Részt vettél valaha te magad, családtagod, ismerősöd, vagy legalább annak az ismerőse PISA-mérésen?
Több mint negyed évszázada tanítok, de azóta egyetlenegyszer sem volt ilyen mérés az iskolánkban, pedig nem egy pici, eldugott faluban levő, alig észrevehető iskola vagyunk.
Honnan veszik egyáltalán azokat az adatokat, amelyek állítólag valahogy mindig azt mutatják, hogy mennyire rossz az oktatási rendszerünk? Mikor, hol zajlanak a magyarországi PISA-mérések?
A magyarországi kompetenciamérés célja hasonló, de az mégis más.
A PISA ez:
"Minden országban legalább 150 iskolában le kell zajlania a mérésnek. A programban részt vevő iskolákat véletlenszerűen választják ki, majd szintén véletlen mintavétellel választanak az adott intézményből 35 tanulót"
Nyilván a szülőket is tájékoztatni kell róla, ha a gyereküket kiválasztották, hiszen
" A gyermekek idejéből még 20-30 percet vesz igénybe a háttérkérdőív kitöltése, amely a tanuló személyes vonásaira, véleményeire, értékválasztásaira és ambícióira kérdez rá, valamint otthoni és iskolai környezetéről gyűjt információt."
Mégsem hallottam senki olyanról, akit személy szerint érintett volna a PISA-mérés akár diákként, akár szülőként, kollégaként - hiszen a mérést az iskolában kell lebonyolítani, gondolom, vagy nem? - sehogy.
#8as vagyok, én úgy emlékszem anonim módon volt. De biztos nem kaptak rá jegyet, nem is lenne értelme mikor több témakört(kb tantárgyat) is érint a felmérés és random választottak diákokat úgy hogy készülni se tudtak rá konkrétan. Most aki alapból rossz matekból annak nem kéne ez miatt karót kapnia.
De aki nem veszi alapból magától komolyan azt nem biztos hogy meghatja hogy most ez miatt kap rossz jegyet. Szerintem ez így is elég jól tükrözi hogy mi a helyzet az iskolákban, vannak akik komolyan veszik és igyekeznek minél jobban teljesíteni, mások meg bejárnak mert kötelező és ezzel le is van tudva.
Előbb meg nem mehettek haza úgyse, legalábbis nálunk sose volt olyan opció hogy amíg mások írtak (tz-t, érettségit, versenyfeladatot bármit) addig akik végeztek elhagyják a termet, mert akik még dolgoztak a feladatokon azokat zavarná a pakolás, jövés menés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!