg, hogy mi a jó és mi a nem jó vers!

2023. dec. 17. 19:44
 12/19 anonim ***** válasza:
60%

8

Ü, szóval te valami nagy költőnek tartod magad és pánikolsz,. ha esetleg kiderül, mégsem vagy olyan zseniális, mint hiszed magadról.

2023. dec. 17. 19:45
 13/19 A kérdező kommentje:

#12.

Nem, őszintén sz@r költőnek tartom magam, ahogy sz@r írónak, műfordítónak és mindennek. Mi vagyok a nem sz@r, ha éltek olyan emberek, mint Walther von der Vogelweide (ha már idegen nyelv és versek), vagy más területen mások. Csak elvárnám, hogy akkor jobb költő legyen vagy legalább a területet oktató tanár legyen, aki kritikát mond róla.

Nekem van jó néhány eredményem, és jelent már meg írásom.

Ha nem tudnék verset írni, honnan szülnék neki egyet?

Egyáltalán nem jogos az én véleményem szerint egy ilyen feladat.

2023. dec. 17. 20:20
 14/19 anonim ***** válasza:
57%
Istenem… mindent lehet, csak akarni kell, te hisztigyár.
2023. dec. 18. 15:54
 15/19 anonim ***** válasza:
91%

Művészeti suliban tanítok. Jól is néznénk ki, ha mindenki csak akkor csinálná meg a feladatokat, ha van "ihlet". :D

Tapasztalatom szerint jót tesz, amikor egy ráhatással vannak a dolgok (azaz van konkrét feladat), különben mindenki úszna a gulyáslevesben, mint árva nokedni. Sokaknak segít, ha kihívások elé vannak állítva, és mondjuk egy kis kreativitást is igényel valami, nemcsak a bevett sémákat.

De látom neked inkább a tanár személyével van bajod... Én mindenesetre azt tanácsolom, hogy próbáld egy kicsit más nézőpontból nézni a dolgot és inkább a fejlődés lehetőségét látni benne, sem mint egy kötelező hülyeséget.

2023. dec. 18. 22:48
 16/19 A kérdező kommentje:

#15.

Én nem művészeti iskolába járok, tehát nem is kellene tudnom verset írni vagy műveket fordítani. Ez egy plusz tehetség lenne, nem pedig kötelesség. Ez semmiben sem juttatja előrébb sem a nyelvtudásunkat, sem az irodalmi és nyelvtani ismereteinket. Igen, a tanárral is gondom van, mivel ráadásul nem is irodalomszakos.

Milyen fejlődés?

Melyik művész írt volna, ha azt mondják neki, hogy kötelező?

2023. dec. 19. 23:46
 17/19 anonim ***** válasza:
91%

16

A tehetséget valamiért mindig túlértékelik... Szerintem én még soha nem találkoztam istenadta tehetséggel a tanári pályafutásomban. De szorgalommal, kitartással, jó érzékkel, ráfordított energiával igen. Ezeket lehet fejleszteni.

Én a fejlődést pont a nyelvtudásra és irodalmi (nem pedig irodalomtörténeti!) fejlődésre értettem.

Mivel gyakorló művész vagyok, rengeteg más művész ismerőssel (képzőművész, zenész, író, stb), így hidd el... 80% a kötelező rész ebből az egészből. Le kell adni pályázatot, kiállítás lesz, várják a cikket, csapatban dolgozol és mások várnak rád... A művészeti sulikat mind tervezési feladatokkal kell végigvinni, megcsinálni, beszámolni, megvédeni, megírni. Határidő. Határidő. Határidő.

Az a különbség, hogy ezt a kötelezőt szeretjük csinálni. Vagy legalábbis egy sor kínlódás után mégis van benne valami öröm...

De szerintem nem tudlak meggyőzni téged. :)

Javaslom, hogy dobj össze valami elfogadhatót, aztán ne tojd le.

2023. dec. 21. 22:55
 18/19 anonim ***** válasza:
93%
A legjobb ihlet a határidő.
2023. dec. 22. 00:58
 19/19 anonim ***** válasza:
53%
Jogos.
2023. dec. 25. 23:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!