Rettegünk a szakomon sokan a vírustól, mégis indul 4000 fővel az oktatás?
Sziasztok!
BGE-s diák vagyok, a napokban került elő intenzívebben a téma a szaktársaimmal.
Van kötünk több cukros, több autoimmun beteg, és nagyon sokan idősekkel (szülők, nagyszülők) élnek együtt.
Az iskolától annyit mondtak eddig, hogy tantermi oktatás lesz, a közel 130 fős szakunknak be kell majd járni, kézfertőtlenítő lesz a folyosón és maszkviselés lesz kötelező.
Namármost cirka 4000 diák jár csak a mi épületünkbe egy nap. Ebből 1000-1500 külföldi.
Hogy lesz itt másfél méter, hogy várhatják el, hogy maszkban üljünk 8 órát (ki fogja egyáltalán betartani), hogy kimenjünk a mosdóba, ahol kb a metró megállóig kígyózik majd a sor...
A sulit pedig elérni nem lehet, nem veszik fel a telefonokat, e-mailre 2-3 hét, mire jön valami kurta válasz.
Abban az esetben, ha valaki az egészségére, lakótársai egészségére hivatkozva nem menne be, mi a megoldás? Ugye nem egyedül a halasztás (mert ezzel nem is élhet már mindenki, és nem is a mi hibánk, hogy jött ez a vírus, de nem szeretnénk sem mi meghalni, sem a családunkat megfertőzni (veszélyeztetett, idősekről beszélek itt).
Köszi!
Köszönöm a válaszokat!
Ez nem hiszti. Ha nem akarok pont én lenni, az az egy, aki elkapja, és belehal a cukra miatt, vagy akár csak lélegeztetőre kerül, vagy én lenni az az egy, aki csak hordozóként hazahozza és a 85 éves nagyszüleit megöli ezáltal, akkor nekem senki ne mérje azt mondani, hogy hiszti.
Életek. Személyes biztonság.
Ahogy egyeseket nem érdekel mások egészsége, úgy engem sem egyesek gyakorlata. Az egy óra, egy gyakorlat, ez még esetleg a nagyanyám, nagyapám. És ennek semmi köze ahhoz, hogy ágyból végezhető-e a szakom.
A mosdós példára, szerintem teljesen érthető. Ha másfél méterre állhatunk egymástól mindenhol, akkor a wc sorban is másfél méter lesz, ez pedig pl csak 10 csajnál erősen 150 méter. És nem 10 lany pisilne a 15 perces szünetben.
Nonszensz az egész, hogy elérhetetlen a dékánság, a tanulmányi osztály és a tanszék is.
Köszönöm a segítő kommenteket!

"Ha nem akarok pont én lenni, az az egy, aki elkapja, és belehal a cukra miatt, vagy akár csak lélegeztetőre kerül, vagy én lenni az az egy, aki csak hordozóként hazahozza és a 85 éves nagyszüleit megöli ezáltal, akkor nekem senki ne mérje azt mondani, hogy hiszti.
Életek. Személyes biztonság."
De, ez hisztéria. A betegséged a te személyes problémád, az egyetemisták nagy része ettől függetlenül se nem krónikus beteg, se nem az idős nagyszüleivel él. Egyéni felelősségvállalás is létezik, nem muszáj arra várni, hogy mindenki a te (és persze más kockázati csoportokba tartozók, de így is egy kisebbség) sajátos igényeid szolgálja, nem lenne muszáj miattuk a többség életét megnehezíteni. Ha az egyetem nem ajánl fel nektek valami alternatívát és úgy érzed, hogy a te vagy a hozzátartozóid életét veszélyezteti, ha bejársz az órákra, akkor kérj egyéni tanrendet, menj levelezőre vagy passziváltass, senki nem fog kényszeríteni, hogy bejárj. A nagyit nem muszáj látogatni, ha együtt éltek és mindenképpen órákra szeretnél járni, akkor van koli, albérlet vagy bármi egyéb lehetőség, hogy külön tudj lenni tőlük.
Ha pedig a járványügyi helyzet megkívánja (szóval amikor szakemberek szerint is életeket veszélyeztetünk azzal, hogy közösségbe járunk), akkor úgyis vagy helyi, vagy országos szintű intézkedéseket vezetnek majd be, amibe az egyes egyetemeknek nem lesz beleszólása. De ettől függetlenül is mindenkinek a saját lelkiismeretére van bízva, hogy vállalja-e a dolgot (még covidtól független helyzetben is).

12: ennél azért lehetne benned több empátia. Olvasod, a kérdező veszélyeztetett, és a vele egy háztartásban élő rokonai is azok. Ez NEM hiszti. Ettől persze, nem kell az összes egyetemistának otthon maradnia, de szerintem az egyetemektől igenis elvárható, hogy
1. legyen meg a lehetősége min. a hibrid oktatásnak, azaz az ilyen kérelmeket ne utasítsák el
2. emiatt ne legyenek hátrányban a hallgatók pl. egy vizsgáztatónál, ha pl. egyéni tanrenden van valaki és ezért nincs rajta a katalógusokon
3. egyáltalán legyen tájékoztatás a lehetőségekről; vagy min. arról, hogy milyen forgatókönyvek vannak és mi alapján fognak dönteni. Mert albérletet kell szerezni vagy kolihelyet, vagy dönteni kell a passziváltatásról stb. De ezeket a döntéseket is úgy tudják a hallgatók és családjaik meghozni, ha ismerik a lehetséges követelményeket.
12# ! A 13.as válaszoló nagyjából szívemből beszélt.
Én nem kértem, hogy mindenki miattam szívjon, de amikor akár csak 100 emberből 25nél ilyesmi a gond, akkor kellene lennie valami megoldásnak azon kívül, hogy költözzek albérletbe, ami 100 alatt nincs (plusz ha magam félek, mert cukros vagyok, vagy szívbeteg, akkor ez sem megoldás), vagy tömött koliba, ahol hely sincs, vagy pedig csússzak egy évet, veszítsem el a diákok, ösztöndíjam, stb.
Nem kértem, hogy mindenkit érintő törvény legyen, csak a lehetőségeink hiánya miatt nyílt ki a szám.
#13! Köszönöm szépen a támogatást, megértést!

A BME-n egyéni tanrend csak laborra kérhető mivel a többi órára csak be lehet menni (de nem kötelező).
OE: online oktatás.
Mindkettő példás magatartás! Le a kalappal előttük.
Bárcsak mindenhol ilyen jól döntenének.

Mivel veszélyeztetett vagy nem kötelezhetnek óralátigatásra.
Írd egy nyilatkozatot hogy ez és ez a problémád van. És írj mellé egy kérelmet amiben a felmentésed kéred óralátogatás alól.
Én is krónikus beteg vagyok, ezen kívül a krónikus beteg anyukámat ápolom. Én sem járok majd be, de fel sem merült a dékáni hivatalban hogy ne engedélyezze.
Köszönöm szépen a válaszokat mindenkinek!
A 150 méter valóban félrement!
Kedves 18-as, megkérdezhetem, hogy milyen nyilatkozat ez ? Hogy működik?

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!