Mi a véleményetek arról, hogy jövőre sokkal nehezebb lesz bekerülni a felsőoktatásba?
A jelentkezők nagyobb százaléka fog majd rendelkezni nyelvvizsgával és emelt érettségivel. Ha rajtam múlna akkor két emelt és egy nyelvvizsga lenne a kötelező.
Sajnos a felsőoktatás felhígult és rengeteg diploma ragadt bent a nyelvvizsga hiánya miatt (ez kidobott pénz az állam részéről).
Van néhány egyetemnek nevezett intézmény amely szerintem le fogja húzni a rolót a jelentkezők hiánya miatt.
A középiskolák (főleg gimnáziumok) többsége, legalábbis a komolyabbak valószínüleg már évek óta ennek tudatában készítik fel a diákokat. Vagyis az én időmben is már ezzel ijesztgettek, hogy kötelező lesz az emelt érettségi, pedig az már öt éve volt. Szóval a komolyabb gimik diákjainak többsége már az elmúlt 2-3 évben is csinált emelt szintű érettségit legalább egy tantárgyból.
Én őszintén szólva a nyelvvizsga meglétének feltételét helyesnek tartom, ugyanis ez véleményem szerint megóvja a diákot attól, hogy nyelvvizsga nélkül egyetemre bekerülve végig vergődi a 3-4-5 évet, majd jól bent marad a diplomája, mert ott már nem nagyon lesz ideje a tanulás mellett nyelvvizsgára is készülni, aztán diplomamentővel meg vagy sikerül, vagy nem. Az viszont tény, hogy sok középiskolában elmaradott a nyelvoktatás, és a szülőknek meg nincsenek anyagi forrásaik a magántanárt fizetni.
Az emelt szintű érettségit kicsit erősnek érzem minden szakon bevezetni. Abban egyetértek, hogy ez is egy szűrő, és egy komolyabb tudást igénylő szakon jó, ha feltétel, de van néhány szak, ahol szerintem a szükséges kompetenciák nem követelnék az emelt szintű érettségit. (Akkor, hogy konkrét legyek: pl.: csecsemő és kisgyermeknevelő, óvodapedagógus, ezek pl. nem egy nagy professzori szintet kívánó szak, nem megsértve ezzel senkit, aki odajár)
Hogy mit jelent majd a gyakorlatban ez a változás?
Azt, hogy jogszabályi minimum 280 pontot lesz nehezebb elérni.
Konkrét példa:
Eddig ugye középfoku nyelvvizsgéra járt 28 pont. Emelt szintű érettségire 45% felett pedig 50 többletpont.
Tegyük fel, hogy diákunknak van nyelvvizsgája, és mondjuk a duplázós pontszámítás a kedvező számára.
Egyik érettségije, amelyik az adott szakon követelmény, az egy középszintű 80%-os, a másik egy emelt 55%.
Ez a régi rendszerben: (80+55)*2+28+50=348
A jelenlegiben: (80+55)*2=270
Szóval, míg tavaly simán bejutott volna gyakorlatilag jogász, közgazdász, és egyéb központi ponthatáros szakon kívül szinte bárhova államilag finanszírozott helyre is, addig idén már el sem éri vele a jogszabályi minimumot. Oké, hogy valami kötelező, de azért én a többletpontot egyelöre, legalább az “átállás” első 1-2 évére megadtam volna, de így gyakorlatilag egyik pillanatról a másikra gyökeresen megváltoztak a dolgok, igaz ezt már 6 éve bejenentették, de akkor is fokozatosan kellett volna szerintem bevezetni.
Már hat éve bejelentették, hogy kell a nyelvvizsga a bemenethez. Ezen kár rinyálni. 6 év alatt simán fel lehet készülni a nyelvvizsgára.
21. században ha arra hivatkozol, hogy a suliban szar az oktatás akkor az nagyon gáz. Át lehet menni erősebb suliba (felvételi). Ha ez nem megy akkor meg a net telel van ingyenes angol appokkal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!