Nincs tanár képzettségem, de most, vészes tanárhiány esetén lehetnék pedagógus?
Figyelt kérdés
Csak azért kérdezem, mert már ilyeneket is hallottam, hogy közmunkásokat akarnak odaültetni. Nos, bár nekem nincs tanári diplomám, egy (adott esetben alkoholista/hajléktalan/igénytelen, tisztelet a kivételnek) közmunkásnál azért többnek érzem magam. Főleg az informatikához igen értek. Bár nevelési tapasztalatom nincs :) El nem tudom képzelni, hogyan reguláznék meg egy mai, egyvégtében óra alatt telefonozós és evő-ivó osztályt. De azért feltettem ezt a kérdést, hátha belerázódnék. Tudom, tiszteletlenség ez azokkal szemben, akik letették a tanári diplomát, de mondhatni, most szükségállapot van. Mit gondoltok, egy 30-as, józan életű, józan gondolkodású, számítógépekhez értő de pedagógiailag tapasztalatlan polgárból lehetne ideiglenes infó tanár? Vannak ilyen lehetőségek?2022. aug. 19. 13:29
11/34 anonim válasza:
Kérdező, nem csak az oktatásban van munkaerőhiány. Egy sarkos példa: bármilyen kórházba elmehetsz végzettség nélkül, annyi munka van, hogy fel fognak venni. De nem orvosnak...
12/34 A kérdező kommentje:
11-es, na ez pont jó példa. Tehát, ha nem lenne orvos egyáltalán (mint ahogy sok helyen tanárok sincsenek), és épp artériás vérzéssel fetrengenék a korházban, inkább bíznám az életem egy sima idősgondozóra mondjuk, akinek bár semmi fogalma nincs az orvoslásról, de a karaktetéből mégis jobban kinézném a tudást, mintha az utcasepső Pista bácsi totyogna be acetonszagú lehelletével a kórterembe mindenfele kötszerekkel. Ez van, a szükség néha kompromisszumokkal jár.
2022. aug. 19. 20:48
13/34 A kérdező kommentje:
De a kompromisszum szintjén azért van módunk valamennyit változtatni.
2022. aug. 19. 20:55
14/34 anonim válasza:
Abban azért biztos vagyok, hogy olyan iskola nem létezik, ahol egyáltalán nincs tanár. Ha gyerekekkel akarsz foglalkozni, valamilyen végzettség kell. A példádban te nem az idősgondozó (tanárszakos hallgató, más végzettségű diplomás) lennél, hanem a random utcaseprő Pista bácsi, akinek az égvilágon semmi köze a szakmához, akkor sem, ha józan.
15/34 A kérdező kommentje:
Nem. A példában pontosan én vagyok az idősgondozó. Egy szakdiploma nélküli, de betegekhez szokott személy. Én informatikához értő, de nem tanárdiplomás ember. Tudtommal idősgondozáshoz nem kell diploma. Ismerek sok időagondozót. Olyat is, aki nyugdíjasként kezdte el egyáltalán az egészet kiegészítésképp. Amiket te írtál, tanárszakos hallgató, az az orvostanhallgatóval van egy szinten, nem pedig a beteggondozóval. És konkrétan többször leírtam, de már unom magam ismételni: NINCS MINDEN ÓRÁN TANÁR. Ezek sajnos tények.
2022. aug. 19. 21:21
16/34 anonim válasza:
Oké, és mindezzel mit akarsz bizonygatni? Nem lehetsz tanár tanári végzettség nélkül. Lehetsz átmeneti gyerekcsősz, aki pont olyannyira nem alkalmas tanítani, mint a portás bácsi. Ez nem egy normális karrierlehetőség.
17/34 anonim válasza:
Nincs akkora tanárhiány, hogy szükség lenne rád pedagógusi végzettség nélkül. Csak a baloldal által dróton rángatott szakszervezetek vizionálnak 15 ezres hiányt, hogy feszültséget keltsenek. Másrészt eléggé úgy látszik, hogy te is azok közé tartozol, akik a baloldali propagandát fújják, hiszen miért is akarnál pedagógus lenni, ha informatikusként ezerszer többet keresel, persze az nem derült ki, hogy diplomás informatikus vagy-e vagy csak egy egyszerű rendszergazda.
18/34 A kérdező kommentje:
Na jó, ennek már semmi értelme. Akik politikát látnak már ebbeb is, azt nem tudom hova tenni. Mindenesetre nem értem ezt az ellenszenvet. Csak egy logikus kérdést tettem fel. A tanárhiányt meg nem kell bizonygatnia nekem senkinek, vannak róla saját tapasztalataim.
2022. aug. 19. 23:20
19/34 anonim válasza:
Veled ellentétben nekem is az a tapasztalatom, hogy nincs hiány, legalábbis helyben és a szomszédos városokban. Alig van pár meghirdetett tanári állás, a szakjaimnak megfelelőt nem is találtam.
A gyerek iskolájában max kovid idején állították oda a takarító nénit vagy a portás bácsit vigyázni, mikor pár tanár otthonról tanított, a gyerekek a teremben, a tanár meg ki volt vetítve, és így felügyelte élőben a pl portás bácsi őket, ha nem ért rá a ped asszisztens.
20/34 anonim válasza:
Nekem pár éve gimiben például olyan ember tanított médiát, akinek egy diplomája volt, és az sem tanári. Ő maga mondta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!