Ha az egyetemen egy vizsgaidőszakban többet kell tanulni, mint az érettségire, akkor miért nincsenek tele az egyetemek 16 évesekkel?
Hiszen naponta 50 oldalt is meg lehet tanulni könnyedén.
A csapból is az folyik, hogy az egyetem sokkal nehezebb.
Ezzel szemben az is folyik a csapból, hogy leterheltek a középiskolás, általános iskolás diákok.
Akkor most hol az igazság? Mert ez színtiszta ellentmondás.
Néhány óra alatt kényelmesen elmesélhető a legtöbb tantárgy éves anyaga, de valamiből kifolyólag a tanárok képtelenek ennyi idő alatt leadni. Még a kerettantervben leírtakat sem tudják tartani.
De hogyan?
Most akkor tisztázzuk, hogy mi a franc van.
Mi a sok tanulni való és miért?
Miért leterheltek a közép és általános iskolás diákok?
Miért leterheltek a közép és általános iskolás tanárok?
Elméletben tengernyi szabadidővel kellene így is rendelkezniük. Vagy egy év alatt fel kéne tudniuk készülni az érettségire és 16 évesen már lehetnének egyetemisták.
Valóban nem voltam a felsőoktatás közelében és nem is hiszem, hogy leszek. Túl sokat kell ahhoz tanulni, én pedig már a "nagyon könnyű" érettségihez is buta voltam. Amire állítások szerint röhögve fel kellett volna tudnom készülni és csak a szellemi fogyatékosok teljesítenek rajta rosszul.
Csak az interneten összeírogatott visszhangokat írtam össze.
Most miért nekem akar mindenki egyből ugrani?
"Most akkor tisztázzuk, hogy mi a franc van.
Mi a sok tanulni való és miért?
...
Valóban nem voltam a felsőoktatás közelében és nem is hiszem, hogy leszek. Túl sokat kell ahhoz tanulni"
Akkor tisztázzuk végre: belátod, hogy sokat kell tanulni, vagy nem látod be? :)
Nem tudom, hány évesen érzed/érezted úgy, hogy túl sokat kell ahhoz tanulni, de egyáltalán nem biztos, hogy jól tetted, hogy feladtad (ha feladtad - remélem, nem), mert látod, azt mutatja a tapasztalat, hogy később könnyebben, nagyobb mennyiséget is képesek vagyunk megtanulni. Részben amiatt, hogy mire eljutunk a felsőoktatásba, már tudjuk, hogy hogyan lehet, hogyan érdemes tanulni - tizenévesen meg még nem igazán vagyunk ezzel eléggé tisztában, meg eleve kevésbé is vagyunk rá képesek, hogy rávegyük magunkat olyasmire, amihez nincs kedvünk, ettől is nehezebb kamaszkorban.
"én pedig már a "nagyon könnyű" érettségihez is buta voltam. Amire állítások szerint röhögve fel kellett volna tudnom készülni és csak a szellemi fogyatékosok teljesítenek rajta rosszul."
Nem, ezt én biztos nem állítanám. De ha akkor nem is jött össze, még összejöhet. Én kinézem belőled. Tényleg. Nem kellenek hozzá különleges képességek. Ha keresel egy dolgozók gimnáziumát, ott már nem lesz az, mint tizenévesen: csak az érettségi tárgyakra kell koncentrálni, nem lesz annyi dolgozat meg hasonló, látni fogod, hogy mások még nehezebb helyzetből futnak neki, mint te, mégis egyre közelebb kerülnek az érettségihez, stb., ami mind segíthet, hogy neked is sikerüljön. Aztán hogy mész-e majd a felsőoktatásba is, az egy következő kérdés. De egy érettségit annak alapján, ahogyan írsz, simán kinézek belőled. Komolyan.
Én belátom, hogy sokat kell tanulni. A kérdés pedig akarattal provokatív, gondoltam így több embert megmozgat és sokan válaszolnak a kérdésre.
De így már értem. Ami egy tizenéves diáknak még nehéz, az már egy egyetemista számára a tapasztalatok és gyakorlottság miatt könnyebb és az anyagok is máshogy vannak strukturálva.
Ez még logikus is. A képességeim viszont biztosan gyengék. Sajnos ezt el kell fogadnom és túl kell rajta lépnem egyszer. Az írásomból pedig nem jöhet le, hogy mennyire tudok tanulni. Attól, hogy gyatra tanulási képességeim vannak még a helyesírás figyelő be tudom kapcsolni a böngészőmön. Így már egy fokkal könnyebb úgy írni, mintha értelmes lennék. Pedig valójában buta vagyok, mert akármit tanulok, azt el is felejtem.
Ezért is hihetetlen a számomra, hogy egyesek 50-100 oldalakat képesek megtanulni. Ez nekem emberfeletti teljesítménynek tűnik.
Eddig egy tanulási technika sem vállt be.
"Attól, hogy gyatra tanulási képességeim vannak még a helyesírás figyelő be tudom kapcsolni a böngészőmön."
Már eleve az, hogy eszedbe jut megtenni, azt mutatja, hogy épp elég értelmes vagy. Az meg, hogy nem csak felmerül benned a gondolat, hogy megtehetnéd, hanem tényleg be is kapcsolod, azt mutatja, hogy még némi szorgalom is szorult beléd. ;-)
"Így már egy fokkal könnyebb úgy írni, mintha értelmes lennék. Pedig valójában buta vagyok"
Nem csak a helyesírásod miatt mondom, hogy értelmes vagy, hanem amiatt is, ahogyan fogalmazol. Azt nem teszi meg helyetted a gép.
"mert akármit tanulok, azt el is felejtem"
Ez azért van, mert még nem találtad meg azt, ami tényleg érdekel. Vagy megtaláltad, csak az valami olyasmi, ami nem iskolai tantárgy, ezért nem kaphatsz rá ötösöket. Lehet, hogy pl. tök jól főzöl. Vagy a pecázás a hobbid és napokig tudnál róla mesélni, hogy mit hogyan kell csinálni, mi miért fontos, mire kell figyelni, stb.
Nem csak az okos, akinek mindenféle papírjai vannak róla!
Ja, a feledékenység meg... Na annak én vagyok a mintapéldánya. Diplomával a zsebemben... Hét évesen hét félét simán elhoztam a közértből, ma meg... Anyám tudna mesélni! :DD
"a jövőnk múlik rakta"
Pont ez a része az, ami nem igaz, te is tudod jól, hiszen írod is:
"Ha bukta, akkor csak ősszel tudunk újra nekifutni."
Tehát már ősszel, kb. 4 hónappal később neki is lehet futni újra, ha nem jött össze! Vagyis nem "a jövőnk", hanem mondjuk max. a nyarunk múlik rajta. :)
"Azért az egyetemen 3 lehetősége van mindenkinek és egyes esetekben uv is van"
Érettségizni meg nem csak háromszor, hanem akárhányszor elmehetsz. Becsengeted a lóvét a kormányhivatalban (mint akármilyen más vizsga esetén, igen, van vizsgadíj), és mehetsz akárhányszor érettségizni.
"nagy anyagot ölel fel az egész érettségi több tárgyból és eléggé szerteágazó anyag"
Ez a része igaz, ettől tényleg félelmetes, és ezért megterhelő lelkileg is - de messze nem lehetetlen. Nézz körül, hány olyan ember van, aki leérettségizett, és akiből pedig nem nagyon néznéd ki. És mégis. Sőt, még egyetemre is felvették. Sőt, esetleg azt is elvégezte, pedig tényleg nem egy lángész. Mindenkinek vannak ilyen ismerősei. Belőlük kell erőt meríteni. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!