Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Mi a véleményetek arról, hogy...

Mi a véleményetek arról, hogy jövőre sokkal nehezebb lesz bekerülni a felsőoktatásba?

Figyelt kérdés
Jövőre állítólag olyan szigorítások lesznek, mi szerint csak az jelentkezhet felsőoktatási intézménybe, akinek van középfokú nyelvvizsgája és emelt szintű érettségije. Ezek ismeretében állítólag a felsőoktatásban továbbtanulni vágyók mindössze 38-42 százaléka tud majd csak jelentkezni. Emiatt jelentősén megcsappan a főiskolán és egyetemen tanulók száma, véleményem szerint újabb intézményi összevonások várhatók majd, egyes hallgatók pedig komoly éveket fognak veszíteni, amíg felveszik őket valahová. Mi a véleményetek erről a témáról?

2019. szept. 27. 15:48
1 2 3 4
 21/36 anonim ***** válasza:
40%

Az emelttel teljesen egyetértek, ha valamit szeretnél tanulnod akkor legalább egy kicsit komolyabban elmélyedhetsz benne.

A nyellvizsga már kissé ambivalens számomra.

Nyilván kell a másik nyelv, sok dokumentáció angolul, illetve más világnyelven érhető el.

Pl IT területén már rég köteleztem volna, vagy TTK/ÁOK/GYTK.

Többi alibi szakon aminek amúgy sincs társadalmi jelentősége ott meghagynám azt a lehetőséget,hogy válasszanak,ha van nyelvvizsga akkor van ha nincs akkor képzés végéig kell megszerezni illetve +1 év, ha nem teljesiti visszafizetetném vele a képzés díját,büntető költséggel.

2019. szept. 28. 12:04
 22/36 anonim ***** válasza:
84%

Na az előttem azóló végre nem azt szajkózza, amit az oktatási törvény akar mindenáron kenyomni a diákok torkán. Aki meg lepontozott annak ellenére, hogy szerintem teljesen világosan, pontokba szedve leírtam az álláspontom, azt csak a sértődöttség vezérelte, mert rávilágítottam az ellentmondásaira.

Ebben az országban az az egyik legnagyobb baj, hogy a többség helyesel mindenre, akármit elé tesznek kész tényként.

Pl: mindenütt kötelező a nyelvvizsga, egyből az van, hogy helyes, nagyon helyes. Ehelyett azt kene egyből visszavágva kérdezni attól, aki kitalálta, hogy mi a f@.zért is kötelező? Tudna sorolni legalább 3 döntő érvet amellett, hogy miért kell minden élethelyzetben, mindenkinek, minden szakon nyelvvizsgát szereznie kötelezően?

Ha netán bevezetné valaki, hogy két nyelvvizsga a kötelező, és egyikre se jár többletpont, valamint 350 pont alatt be sem lehetne jutni felsőoktatásba, arra is lenne kb 30% aki azt mondaná, nagyon helyes.

2019. szept. 28. 12:59
 23/36 anonim ***** válasza:
56%

Gondolom nem vagy azon a szinten, hogy egy B2 nyelvvizsgát letegyél vagy egy emelt szintű érettségit ezért írkálod itt ezeket a bullshit szövegeket. Te milyen szakon vagy, illetve milyen szakra mennél?

Bocsi, de Magyarországon a legnagyobb az alibi diplomások száma, ami éppen annak köszönhető, hogy alacsony a követelmény a bekerüléshez, illetve azért nem kap valaki diplomát mert képtelen egy B2 szintű nyelvvizsgát legalább angolból letenni és ezzel a végzéskor szembesül. Rendszerváltás előtti időre teljesen jó ez a rendszer de 2019-ben nem. Egy Erasmus ösztöndíjat sem lehet megpályázni már nyelvvizsga nélkül. Hangsúlyozom, hogy kell külföldi szakirodalmat olvasni a szakok nagy többségénél, elég sok szakról van ismerősöm, igazolni tudják. Ez teljesen rossz álláspont, hogy nem mindenkinek kell a nyelvtudás, sajnálom de 2019-ben igen. Rengeteg külföldi említi, hogy a magyarok még egy útbaigazást sem tudnak angolul elnyökögni sokszor, ez 2019-ben eléggé gáz és ezt most nem arra a generációra értem, akiknél az orosz volt és csókolom.

Mindenkinek amúgy ajánlom, hogy kicsit nézzen bele a nyugat-európai követelményekbe, ami itthon van még mindig az a szint, ami elvárás tekintetében fel sem ér azzal.

2019. szept. 28. 12:59
 24/36 anonim ***** válasza:
71%

Ha valaki mérnök, IT-s, közgazdász, orvos stb hasonló komolyabb szakmát akar, akkor oda kell a (főleg angol) nyelvtudas. Én mernokin vagyok, és látom, hogy angol nélkül halál az egész, sokszor angol szakmai leírást nyomtak a kezünkbe, magyar nyelvű anyag nincs a neten, a szakdolgozatban elvárt az idegen nyelvű forrás stb, és a munkahelyek 90%-a is kér valamilyen nyelvtudast. Ezekre a szakokra kötelező kellene legyen.

Viszont bizonyos szakokra tényleg nincs sok értelme,pl tanár, csecsemő és kisgyermekgondozo stb. Ezen diplomasok nem az iparban fognak elhelyezkedni, nekik nem kell (ilyen szempontból) a nyelvtudás.

Ugyanakkor mivel manapság mindenki diplomát akar (mindegy milyen, csak legyen) ezért a könnyű szakokra nagy a tuljelentkezés, ott valami alapján szűrni kell, nem is beszélve arról, hogy a nyelvtudast a hétköznapi életben is mennyire fellehet használni.

2019. szept. 28. 13:38
 25/36 anonim ***** válasza:
69%

A személyeskedés nagyon gáz dolog. Nincs normális érved arra, hogy miért kell mindenhova nyelvvizsga közelezően, ezért visszafordítod a dolgot, hogy biztos nekem nincs nyelvvizsgám, és azért írtam ezeket. Régen megcsináltam a középfokú nyelvvizsgát, szerintem egy forintot nem ér, és azóta szinte nem is olvastam angol szöveget. Egyébként a nyelvvizsga annyi tudást ad az adott idegennyelvből, hogy külföldön egy kg kenyeret meg fogsz tudni venni, de furcsán fognak rád nézni, hogy milyen irodalmi stílusban beszélsz, ugyanis a való életben nem úgy használják a nyelvet, ahogy azt a tankövetelmény követeli, ezt akármivel cáfolnád, így van.

Amúgy, ha te ugyanaz a válaszoló vagy, aki jogász szakra jár, akkor elég szánalmas, hogy személyeskedsz. Nem kívánom, hogy bárkinek is ügyvédje legyél, ha esetleg olyan irányba mennél tovább, mert ezzel a mentalitással a bíróságon se nagyon tudnál érvelni a védenced mellett.

Továbbra is tartom az alábbiakat, akárhányszor ideböfögsz:

-Ismerőseim komoly egyetemek komoly szakjain komoly eredmények mellett még soha nem használtak fel nem magyar nyelvű szakirodalmat.

-az idegennyelv oktatása sok helyen nem olyan, mint kéne.

-Ezekkel a szigorításokkal kevesebben fognak bekerülni egyetemre, és ez nem a minőségjavulást fogja eredményezni, hanem egyes szakok nem indulását, ennek pedig lejetnek komolyabb következményei

-nem kéne bólogató kutya módjára mindent 100%-osan helyeselni, amit próbálnak lenyomni a torkunkon.

-nem minden szak követelné meg az emelt szintű érettségit és a középfokú nyelvvizsgát, de amelyik igen, ott jó, ha kötelező, de járjon érte ettöl függetlenül többletpont.

Részemről ez a téma ennyi volt, úgy gondolom többször, értelmesen, érvekkel és példákkal alátámasztva leírtam, hogy mi miért megfelelő. Személyeskedést nem én kezdtem. A másik oldal álláspontjára döntő érv nem érkezett.

Ettől kezdve felesleges nekem címezve válaszolni, mert nem fogom olvasni, és nem reagálok semmire, a kérdést is törlöm a listámból. Minden válasz, amit innentől nekem címez bárki is, azt csak a saját maga szórakoztatására tegye annak tudatában, hogy reakciót nem fog rá tőlem kapni, tehát feleslegesen pazarolja az idejét!

2019. szept. 28. 14:26
 26/36 anonim ***** válasza:
31%
25: Szerintem nézz magadba, hogy hány százalékosra pontozták a válaszaid, ez mindent elárul. Fáj az igazság? Te látod rosszul a helyzetet és nem fogadod el ennek az ellenkezőjét mert neked van egy maradi megrögzött álláspontod. 2019-t írunk, haladni kell a korral.
2019. szept. 28. 14:43
 27/36 anonim ***** válasza:
64%

Bár a mostani vezetés által meghozott döntések 99 százalékával nem értek egyet, ebben kivételesen támogatom őket.

Rettentően sokan jelentkeznek olyanok a felsőoktatásba, akiknek tényleg az égvilágon semmi keresnivalójuk nincs ott. A követelmények a felvételihez a béka segge alatt vannak, így bejutnak a teljesen léhűtők, meg a hiányos tudásúak is. Ezek az emberek azok akik soha nem fogják elvégezni a képzést ami így rengeteg kidobott pénz, idő és erőforrás mind az egyetem mind az állam részéről. Nem is beszélve arról, hogy az ilyen hallgatók ideje is kárba vész.

Aztán minden olyan szakon ahol az iparban lehet elhelyezkedni (mérnök, IT, gazdaság, orvos, természettudományos, stb.) ott gyakorlatilag nincs magyar szakirodalom. Amit itthon kutatnak azt is angolul publikálják. Persze létezik magyar szakirodalom is, csupán azzal az a probléma, hogy egyáltalán nem a jelenkor szülte őket. Nálunk mérnökin ha valaminek utána akarsz nézni majdnem 100% az esélye, hogy csak angolul találod meg a neten. Na most B2-es szint alatt gyakorlatilag esélytelen a külföldi anyagok értelmezése (ráadásul ezek szaknyelven vannak, tehát még nehezebb a dolog)

Aztán munkahelyen is tudni kell angolul. Vagy a külföldi anyacég, vagy a megrendelők vagy a dokumentációk vagy akármi miatt is. Az iparban nem lehet egy idegen nyelv tudása nélkül létezni.

Emelt érettségi: természetesen nem mindenkinek adott a jó tanár, de eddig sem a keleti, szegény, elmaradott megyékből jelentkeztek a legtöbben felsőoktatásba. Aki nagyon szeretné, annak rengeteg anyag van fent a neten. Régi érettségik, tételsorok, megoldások, minden. Azokból simán fel lehet készülni. Rengetegszer beigazolódott már, hogy aki nem emelttel megy egyetemre, az sokkal nagyobb arányban fog kibukni onnan 1-2 félév után (és itt nem azokról beszélek akik bár közép érettségit tettek, de amúgy emelt szinten tanulták a tárgyat)

Nem olyan óriási nehézség 1 tárgyat emelt szinten megtanulni. Elméletileg a felvételizőt érdekli a tárgy, emiatt választotta azt a szakot amit. Úgy sem fogja megúszni a kellő tudást. Mérnökin nem lehet létezni pl. emelt matek nélkül.

Persze másik részről ott vannak az óvodapedagógusok, tanítók. Nekik már valóban nincs annyira nagy szükségük az idegen nyelvre, de kérem.. 2019 van.

Ma csak az nem tud megtanulni angolul aki aktívan tesz ellene. Ha a diszlexiás, tényleg brutálisan rossz nyelvérzékkel megáldott barátom is képes volt lerakni egy angol középfokút, akkor bárki képes rá. És neki a helyesírásától kezdve a kiejtésig mindennel problémája volt, van és lesz is. Még magyarul is hibázik rettentő sokat.

Csak arra kéne rájönnie mindenkinek, hogy a tanár nem fogja helyettük megtanulni a nyelvet. Magyarul is azért tudunk beszélni, mert minden nap találkozunk vele, és aktívan használjuk. Azaz: otthon kell nézni angol szinkronos de magyar feliratos filmet. Aztán a feliratot is angolra váltani, majd teljesen elhagyni. Tessék olvasni angol weboldalakat (hírek, fórumok akármi.) El ne felejtsük a YouTube-ot. Ott tényleg csak azt nem találod meg amit nem akarsz. Valami neked kedves témáról nézhetsz videókat angolul. Aztán lehet chatelni is külföldiekkel. Millió+1 lehetőség van, csak ki kell használni. Villámgyorsan fel lehet fejleszteni a nyelvtudást ha egyszer minden nap találkozik vele valaki. Ne a nyelvóráktól várja senki a megváltást. Azok elindulásnak vannak.

Valóban meg fog csappanni a felvételt nyertek száma, de az a helyzet, hogy így is hatalmasak a lemorzsolódások. Állítom végeredményben ugyanannyi diplomás fog kitermelődni ezután is. Illetve mikor behozták a bolognai rendszert, már akkor mondták, hogy majd kötelező lesz az emelt szintű érettségi, csak még egy átvezető szakasz van. Régen pl az egyetemek saját felvételijei mind az emelt szintű tudást várták el. A nyelvvizsga meg azért kell mert 2019 van. Haladni kell a korral, ma már alapvető tudásnak számít legalább 1 idegen nyelv ismerete. És akkor a középfok még mindig messze van a valós tudástól.

Aztán hogy ezzel mi a tényleges célja a vezetésnek, nagyon jó kérdés. Én úgy gondolom, hogy mivel nem lesz se több se kevesebb diplomás ezek után se, így csupán az a céljuk, hogy aki már egyszer nem akar emeltezni és megtanulni egy nyelvet közép szinten (ami tényleg nem nagy feladat) azok inkább válasszák az OKJ-s képzéseket, mert szakemberhiány van. Így egyszerre lehet pótolni azt is, és megemelni a felsőoktatás színvonalát azzal, hogy nem kell bevezető kurzusokat hirdetni a hiányosságok pótlásának érdekében, és lenyomni a sima tárgyak követelményét a lemorzsolódás csökkentésének érdekében.

Persze ezek csak az én teóriám, aztán valóban jó kérdés mi a valós motiváció a szigorítás mellett.

2019. szept. 28. 20:51
 28/36 anonim ***** válasza:
56%
Normálisan fizető álláshoz egy nyelvből legalább kell egy felsőfokú nyelvtudás. Sőt, sok helyen elvárnak már egy 2.at is. Akit egy középfokú nyelvvizsga megakaszt az úgysem veszít sokat.
2019. szept. 29. 08:32
 29/36 anonim ***** válasza:
64%

Képes legyen az óvónő és a tanító is letenni egy B2-es nyelvvizsgát. Én nem szeretném, ha olyanok nevelnék a gyerekemet, akiket mostanában látok ezeken a szakokon. Buták, mint a föld, néhánynál nem is tudom, hogy maradt így életben. Nem bíznám rájuk a gyerekemet. Sajnos ezen nem segít majd az új rendszer, mert jobb fizetés hiányában akinek van egy kis esze, elkerüli ezt a területet.

IT területen CSAK ANGOL szakirodalom létezik. Ide tényleg jó lett volna már rég kötelezővé tenni a nyellvizsgát.

Más szakokon még ha van is magyar szakirodalom, jóval nagyobb lehetőségei vannak az embernek, ha érti az angolt is.

A minimumpontos példáról annyit, hogy akinek 400 pont alatti pontja volt, az eddig is szarnak számított. A többibek meg így is meglesz a 280.

2 emelttel a hátam mögött azt mondom, hogy ráértem volna a gimiben egy harmadikat is és egy C1-es nyelvvizsgát is csinálni. Sokkal könnyebb dolgom lenne most az egyetemen.

2019. szept. 29. 10:08
 30/36 anonim ***** válasza:
60%

Jelenlegi kormányzati cél az, hogy minél több ember tudjon valamilyen idegen nyelven/nyelveken. Ezt az aktuális oktatáspolitika úgy próbálja elérni, hogy érdekeltté teszi a diákokat a nyelvtanulásban (lásd a kötelező nyelvvizsga és újabb nyelvvizsga után plusz pontok a felvételin).

Lehet ez ellen lázadozni, meg nem egyet érteni, de ezen az oldalon folytatott meddő vita személyeskedéssel fűszerezve nem fogja megváltoztatni ezt az oktatáspolitikai kérdést. Leszögezném, hogy utálom a narancsot de ezzel az intézkedéssel mélységesen egyet értek.

Szidhatják a nyelvoktatást, hivatkozhatnak a jó gimnáziumok hiányára, meg az elmaradott régiókra... Mivel az elmaradott régiókból is vannak egyetemisták (miskolci és kisvárdai csoporttársaim is vannak) és nekik sikerült teljesíteni a nyelvvizsgát (a diplomához)így a hisztit értelmetlennek tartom. Ha nekik sikerült akkor másoknak is.

Nyelvvizsgázni nem csak különtanárral lehet. Aki ilyet állít az hazudik.

Az 1990-es évek elejéig aki egyetemre akart menni annak kötelező volt megírnia két központit (ami a mai emelt érettséginek felel meg). Szerintem két emelt érettségi és egy nyelvvizsga egész jó szűrő lenne az államilag finanszírozott felsőoktatásba.

2019. szept. 29. 11:30
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!