Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Szerintetek valaha rendeződni...

Szerintetek valaha rendeződni fog a Tanárok fizetése?

Figyelt kérdés
Idén megyek továbbtanulni Történelem - Földrajz szakos tanárnak és kicsit félek hogy, lehet rossz szakmát választottam.. Viszont ezek ellenére én szeretem nagyon a Történelmet és a Föcit is.. Ha más nem lesz akkor megyek vele tovább Doktori képzése , de én bízom benne hogy csak rendeződni fog a végtelenségig nem mehet így szerintem…

2022. jún. 5. 12:07
1 2 3 4
 21/35 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem úgy általában nem jó dolog az államnak dolgozni. Mindig politikusok kegyeitől függsz, és ami az oktatást illeti, itthon eleve nincs kultúrája annak, hogy ebbe fektessünk, és az ország jövőjét hosszútávon is építsük. A pillanatnyi érdekek mindent felülírnak.

Ha emelik is a bért, egyrészt akkor sem fogja megközelíteni a piacit, másrészt aztán megint hagyják majd tíz évig elinflálódni. És ez olyan szempontból is egy fegyver a hatalom kezében, hogy amikor megemelik, mondhatják, hogy pl. több mint 50 százalékkal nőtt, szóval ne tessék hisztizni. A átlagember pedig ezt fogja hallani, és nem azt, hogy még úgy is nevetségesek a bérek...

Én is szívesen tanítok, de inkább csak magánban korrepetálok, hiába hívnak számtalan iskolához úgy is, hogy nem is tanárin vagyok, és még diplomát se szereztem (matek szak kapós :D). Így ki tudom élni a vágyam, hogy átadjam a tudást, egész sok pénzt keresek, és a magam ura is vagyok. Ez bőven elég nekem.

2022. jún. 6. 15:30
 22/35 anonim ***** válasza:
100%

#22: Akkor tekintsd meg saját szemeddel a bértáblát. Különösen az első sorokat nézd, amit a pályakezdők kapnak, és hasonlítsd össze mondjuk a nagyvárosi albérletárakkal.

[link]

2022. jún. 6. 15:50
 23/35 anonim válasza:
16%

Szoktam nézegetni köszi, nem kattintok rá.

Azért sem sajnálom őket, mert amit feketén korrepetálással megkeresnek vígan eléldegélnek.

2022. jún. 6. 15:56
 24/35 anonim ***** válasza:
100%
Mondjuk a kérdező által írt szakok nem ép keresettek korepetálás területénse. Én azt javaslom ha mindenkép ezt szeretnéd legaláb az egyik szak használható legyen. pl nyelv vagy valamilyen reál szak. Akkor marad alternativád ha "éhenhalás" közelébe jutnál, és nagyrészt az álmod is teljesül.
2022. jún. 6. 16:04
 25/35 anonim ***** válasza:
100%

#24: Sokszor elhatároztam már, hogy nem vitatkozom ostobákkal, de most kivételt teszek, mert láthatóan te is az összeomló oktatási rendszer áldozata vagy. Nem vagy képes elvonatkoztatni és akár egy lépéssel tovább látni, megtalálni az összefüggéseket.

Az, hogy sok diák szorul korrepetálásra, az annak a jele, hogy az oktatási rendszer nem működik megfelelően. Nincs idő és ember differenciált oktatásra, főleg nem felzárkóztatásra az iskola kapuin belül, ami nyilván társadalmi szinten roppant káros, hiszen a fizetős szolgáltatásokat nem mindenki engedheti meg magának, így pedig csökken a társadalmi mobilitás és még inkább kiéleződnek a jövedelmi különbségek. A tanár pedig lehet, hogy a korrepetálással kiegészíti a jövedelmét, de ezt a munkaidején (ami nem egyenlő az oktatási idővel) kívül teszi, magát még jobban kizsákmányolva, a pihenés, a család és az önképzés elől elvéve az időt.

Ahhoz, hogy jól működjön a közoktatás, jelentősen csökkenteni kéne a tanárok óraszámát, hogy legyen idejük differenciált oktatásra, felzárkóztatásra és minőségibb órákra való felkészülésre (a túlzottan egységesítő tanterveket most nem hoznám ide, az egy másik, de szintén jelentős probléma). A kisebb terheléshez nyilván több tanárra van szükség. Mi kell ahhoz, hogy több tanár legyen? Első körben meg kell fizetni őket, ilyen egyszerű. Magasabb jövedelem mellett lehetne válogatni a jelentkezők közül, előbb-utóbb kihullanának azok a tanárok, akik igazából nem valók az iskolába, és a jó képességű, de éhenhalástól valamilyen okból tartózkodó diákok is jelentkeznének tanárképzésre.

A társadalom közép- és hozzútávon sokkal többet nyerne a dologgal, mint amennyibe kerülne.

2022. jún. 6. 16:24
 26/35 A kérdező kommentje:
Köszönöm a hozzászólásokat! Igen gondolkodtam Angol nyelvben ism de mindig is a Történelem + a Földrajz volt az ami igazán le tudott kötni... Van még három hónapom gondolkodni.. A felvételiket megcsinálom mert több helyre is jelentkeztem... Aztán Szeptemberig ki agyalok valamit..
2022. jún. 6. 16:26
 27/35 anonim válasza:
0%
Arra mit mondanak itt, ha a tanár nem is tanít órán, csak örökké azzal van elfoglalva, hogy milyen rossz nekik. Politizál és amikor mondjuk neki ez már nem érdekel vagy így, hogy irjuk meg a dolgozatot, ha nem mondja el nekünk az anyagot. Mit csináljunk, hogy tanuljunk is valamit. Én egyetemre akarnék majd menni, de így hogy?
2022. jún. 6. 16:29
 28/35 anonim ***** válasza:
100%

Én tanárszakod hallgató vagyok, szerintem megéri a képzés miatt is.

Elhivatottan tanár szeretnék lenni, bár azt még nem tudom, hogy közalkalmazott vagy magántanár. Maga a képzés miatt mind a kettőre hivatalosan lesz lehetőségem (attól függetlenül, hogy manapság, tapasztalat, egy takarítónő is megtarthatja a matematikaórát).

Hogyha pedig nem szeretnék a későbbiekben tanárként dolgozni, ugyan úgy mehetek tovább ezzel a diplomával (mármint hogy nem bsc/bs-ról) doktorira. Így olyan, mintha két alapképzést végeznék el 5-6 év alatt (én még a régi rendszerben vagyok, neked csak 5 évesed lesz), és kapom meg a szakpáromnak megfelelő képzést, egy (!) szakdolgozattal, míg ha külön végezném el a kettő szakot, akkor szakonként 3 év + összesen 2 szakdolgozat lenne. Hogyha az után mennék tanárnak, akkor a pedagógiai képzés pedig plusz 2 év.

Tehát maga a képzés szempontjából teljesen megéri az osztatlan tanárképzés. A fizetés szempontjából kevésbe.

2022. jún. 9. 18:14
 29/35 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem azért nem, mert nem csak a kormány, de mások is a tanárok ellen vannak, lenézik őket, sajnálják a minimálbért is tőlük, szerintük az oktatás sz.rt sem ér. Pedig vannak azért még jó tanárok, akik nemcsak tanítanak, de inspirálnak is. Egy volt osztálytársamat egy tanára győzte meg, hogy ne legyen öngyilkos. De nyilván sokak szemében ez sem ér semmit. De ez külföldön se jobb, kivéve északi országok, Csak ott ugye meg is lehet élni minimálból, itthon éhenhalni sem elég.
2022. jún. 12. 12:46
 30/35 anonim ***** válasza:
100%

Átalakítják az államot.

Magánkórházakba járatják a pórnépet is, lassan meghonosodnak a magániskolák. Csak épp lesz különbség, mert az államis zektorben dolgozva megvolt a szívvel-lélekkel csinálod, és békén hagynak... a magánszektorban dolgozva profitorientáltan ezeknek a szakmáknak kiölik a lelkét.

Gyógytornászként állami kórházban nem kellett folyton betegágy mellett lenni, de magánkórházban futószalagon jönnek, WC-re is alig mehetsz ki. Ez lesz a tanárokkal is a magán elit iskolákban, megmondják mit hogy kell tanítani. Az állami iksola meg gyermekmegőrző lesz.

2022. jún. 12. 15:21
1 2 3 4

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!